Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Živite v duhu ljubezni in sprave«

Slovesnost Pod Krenom v Kočevskem rogu
Mašo je daroval novomeški škof Andrej Glavan. FOTO: Simona Fajfar
Mašo je daroval novomeški škof Andrej Glavan. FOTO: Simona Fajfar
Simona Fajfar
2. 6. 2018 | 17:15
3. 6. 2018 | 18:55
1:49
Pod Krenom v Kočevskem rogu – »Vračanja zla z enakim zlom ne vodi nikamor,« je dejal novomeški škof Andrej Glavan med darovanjem obletne maše za žrtve povojnega nasilja, ki je potekalo v soboto ob grobišču pri breznu pod Krenom v Kočevskem rogu.

Na tokratni slovesnosti, ki se je je udeležilo okoli 1000 ljudi, je novomeški škof izpostavil, da je bila povojna morija, ki je Slovenijo spremenila v eno samo grobišče, pogrom, kakršnega v slovenski zgodovini ne pomnimo. To je bil še posebej strašen zločin zato, ker so ga zagrešili Slovenci nad svojimi brati in sestrami, ki so se skušali umakniti pred krutim maščevanjem revolucionarjev.

Spomin na žrtve teh tragičnih dogodkov je potrebno ohraniti, pa ne zato, ker bi gojili sovraštvo ali ker bi želeli podaljševati spor v narodu, ampak zato, da se kaj takega ne bi ponovilo nikoli več. Poleg pobitih žrtev so bili sramotenja in krivic deležni tudi potomci pobitih, ki so »poslušali očitke o očetih, narodnih izdajalcih, čeprav so nosili v srcu veliko večjo ljubezen do slovenske domovine, kot pa njihovi revolucionarni nasprotniki.« Toda tudi v takih primerih se ne sme podlegati nagonskemu odzivu, je izpostavil Glavan, ampak je potrebno pokazati milost, da se pokaže pravi krščanski duh. To pa ni uspavanje v boju zoper krivice in laži, to ni pasivnost, ampak širjenje duha ljubezni in sprave.

Zlo ne vodi nikamor, ker se zlo samo podvaja, je v svojem nagovoru, ki je pozival s spravi in odpuščanju, izpostavil Glavan: »Resnično zmaga tisti, ki odpušča.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine