Vsi trije slovenski helikopterji kmalu spet v zraku

Od petka na severovzhodu države znova helikopterska nujna medicinska pomoč.
Fotografija: Helikoptersko nujno medicinsko pomoč izvaja letalska policija s tremi helikopterji. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice
Odpri galerijo
Helikoptersko nujno medicinsko pomoč izvaja letalska policija s tremi helikopterji. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice

Ljubljana - Severovzhodni del države je bil od nedelje brez helikopterske nujne medicinske pomoči. Zaradi manjše tehnične napake so namreč helikopter zaradi varnosti odstranili iz operacij. Napako so odpravili, tako da bodo od petka v Mariboru nadaljevali z nalogami helikopterske nujne medicinske pomoči.

Helikoptersko nujno medicinsko pomoč izvaja letalska policija s tremi helikopterji: letnik 1980 (AB212, 9800 ur opravljenih letov), letnik 1987 (AB412, 7097 opravljenih ur) in letnik 2004 (AW109, opravljenih 3438 ur).

»Helikopterja AB412 in AB212 sta trenutno na servisu, operacije helikopterske nujne medicinske pomoči pa smo do sobote opravljali s helikopterjem AW109. Zaradi manjše tehnične napake je bil v soboto helikopter zaradi varnosti odstranjen iz operacij, napaka je bila odpravljena, tako da bomo od petka nadaljevali z nalogami helikopterske nujne medicinske pomoči tudi v Mariboru,« so pojasnili.
 

Poleg novih helikopterjev tudi kadrovske okrepitve


Glede starosti helikopterjev in primernosti za uporabo pri delu, na policiji zagotavljajo, da so helikopterji redno servisirani in dani v uporabo samo, če izpolnjujejo vsa za to določena merila. Vsak helikopter ima določeno življenjsko dobo posameznih komponent, ki jih je potem treba zamenjati, obnoviti ali pregledati, so navedli in dodali, da se tu pojavljajo težave v dostopnosti in roku dobave posameznih rezervnih delov.

Izpostavili so, da je policija izdelala temeljni razvojni program Letalske policijske enote, kjer je predvidela posodobitev in poenotenje flote policijskih zrakoplovov, ki jih potrebujejo za opravljanje policijskih izvidniških helikopterjev.

Trenutno je sicer odprt javni razpis za nabavo novega transportnega helikopterja v letu 2019, za leto 2020 pa so oddali predlog za uvrstitev v proračun za nabavo drugega transportnega helikopterja in prvega patruljno izvidniškega. Temeljni razvojni program predvideva tudi kadrovsko popolnitev enote, z namenom omogočiti nemoteno delo enote, so zapisali.
Navajajo še, da je bila za dolgoročno ureditev helikopterske nujne medicinske pomoči ustanovljena medresorska skupina na ministrstvu za zdravje.

Komentarji: