Robert Golob potrjuje: V sredo bom kandidiral za predsednika Z.Dej

Nekdanji predsednik uprave Gen-I umaknil soglasje za imenovanje v upravo Gen-I. Pravi, da gre novim dogodivščinam naproti.
Fotografija: Golob pravi, da se podaja na novo pot - politično pot. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Golob pravi, da se podaja na novo pot - politično pot. FOTO: Jure Eržen/Delo

Čeprav je današnja novinarska konferenca Gen-I uradno namenjena predstavitvi rezultatov za lansko leto, je Robert Golob nanjo napotoval tudi pri vprašanjih, ki so zadevali njegovo prihodnost. »2021 je bilo najboljše leto doslej,« je tako pohvalil podjetje nekdanji predsednik uprave Gen-I in v nadaljevanju naznanil, da je že prejšnji teden sem umaknil svoje soglasje za imenovanje v poslovodstvo pred jutrišnjo skupščino družbe, kjer bodo družbeniki še v tretje poskusili imenovati novo upravo družbe, in pred sredinim sodnim narokom na krškem sodišču, ki odloča o imenovanju uprave družbe po sodni poti.

Po lastnih besedah gre novim dogodivščinam naproti. Na novinarsko vprašanje o tem je odgovoril, da dogodivščine ne gre planirati. Golob sicer ostaja zaposlen na Gen-I, kjer bo ostal zaposlen dokler ne dobi druge službe. V aprilu, ko bo v politični areni postalo vroče, načrtuje, da si bo vzel nekaj dopusta. »Kje bo naslednja? Verjetno v parlamentu, a o tem ne odločam jaz,« je še dodal Golob.

Podrobneje o svojih političnih načrtih sicer ni želel govoriti. »Stranka Z.Dej je tista, ki ima kongres v sredo in tam bom kandidiral,« je potrdil naše poročanje. Vse ostalo pa naj bi najprej razkril članom Z.Dej. Navedel je, da se je že član stranke Z.Dej. »To je spoštovanje, da ne izvedo preko medijev, samo tako bom lahko jaz od njih pričakoval spoštovanje,« je pojasnil. Med vrsticami je Golob razkril še to, da je ustanovitelj Z.Dej Jure Leben, ki si po naših informacijah želi znova prevzeti ministrstvo za okolje in prostor, že odstopil s položaja predsednika stranke.

image_alt
Ne stranka, kandidati bi lahko bili težava za Goloba

Kot smo že poročali, bo Golob ta teden prevzel stranko Z.Dej, prek katere si želi – kot pravi v javnih nastopih – aktivirati ljudi, jih pozvati, naj se ne izogibajo več politiki, čeprav je ta trenutno res umazana. Tisti, ki so poklicno v politiki, si po njegovi oceni želijo, da takšna tudi ostane. Upa, da bodo ljudje spremenili svoj odnos do politike. Ali bodo njegovi pozivi padli na plodna tla, bo jasno že kmalu. Tudi sam se bo namreč srečal s prvim resnim izzivom, kakšne in koliko posameznikov bo prepričal, da mu sledijo v politiki – najprej na kandidacijsko listo za volitve v državni zbor. Prvi, pravzaprav najlažji korak ob vstopu v politiko, to je ustanovitev lastne stranke, bo z dogovorjenim prevzemom Z.Dej kar preskočil. Po naših informacijah so člani te stranke tudi že dobili vabilo za kongres, ki bo v sredo. V njem pa so tudi odstopne izjave Lebna in članov organov stranke.

image_alt
Jure Leben pred predajo vajeti izzivalcu Janeza Janše

Na možnost povezovanja z Golobom računajo tudi v novi stranki Lide Igorja Zorčiča in v Desusu, kjer se že pogovarjajo o sodelovanju v obliki skupne liste.

V strankah Koalicije ustavnega loka, s katerimi se je Golob pogovarjal predvsem o sodelovanju v obliki povolilnega sodelovanja, pa si od njega čim prej želijo videti program, s katerim namerava nastopiti na volitvah. Izpostavljajo tudi, da so t. i. novi obrazi doslej vodili v razočaranja.

image_alt
Kdo so ljudje Roberta Goloba

Najuspešnejša energetska družba

Gen-I ima za sabo najuspešnejše leto doslej, lanski prihodki so znašali 3,35 milijarde evrov, od tega tri milijarde iz poslovanja v tujini. Čisti dobiček je presegel načrte za štirikrat in ga je za 71 milijonov evrov. Ob tem, da so naložbe v digitalno in zeleno povečali za 52 odstotkov. Odprli so tudi podružnico v Severni Ameriki, tako postajajo globalno podjetje. Lani so pridobili 24.912 novih odjemalcev, zlasti od Petrola, letos pa se jim pridružujejo še odjemalci Telekoma.

Ob tem so postavili 3350 novih sončnih elektrarn za gospodinjstva in zaposlili še 100 novih sodelavcev. Dodana vrednost zaposlenega je skočila s 100.000 na 250.000 evrov. To bistveno presega ciljno dodano vrednost, ki jo je v strategiji zapisalo gospodarsko ministrstvo, 66.000 evrov. »Vlagati je treba na pravi način in misliti na ljudi. Vlagati je treba v zeleno in digitalno,« pravi Golob. Povedal je tudi, da so že vrsto let najbolj zaupanja vreden trgovec z energijo pri nas, lani pa so postali tudi drugi najboljši trgovec v Evropi.

image_alt
Z dobrim načrtovanjem do visokega dobička

Uspešnost se meri po ravnovesju med štiri deležniki, pravi Golob, lastniki, kupci, zaposlenimi in finančnimi ustanovami. Lastnike zanima donos na vloženi kapital. To je ponazoril z vložkom 1000 evrov. Na banki bi v enem letu dobili največ 10 evrov, v SDH 55 evrov, Gen energiji 80 evrov, Petrolu 134 evrov, z vložkom v Gen-I pa 507 evrov. A to ni dovolj. Kupci za elektriko pri Gen-I na leto plačajo 685 evrov, pri Petrolu 826 evrov, pri HSE pa 928 evrov, zato tudi zaupajo Gen-I.

Vsi zaposleni v Gen-I imajo najmanj 30 odstotkov plače variabilne. Zaradi vzpostavljene kulture spoštovanja in podobnih vrlin, so imeli v povprečju na leto 42.000 evrov plače, podobno kot v HSE ali Elesu, a v Gen-I so v povprečju dobili še 44.000 nagrade. Zaposleni so se mu zahvalili, slišati pa je bilo, da je to za Gen-I eden najbolj žalostnih dni. Gen-I kljub naložbam in plačam nima dolgov, na računu ima presežek. Golob je vse pozval, naj si to predstavljajo na ravni države. Najvišji BDP, najnižje življenjske stroške, najvišje plače in nič dolga.

Nagrado za preteklo leto (v preteklosti po 100.000 evrov) bo Golob razdelil med devet humanitarnih organizacij. »Večja bo nagrada, bolj srečen bom,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: