Zdravstveni domovi lahko začnejo hitro testiranje

Lokacije za hitro testiranje so stvar dogovora med lokalnimi skupnostmi in zdravstveni domovi. Pridobili so tudi dodaten kader.
Fotografija: Hitro testiranje bo od danes mogoče tudi v zdravstvenih domovih, saj so pridobili dovolj testov, angažiran pa je tudi dodaten kader. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Hitro testiranje bo od danes mogoče tudi v zdravstvenih domovih, saj so pridobili dovolj testov, angažiran pa je tudi dodaten kader. FOTO: Blaž Samec/Delo

Hitro testiranje na okužbo s covidom-19 bo od danes mogoče tudi v zdravstvenih domovih po državi, je zatrdila Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Potem ko so hitre teste v soboto začeli opravljati tudi na petih mejnih prehodih s Hrvaško in na brniškem letališču, je bil med opravljenimi 2000 testi približno odstotek testiranih pozitivnih. Delež okuženih z novim koronavirusom je bil tudi v soboto še vedno razmeroma velik.

Zdravstveni domovi so prejeli dovolj testov, kje bo testiranje potekalo, pa je odvisno od dogovora med posameznimi zdravstvenimi domovi in lokalnimi skupnostmi. Ker se je množično hitro testiranje, ki je v zadnjih dneh potekalo na nekaterih lokacijah po državi, pokazalo za zelo dobro, je po besedah državne sekretarke Marije Magajna vlada sklenila, da se hitro testiranje čim bolj približa vsem prebivalcem.

Med včerajšnjim obiskom v slovenjgraški bolnišnici je pojasnila, da so lokalne skupnosti, zdravstvene domove in koncesionarje na primarni ravni že pozvali, naj se z lokalno skupnostjo dogovorijo, kje bi organizirali stalna mesta za testiranje. Na ministrstvu za zdravje so sicer priporočili, da bi bila ta mesta stalna, ni pa nujno, da bi bila v prostorih zdravstvenih domov. Naročanje na hitro testiranje ne bo potrebno, namenjeno pa je posameznikom brez simptomov okužbe. Za tiste s simptomi še vedno velja, da pokličejo osebnega zdravnika in opravijo odvzem brisa za test PCR.

image_alt
Hitro testiranje v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji


In kdo bo izvajal hitra testiranja? Nekateri zdravstveni domovi so, kot pravi državna sekretarka Marija Magajne, angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki trenutno ne delujejo. To so, denimo, preventivni programi in referenčne ambulante. Te pa bodo zdaj imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke o interesu za cepljenje proti covidu-19.


Znane nekatere lokacije


V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo prostovoljno presejalno testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi izvajali v športni dvorani Kodeljevo. Sporočili so, da bo hitro testiranje za zdaj mogoče v ponedeljek med 11. in 15. uro, posameznike pa bodo sprejemali do 14. ure. V Novem mestu bodo testiranje izvajali v ponedeljek, sredo in petek v avli Kulturnega centra Janeza Trdine, v Velenju pa na parkirišču nujne medicinske pomoči pred velenjskim zdravstvenim domom. Zdravstveni dom Domžale brezplačno hitro testiranje organizira na več lokacijah, in sicer v Domžalah v športnem parku, v Mengšu, Lukovici in Moravčah pa v kulturnih domovih. Na Notranjskem bodo testiranja izvajali v Cerknici, Sežani, Postojni in Ilirski Bistrici.

Sicer pa so v soboto opravili 2304 testov PCR in 390 hitrih testov ter potrdili 725 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 1173 bolnikov s covidom-19, intenzivno zdravljenje je potrebovalo 190 oseb, umrlo je 29 oseb, prav toliko so jih odpustili v domačo oskrbo. Po podatkih vlade je bil delež pozitivnih testov v soboto 26,9-odstoten. Regijski podatki razkrivajo, da imata najvišje sedemdnevno število potrjenih okuženih primerov z novim koronavirusom krepko nad državnim povprečjem posavska regija in jugovzhodna Slovenija, najnižje pa primorsko-notranjska statistična regija in Gorenjska.

Preberite še:

Komentarji: