Vzrok za pogin rib ni bil temperaturni šok ob preselitvi iz ribogojnice

Glede na izkušnje nekaterih ribiških družin je vzrok pogina zelo težko ugotoviti.
Fotografija: Vzroka za pogin rib ob sotočju Soče in Tolminke še niso odkrili. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Vzroka za pogin rib ob sotočju Soče in Tolminke še niso odkrili. FOTO: Igor Mali

Tolmin - Vzrok za pogin rib na sotočju Tolminke in Soče, kjer so v soboto našli 28 poginulih rib v skupni teži okoli 50 kilogramov, še ni znan. »Zelo težko je trenutno ugotoviti, kaj je vzrok pogina, ker gre za različne vrste rib, tudi za divje ribe,« je danes dejal predsednik Ribiške družine Tolmin Milan Berlot.

Ribiči Ribiške družine Tolmin so po prejetju obvestila o poginu odstranili vse poginule ribe in pregledali oba vodotoka tudi nižje po toku, pri tem pa novih poginulih rib niso našli. O dogajanju so obvestili policijo, pregledali pa so tudi vse morebitne onesnaževalce.


Možnosti za pogin rib je več


Na območju sotočij Tolminke in Soče je trenutno zaradi festivalskega dogajanja veliko ljudi, a Berlot o vzroku za pogin ne želi ugibati. Možnosti, kot omenjeno, je več. Pravi pa, da ni šlo za temperaturni šok ob preselitvi iz ribogojnice, kot se je omenjalo ob medijskem poročanju. »Te informacije mi nismo dali,« je dodal Berlot.

Po njegovih besedah je glede na izkušnje drugih ribiških družin zelo težko ugotoviti vzrok pogina. So pa odvzete vzorce poginulih rib shranili v zamrzovalnik in se bodo v nadaljevanju odločali, kako naprej, je še dejal Berlot.

Komentarji: