Prvi dan svoj glas oddalo 1,14 odstotka vseh volilnih upravičencev

Prijava za predčasno glasovanje, ki poteka še danes in jutri od 7. do 19. ure, ni potrebna.
Fotografija: Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na volitvah za predsednika republike udeležilo 19.247 volivk in volivcev oziroma 1,14 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na predsedniških volitvah leta 2017 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 7750 volivk in volivcev oziroma 0,45 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Na volitvah predsednika republike leta 2012 je prvi dan predčasno glasovalo 5396 volivk in volivcev oziroma 0,32 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). V vseh treh dneh skupaj je na volitvah za predsednika republike leta 2017 predčasno glasoval 28.201 oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, na volitvah za predsednika republike leta 2012 pa 23.350 volivk in volivcev oziroma 1,36 odstotka volilnih upravičencev.

Na aprilskih volitvah v državni zbor se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 45.941 volivk in volivcev oziroma 2,7 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj se je predčasnega glasovanja na letošnjih državnozborskih volitvah udeležilo 130.151 oziroma 7,67 odstotka volivk in volivcev.

Prijava za predčasno glasovanje, ki poteka še danes in jutri od 7. do 19. ure, ni potrebna, dodajajo na DVK. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Seznam volišč na spletni strani DVK

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (denimo v Ljubljani bo 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča. Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 7. oktobra 2022 v volilnih imenikih za izvedbo glasovanja na volitvah predsednika republike vpisanih skupaj 1.694.429 volilnih upravičencev, od tega 1.587.322 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 107.107 s stalnim prebivališčem v tujini.

Preberite še:

Komentarji: