Za dvig kulture varnosti in zdravja pri delu

V petek bo predvidoma objavljen javni razpis Usposabljanje delodajalcev za promocijo zdravja na delovnem mestu. Vloženi evro naj bi v treh do petih letih narasel na skoraj pet evrov.
Fotografija: Obeta se nov milijon evropskih evrov za promocijo varosti in zdravja pri delu. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Obeta se nov milijon evropskih evrov za promocijo varosti in zdravja pri delu. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Akcije v podporo promociji zdravja na delu tudi pri nas potekajo že nekaj časa. Nazadnje je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (Svrk) včeraj izdala odločitev o javnem razpisu za sofinanciranje projekta Usposabljanje delodajalcev za promocijo varnosti in zdravja pri delu.

Z ministrstva za delo so za Delo odgovorili, da bo razpis objavljen v Uradnem listu predvidoma ta petek (7.9.2018). Z njim nameravajo »podpreti projekt, ki bo pripomogel k dvigu kulture varnosti in zdravja pri delu v organizacijah in posledično zagotavljal boljše pogoje dela za delavce. Pogoji, cilji in druge podrobnosti razpisa pa bodo znani, ko bo ta tudi uradno objavljen.« Za nadaljnje promoviranje skrbi za varnost in zdravje pri delu bo namenjeno 1,1 milijona evrov, od tega 905 tisočakov iz evropskega socialnega sklada.

S projektom bodo »zagotovljeni boljši pogoji dela za delavce, zlasti starejše od 45 let. V okviru projekta bodo med drugim izvedene e-učilnice za usposabljanje in ozaveščanje delodajalcev, oblikovani izobraževalni posnetki s konkretnimi prilagoditvami delovnih mest in promocijski posnetki, namenjeni širši javnosti,« pa so zapisali v sporočilu Svrka. Hkrati naj bi reševali problematiko nizke stopnje zaposlenosti starejših od 55 let zaradi zgodnjega upokojevanja in visokega deleža bolniških odsotnosti.


Skrb za zdrvje se obrestuje
Ministrstvo »si prizadeva za dvig kulture varnosti in zdravja pri delu v organizacijah v zasebnem in javnem sektorju in v skladu s tem izvaja aktivnosti, s katerimi želi preseči zgolj minimalno izpolnjevanje zakonskih določb na tem področju in tako delodajalce kot zaposlene ozavestiti o pomenu varnosti in zdravja pri delu ter jih usposobiti za izvajanje preventivnih ukrepov na tem področju«. Nekatere aktivnosti že sofinancirajo, ena takšnih je tudi predvideni javni razpis, so še odgovorili z ministrstva.
O pomenu skrbi in pogojev za varnost in zdravje na delu je že precej raziskav in strokovnih ugotovitev, nenazadnje o ekonomskih koristih promocije zdravja pri delu za delodajalce.

V priročniku Promocija zdravja v žepu (2016) so zapisali, da se promocija zdravja izplača: zmanjšajo se stroški bolniških odsotnosti (povprečno za 12 do 36 odstotkov v treh do petih letih), zmanjšajo se stroški prezentizma, ki podjetja menda stanejo še enkrat več kot bolniška odsotnost. Skrb za zdravje na delu naj bi pripomogla tudi k ekonomičnosti teh ukrepov: vloženi evro naj bi se v treh do petih letih obrestoval in narasel na skoraj pet evrov, obstajajo pa še bistveno višje številke glede tega »naložbenega potenciala«. Tega se gotovo kar nekaj podjetij zaveda, v Talumu, denimo, so imeli prvo soboto v septembru Talumov dan za zdravje.

Komentarji: