Naslednik Boruta Pahorja bo mandat nastopil 23. decembra

V drugem krogu se bosta za mesto predsednika republike pomerila Nataša Pirc Musar in Anže Logar.
Fotografija: Predsednik Borut Pahor se poslavlja s funkcije. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Borut Pahor se poslavlja s funkcije. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Čeprav so tudi kandidati napovedovali, da po zgledu parlamentarnih volitev pričakujejo več kot 55-odstotno udeležbo, je na koncu komaj presegla 51 odstotkov. To je sicer več kot na predsedniških volitvah v letih 2012 in 2017. Najnižja je bila pred petimi leti, ko se je prvega kroga udeležilo 44,27 odstotka volilnih udeležencev, drugega pa le 42,13 odstotka. V njem sta se sicer pomerila dva levosredinska kandidata, zato je pričakovati, da bo tudi v drugem krogu 13. novembra udeležba višja kot pred petimi leti. Kandidat, ki ga bomo takrat dobil večino, bo nato mandat predsednika republike nastopil 23. decembra.

Največ ljudi je tokrat glasovalo v volilnem okraji Kranj 3, in sicer kar 60,34 odstotka. Najmanj pa v Piranu, kjer je glasovalo 40,14 odstotka ljudi.

V največ volilnih okrajih je zmago slavil Anže Logar. V Ljubljani, Mariboru, južnih in severnih primorskih volilnih okrajih ter v Zasavju pa Nataša Pirc Musar. V svojem kočevskem okraju pa je prepričljivo slavil župan Vladimir Prebilič.

Logar pozval k čim večji volilni udeležbi

Predsedniški kandidat Anže Logar, ki je kandidiral s podporo volivcev in strank SDS in SLS, je na volišču na Parmovi ulici v Ljubljani oddal svoj glas in pozval k čim večji udeležbi na volitvah, ki jih je označil za »praznik demokracije«. Poudaril je, da ne želi ugibati, kako bi izgledal morebitni drugi krog predsedniških volitev. Logar je izrazil upanje, da bo volilna udeležba večja kot na predsedniških volitvah leta 2017, o natančnih odstotkih pa ne želi ugibati.

Volilni upravičenci, ki jih je bilo na tokratnih volitvah 1.694.429, so lahko svoj glas oddali na enem od 3183 volišč. Odprtih je bilo 2999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Anže Logar prihaja na volišče. FOTO: Blaž Samec/Delo
Anže Logar prihaja na volišče. FOTO: Blaž Samec/Delo

Pirc Musarjeva: Kampanja naporna, a neprecenljiva izkušnja

Nataša Pirc Musar je volila v Radomljah. FOTO: Leon Vidic
Nataša Pirc Musar je volila v Radomljah. FOTO: Leon Vidic
Predsedniška kandidatka, odvetnica Nataša Pirc Musar je svoj glas oddala v Radomljah. Ob tem je poudarila, da je za njo naporna kampanja, ki pa ji je dala neprecenljive življenjske izkušnje. Dodala je, da ostaja optimistična. Poudarila je, da se je v kampanjo podala kot prva, za najtežji zalogaj pa je označila začetno zbiranje podpisov. Odločitev za kandidaturo sicer ni bila lahka, je še dejala.

Brglez pozval k udeležbi na predsedniških volitvah

Predsedniški kandidat SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez je ob oddaji glasu na volišču v Logatcu izrazil optimizem. Obenem je pozval vse ljudi, naj se volitev udeležijo, ter poudaril njihov pomen. »Volitve so pomembne, sicer bodo drugi odločili namesto vas in morda vam bo potem žal,« je Brglez dejal v izjavi za medije po odhodu z volišča. Pričakuje, da se bo volitev udeležilo čim več ljudi.

Milan Brglez je ob oddaji glasu na volišču v Logatcu. FOTO: Dejan Javornik
Milan Brglez je ob oddaji glasu na volišču v Logatcu. FOTO: Dejan Javornik

Kordiš upa na čim večjo volilno udeležbo

Predsedniški kandidat in poslanec Levice Miha Kordiš je svoj glas oddal v domačem Svetem Duhu v bližini Škofje Loke. Kot je ob tem povedal medijem, je s kampanjo zelo zadovoljen. Upa pa tudi na čim večjo volilno udeležbo. »Čim večja volilna udeležba je vedno dober znak,« je dejal Kordiš, ki upa, da se bo aktiviralo tudi čim več mladih in izkoristilo svojo demokratično pravico.

Cigler Kralj: Odločitev je v rokah volivcev

Janez Cigler Kralj je glasoval med prvimi. FOTO: Leon Vidic
Janez Cigler Kralj je glasoval med prvimi. FOTO: Leon Vidic
Predsedniški kandidat NSi in poslanec te stranke Janez Cigler Kralj je volil na volišču v Komendi. Ob tem je poudaril, da je odločitev, kdo bo postal predsednik, zdaj v rokah volivk in volivcev. »Jaz predvsem pozivam vse volivke in volivce, da gredo na volišča. Predčasne volitve kažejo na to, da bo nekaj večja udeležba. Upam, da bo res večja in da bodo ljudje vzeli odločitev v svoje roke,« je poudaril Cigler Kralj, ki je na volišče prišel z ženo.

Predsedniški kandidat, kočevski župan Vladimir Prebilič je svoj glas oddal v Dolgi vasi pri Kočevju. Ob tem je ocenil, da so v predvolilni kampanji opravili veliko delo. »Kako bodo to prepoznali ljudje, pa prepuščam njim,« je dejal ob odhodu z volišča.

Kandidatka stranke Resni.ca in skupine volivcev na predsedniških volitvah, ginekologinja Sabina Senčar je bila ob oddaji glasu za prvi krog volitev na enem od volišč v Ljubljani optimistična. Potegnila je vzporednice z  ljubljanskim maratonom, na katerem sodelujoči prav tako merijo moči. Ker je tokrat kandidirala prvič, ni mogla primerjati volilne kampanje s kakšno iz preteklih let.

28 domnevnih kršitev volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v času volilnega molka do popoldneva prejela skupaj 28 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega je v soboto prejela pet obvestil in v nedeljo 23. Osem zadev inšpektorji še obravnavajo, pri 20 zadevah kršitev niso ugotovili.

Za 20 obvestil je bilo že ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka oz. so se nanašala na zadeve, ki so že v obravnavi, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Preostalih osem zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka, inšpektorat za notranje zadeve še obravnava. V večini obravnavanih zadev gre za domnevno sporne objave na družbenih omrežjih, so sporočili z notranjega ministrstva.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba na telefonski številki 080 21 13.

Volilna kampanja pred prvim krogom volitev predsednika republike se je iztekla v petek in v soboto opolnoči je začel veljati volilni molk. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Komentarji: