Zavarovalnice že izplačujejo škodo po neurju v Beli krajini

Kot pomaranče debela toča je del občine Črnomelj in del občine Semič prizadela 8. junija.
Fotografija: Toča, velika kot jajce, postaja vsakdanjost FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Toča, velika kot jajce, postaja vsakdanjost FOTO: Arhiv Dela

Ljubljana/Koper - Odpravljanje posledic škode, ki jo je pred dvema tednoma v Beli krajini povzročilo hudo neurje z debelo točo, bo trajalo še nekaj časa, tistim, ki so imeli svoje premoženje zavarovano, bodo pri tem nekoliko pomagala izplačila zavarovalnic. Medtem ko v zavarovalnicah skupne ocene škode še nimajo, pa so že začeli izplačevati odškodnine.

Kot pomaranče debela toča je del občine Črnomelj in del občine Semič prizadela 8. junija. Poškodovala je približno 1300 objektov, samo v najbolj prizadeti črnomaljski občini je povzročila za več kot 20 milijonov evrov škode.

Popravljanje streh od toče. FOTO: Leon Vidic
Popravljanje streh od toče. FOTO: Leon Vidic

 

S prijavo škode ni treba hiteti


Zavarovalnice škode iz naravnih nesreč obravnavajo prednostno in na teren so takoj poslale okrepljene ekipe cenilcev, da bi popisali nastalo škodo. V vseh sicer pravijo, da s prijavo škode ni treba hiteti.

V Zavarovalnici Triglav so večino škode, ki je nastala njihovim strankam na omenjenem območju, že popisali. A kot opažajo, nekatere stranke škodo prijavijo šele nekaj mesecev po nastanku škodnega dogodka. Takšna je namreč praksa predvsem v primeru večjih škod, da se lahko dodatno upošteva tudi sanacija škode in z njo nastali stroški. V takšnih primerih lahko stranki nakažejo akontacijo zavarovalnine, so za STA pojasnili v Zavarovalnici Triglav.

Glede na navedeno o višini in obsegu celotne škode v največji slovenski zavarovalnici še ne morejo govoriti. Škode sicer začnejo izplačevati že naslednji dan po cenitvi, če se stranka z oceno strinja. Z nakazovanjem zavarovalnin svojim zavarovancem v Črnomlju so tako začeli že teden dni po neurju.

Popravljanje streh od toče. FOTO: Leon Vidic
Popravljanje streh od toče. FOTO: Leon Vidic

 

Pomaga tudi država


Izplačevanje odškodnin prav tako že poteka tudi v koprski zavarovalnici Adriatic Slovenica. Tudi tam v prihodnjih dneh pričakujejo še kakšno prijavo in skupne ocene škode še nimajo. Ocenjujejo pa, da je neurje s točo samo na območju občine Črnomelj njihovim zavarovancem povzročilo za nekaj več kot 350.000 evrov škode, predvsem na avtomobilih in stanovanjskih objektih.

V skladu z zakonodajo lahko pri odpravljanju posledic hujših naravnih nesreč pomaga tudi država. Vlada takšno pomoč potrdi, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, o čemer odloča potem, ko Uprava RS za zaščito in reševanje pripravi končno oceno škode. Tokratno poročilo naj bi bilo pripravljeno do 6. julija. Pri tem pa lahko na pomoč države računajo tudi tisti, ki imajo objekte zavarovane. V Črnomlju so te vloge zbirali do petka, v Semiču jih je mogoče vložiti še do četrtka, 28. junija.

Komentarji: