Zakon o investicijah v vojsko skladen z ustavo, referenduma ne bo

Ustavni sodniki zavrnili Luko Mesca, koordinatorja Levice, ki si je prizadeval, naj se o vojaških investicijah odloča na referendumu.
Fotografija: V Levici se ne strinjajo z odločitvijo ustavnega sodišča, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ni neustaven, jo bodo pa spoštovali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Levici se ne strinjajo z odločitvijo ustavnega sodišča, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ni neustaven, jo bodo pa spoštovali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ustavni sodniki so s petimi glasovi za (Rajko Knez, Dunja Jadek Pensa, Klemen Jaklič, Marijan Pavčnik in Marko Šorli) in štirimi proti (Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs, Matej Accetto in Rok Čeferin) odločili, da je državni zbor s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o zakonu o investicijah ter zato ta ni v neskladju s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena ustave, ki govori o tem, da referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč ni dopustno razpisati.

Državni zbor in vlada sta po njihovem mnenju razumno utemeljila, da so investicije v Slovensko vojsko nujne, saj sta njeni opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne sposobnosti države kot tudi ne more v pričakovani meri izpolnjevati mednarodnih obveznosti. Tega pa po njihovem ne spreminja niti dejstvo, da je Slovenska vojska za delovanje v miru relativno dobro pripravljena.

Ustavno sodišče je pri presoji upoštevalo, da investicije, predvidene na podlagi zakona o investicijah v vojsko, ne pomenijo nadstandardne oborožitve (opremljenosti) Slovenske vojske oziroma da ne gre le za vzdrževanje ravni že relativno dobro oboroženih obrabnih sil, temveč gre očitno za to, da Slovenska vojska ne dosega minimalnih standardov opremljenosti, ker so se investicije vanjo v zadnjih letih bolj ali manj zaustavile. Takšno stanje nemudoma terja investicije v opremo.



»Seveda je jasno, da takih investicij ni mogoče izpeljati čez noč, temveč sta potrebna daljši čas in načrt postopnega investiranja. Nujnost investicij v Slovensko vojsko se tako ne kaže kot nujen odziv na že konkretne grožnje ali nevarnosti, temveč kot nujnost takojšnjega resnega in odgovornega pristopa k zagotovitvi takšne opremljenosti in zmogljivosti Slovenske vojske, da bo lahko v vsakem trenutku sama ali v okviru zavezništva zagotovila zadovoljivo obrambno sposobnost države. Ta sicer res ni odvisna samo od opremljenosti vojske z opremo, temveč tudi od primernega števila vojakov in poveljujočih kadrov ter od njihovega izobraževanja in usposabljanja. Vendar brez zagotovitve ustrezne opreme ni mogoče zagotoviti niti potrebnega usposabljanja vojske, kar je odločilnega pomena za izgrajevanje sposobnosti vojske, skladno zahtevanim standardom,« je zapisalo ustavno sodišče. Zagotovitev ustreznih finančnih sredstev je po njihovem mnenju tako predpostavka za zagotovitev dobre obrambe in varnosti.

Komentarji: