Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zahtevajo umik opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja

Sindikalisti opozarjajo, da je vodstvo z napadom na stavkajoče delavce kršil 90. člen zakona o delovnih razmerjih.
Vodstvo RTV nadaljuje z grožnjami stavkajočim, opozarjajo sindikati. FOTO: Črt Piksi
Vodstvo RTV nadaljuje z grožnjami stavkajočim, opozarjajo sindikati. FOTO: Črt Piksi
STA
10. 10. 2022 | 16:43
10. 10. 2022 | 17:39
4:14

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poziva vodstvo zavoda, naj umakne opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, ki jih je v petek poslalo 38 novinarjem. Opozorila so prejeli, ker so proti koncu avgusta in v začetku septembra s prihodom v televizijski studio »izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi«.

V stavkovnem odboru novinarskih sindikatov RTVS in koordinaciji razumejo opozorila, ki so jih novinarji in drugi zaposleni prejeli v petek po elektronski pošti, kot nadaljevanje groženj stavkajočim in zaposlenim zaradi obveščanja javnosti in izražanja solidarnosti s kolegi. Vodstvo je opozorila poslalo zaposlenim, ker so izražali svoja stališča v televizijskem studiu 23. avgusta in 5. septembra, je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije Helena Milinković. Vodstvo bo uradni odgovor na opomine sicer prejelo sredi tedna, je napovedala.

image_alt
Novinarka in sindikalistka, ki bo vztrajala do konca

Stavkovni odbor je 38 opozoril pred odpovedjo razglasil za nična, za trpinčenje na delovnem mestu in za naklepne grožnje stavkajočim in njihovim zastopnikom, da bi se stavkovne dejavnosti omejile oz. preprečile.

Oba dogodka, ki ju delodajalec očita 38 zaposlenim, sta bila po opozorilu Milinkovićeve organizirana v času stavke, ki so jo vodstvu napovedali 13. maja in še vedno traja. Organizirana sta bila v skladu s poslovnikom o stavki in vodili so ju člani stavkovnega odbora, ki pa so prejeli opozorilo pred odpovedjo. To opozorilo je institut, ki po zakonu o delovnih razmerjih ne predvideva možnosti formalnega ugovora, je pojasnila.

Prejeti opomini preprečujejo sporazumno končanje stavke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prejeti opomini preprečujejo sporazumno končanje stavke. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nadalje ocenjuje, da gre za zlorabo uporabe notranjih pravilnikov o hišnem redu in o delovnem času. Delodajalec je tako zaposlenim samovoljno pripisal kršitve, ki bi jih šele moral dokazati v postopkih, z zlorabo instituta pa se je izognil tudi vodenju disciplinskih postopkov.

»Delodajalec je z naklepnim napadom na stavkajoče delavce kršil 90. člen zakona o delovnih razmerjih, ki izključuje možnost, da bi bilo sodelovanje v stavki oz. opravljanje sindikalne dejavnosti lahko razlog za odpoved delovnega razmerja,« je izpostavila. Udeležba ali sodelovanje v stavki po njenih besedah ne pomeni kršitve delovnih obveznosti, ne sme biti podlaga za začetek ugotavljanja disciplinske ali odškodninske odgovornosti delavca in ne sme imeti za posledico prenehanje delovnega razmerja.

Kot je spomnila, prejeti opomini dodatno ovirajo sporazumno končanje stavke. Vodstvo zavoda se je sicer odzvalo na njihovo povabilo in je pripravljeno na 13. krog pogajanj, ki naj bi se začel v petek.

image_alt
Stavka na RTV Slovenija: Borimo se za javni interes!

Poslani opomini so cinični in površni, pa je ocenila ena od podpredsednic sveta delavcev RTVS Ilinka Todorovski. Po njenih besedah grožnje niso dialog. Če pa bi dialog obstajal, bi generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha vprašala, koliko ukorov bo podpisal tistim, ki ne opravljajo svojega dela in sploh ne prihajajo v uredništvo, koliko tistim, ki svoje podrejene zmerjajo na družbenih omrežjih, in koliko samemu sebi, ker ob kršitvah programsko-produkcijskega načrta ne ukrepa in ker je odgovoren za dogajanje na zavodu.

Svet delavcev, ki je imel v četrtek ustanovno sejo, je Graha Whatmougha pozval, naj svet sprejme kot enakopravnega partnerja tudi glede referendumske kampanje o RTVS. Vodstvo RTVS je sejo sicer bojkotiralo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine