Zdravniška zbornica ostro zavrača navedbe dr. Štruklja o cepljenju

Takšno komunikacijo obsojajo, saj ne prispeva h gradnji zaupanja prebivalcev Slovenije v zdravstveni sistem in morebitne bodoče zaščitne ukrepe.
Fotografija: Zdravniška zbornica Slovenije si na podlagi strokovnih argumentov prizadeva razviti zrelo in odgovorno kulturo odločanja o cepljenju tako med zdravstvenimi delavci kot med prebivalci. FOTO: UKC Ljubljana/Matej Povše
Odpri galerijo
Zdravniška zbornica Slovenije si na podlagi strokovnih argumentov prizadeva razviti zrelo in odgovorno kulturo odločanja o cepljenju tako med zdravstvenimi delavci kot med prebivalci. FOTO: UKC Ljubljana/Matej Povše

V Zdravniški zbornici Slovenije so se odzvali na včerajšnje navedbe prof. dr. Borut Štruklja iz Fakultete za farmacijo, ki je med drugim dejal, da bo cepljenje za novi koronavirus prostovoljno, vendar bi morali po njegovem mnenju tisti, ki se ne odločijo za cepljenje in zbolijo za covid-19, sami kriti stroške zdravljenja. Ti po njegovih besedah lahko ob zapletih nanesejo tudi 25 tisoč evrov.

V Zdravniški zbornico Slovenije menijo, da je grožnja, kot jo je včeraj izrekel farmacevt in doktor biokemije prof. dr. Borut Štrukelj, skrajno neprimerna in le še ena izmed groženj, ki jih je deležno prebivalstvo. Takšno komunikacijo obsojajo, saj ne prispeva h gradnji zaupanja prebivalcev Slovenije v zdravstveni sistem in morebitne bodoče zaščitne ukrepe, kar je pri boju zoper covid-19 nujno potrebno. Tovrstne izjave spodbujajo nezaupanje v ukrepe in že vnaprej še poglabljajo dvome v cepljenje, kar nas skrbi, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zdravniška zbornica Slovenije si na podlagi strokovnih argumentov prizadeva razviti zrelo in odgovorno kulturo odločanja o cepljenju tako med zdravstvenimi delavci kot med prebivalci, s ciljem, da se dvigne raven precepljenosti, dodajajo. Le na podlagi strokovne, spoštljive in argumentirane javne diskusije menijo, da lahko dosežemo, da bomo vsi neobvezna cepljenja, ki preprečijo hude posledice določenih bolezni, jemali resno in se zanje, če tudi bodo prostovoljna tudi odločali.

Komentarji: