Zaradi uvedbe DarsGo brez dela 40 ljudi

Konec tedna povečan promet, na cestninskih postajah brez posebnosti.
Fotografija: Ta konec tedna je na slovenskih cestah pričakovati povečan promet zaradi praznika in podaljšanega konca tedna v Avstriji in Nemčiji. FOTO: Dars
Odpri galerijo
Ta konec tedna je na slovenskih cestah pričakovati povečan promet zaradi praznika in podaljšanega konca tedna v Avstriji in Nemčiji. FOTO: Dars

Ljubljana – Zaradi uvedbe elektronskega cestninjenja je v Darsu brez dela ostalo 40 zaposlenih, večina se jih je upokojila, 17 jih bo delo moralo poiskati drugje. Druge delavce so prerazporedili.

Zaradi načrtovane uvedbe elektronskega cestninjenja je Dars število ljudi v službi za cestninjenje in prodajo na lastnih prodajnih mestih sproti zmanjševal že lani, so nam povedali v družbi. Delavce so prerazporedili v DarsGo servise, cestninski nadzor in na področje vzdrževanja avtocest. Od 228 delavcev, kolikor jih je bilo v tej službi zaposlenih sredi lanskega leta, je družba pogodbo o zaposlitvi odpovedala 40 delavcem. Večina se jih je upokojila ali na upokojitev čaka na zavodu za zaposlovanje, 17 delavcev pa se na trg dela vrača kot iskalci zaposlitve.

 

 

Aprila 1300 kršiteljev

Nadzor pravilne uporabe cestninjenja tovornih vozil in avtobusov Dars izvaja s pomočjo 15 nadzornih portalov in z mobilnimi enotami cestninskih nadzornikov na terenu, so nam povedali. Aprila so odkrili nekaj več kot 1300 kršiteljev. Globa znaša 800 evrov za fizične osebe in 2000 za pravne osebe oziroma 1200 za samostojne podjetnike.

Nadzor uporabe vinjet za osebna vozila ostaja po starem. Še vedno ga na terenu izvajajo cestninski nadzorniki, in sicer vzporedno z izvajanjem nadzora plačevanja cestnine za tovorna vozila. Od začetka leta do sredine maja so izrekli 12.402 globi, vsaka znaša 300 evrov.

 

Večjih zastojev ni pričakovati

Odstranjevanje cestninskih postaj Log in Torovo ta konec tedna ne bo prispevalo k večjim zastojem, saj bo promet mimo cestninskih postaj potekal po dveh pasovih, so nam povedali v Darsu. Je pa ta konec tedna na slovenskih cestah pričakovati povečan promet zaradi praznika in podaljšanega konca tedna v Avstriji in Nemčiji. Dolgi zastoji so bili že včeraj na avstrijski strani predora Karavanke.

Komentarji: