Ovse predlagal misijo za ocenjevanje parlamentarnih volitev

Izstop Slovenije iz ACEEEO ne bo vplival na volitve. DVK pričakuje, da bo priporočilo delegacije OVSE/ODIHR glede misije upoštevano.
Fotografija: Vlogo za pridobitev akreditacij za opazovanje aprilskih volitev lahko do vključno 13. aprila vložijo predstavniki domačih in tujih organizacij. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vlogo za pridobitev akreditacij za opazovanje aprilskih volitev lahko do vključno 13. aprila vložijo predstavniki domačih in tujih organizacij. FOTO: Jure Eržen/Delo

Člani Državne volilne komisije (DVK) so zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino izglasovali izstop Slovenije iz Združenja evropskih volilnih organov ACEEEO, a na bližajoče se parlamentarne volitve pri nas ta izstop ne bo imel vpliva. Kot so pojasnili na DVK, monitoring oziroma opazovanje volitev ni bilo naloga združenja, vsaj ne v smislu nadzora. Države članice so se občasno udeležile volitev v kateri izmed drugih držav le z namenom odkrivanja dobrih praks in nabiranja izkušenj.

Vlogo za pridobitev akreditacij za opazovanje aprilskih volitev lahko do vključno 13. aprila vložijo predstavniki domačih in tujih organizacij, ustanov, združenj in društev ter mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo s področji volitev, varstva človekovih pravic, integritete ali izobraževanja.

»Doslej smo prejeli vlogo mednarodne nevladne organizacije World Peace Volunteers iz Gane in vlogo Roba Thompsona iz Združenega kraljestva. Izpostaviti še velja, da smo po nedavnem obisku delegacije OVSE/ODIHR v Sloveniji prejeli njihovo poročilo, v katerem so med drugim zapisali, da priporočajo misijo za ocenjevanje volitev na bližajočih se državnozborskih volitvah. Pričakujemo, da bo to priporočilo tudi upoštevano,« so pojasnili na DVK.

DVK je o prispelih vlogah odločala danes na 23. seji in odobrila vlogo 14 predstavnicam in predstavnikom mednarodne nevladne organizacije World Peace Volunteers s sedežem v Gani. Zaradi neizpolnjevanja pogojev, ki jih določa Pravilnik o merilih, pogojih in postopku za pridobitev akreditacije za opazovanje volitev, pa je komisija zavrgla vlogo Roba Thompsona. 

image_alt
Ni razlogov za dvom o volilnem procesu v Sloveniji

Državna volilna komisija je na današnji seji sprejela tudi odločitev, da bodo volivke in volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, imeli poleg glasovanja po pošti tudi možnost glasovanja na domu. V tem primeru bodo morali najpozneje 20. aprila do 24. ure oddati okrajni volilni komisiji vlogo za glasovanje na domu in obenem priložiti tudi ustrezno potrdilo o izolaciji (SMS sporočilo, potrdilo zVem).

Na podlagi ocen ministrstva za zunanje zadeve, da po preučitvi varnostnih razmer in logističnih pogojev poslovanja v Ruski federaciji niso podani pogoji za izvedbo volitev na veleposlaništvu Slovenije v Moskvi, in zaradi ustavljenega poštnega prometa za Rusijo, je DVK razpravljala o predlogu, da na tem veleposlaništvu ne bo volišča. Volilnega gradiva (volilnih imenikov in glasovnic) namreč tja zaradi onemogočenih poštnih storitev ni mogoče dostaviti. V primeru, če se te razmere ne bodo kmalu spremenile, bo DVK končno odločitev o tem sprejela na dopisni seji.

Parlamentarne volitve bodo potekale 24. aprila. FOTO: Jure Eržen/Delo
Parlamentarne volitve bodo potekale 24. aprila. FOTO: Jure Eržen/Delo

Združenje medtem razpustili

Temeljna dejavnost združenja ACEEEO, ki se je zaradi neenotnega stališča glede prihodnjega statusa Ruske federacije in Republike Belorusije medtem razpustilo, je bila izmenjava stališč, mnenj, predlogov in dobrih praks med državami članicami ter spodbujanje institucionalizacije in profesionalizacije demokratičnih postopkov v regijah, predvsem pa utrjevanje demokracije in demokratičnih vrednot.

Organizacija se je zavzemala za zagotavljanje politične svobode in ugodnega okolja za pravičen politični, gospodarski in družbeni razvoj, za spodbujanje svobodnih, poštenih in preglednih volitev ter splošne in tajne volilne pravice kot najprimernejšega sredstva za vzpostavitev in utrjevanje predstavniške demokracije, so še dodali na DVK.

Prav zato so vztrajali, da je treba izključiti obe članici, ki teh vrednot ne spoštujeta. Ker združenje izključitve ni izglasovalo, so iz njega protestno izstopile Slovenija, Hrvaška, Poljska, Litva, Kosovo in Albanija. Nekaj držav je glasovalo za zamrznitev članstva Centralnih volilnih komisij spornih držav. Sekretar ACEEEO Zsolt Szolniki je sicer opozoril, da so se nekatere članice umaknile brez posveta, da bi poskusile najti rešitev in da je bila želja agresorja prav razdeliti svet.

Na DVK na to odgovarjajo: »Ruska federacija je z oboroženim napadom na samostojno in neodvisno državo Ukrajino kršila temeljne vrednote ACEEEO. Vojaški napad Rusije in Belorusije na Ukrajino predstavlja zavržno dejanje in hudo kršitev mednarodnega prava. DVK ni želela več sodelovati v združenju, ki ni bilo zmožno sprejeti odločitve o izključitvi, ki je po oceni DVK edina prava.«

Preberite še:

Komentarji: