Zmagal kandidat po volji župnika

Da je bilo predvolilno vzdušje v Šentrupertu precej razgibano, je poskrbel tudi tamkajšnji župnik Jakob Trček.
Fotografija: Milanu Izlakarju (NSi) ni uspelo premagati aktualnega župana Rajka Meserka v občini Šmartno pri Litiji. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Milanu Izlakarju (NSi) ni uspelo premagati aktualnega župana Rajka Meserka v občini Šmartno pri Litiji. FOTO: Bojan Rajšek

V šentjernejski občini bo tudi naslednja štiri leta županoval Radko Luzar (skupina volivcev), ki je v drugem krogu uspel premagati Franca Hudoklina (Desus) in ubraniti županski stolček, saj je prejel 71,78 odstotka glasov. Hudoklin je bil dolgoletni župan šentjernejske občine, toda na prejšnjih volitvah pred štirimi leti ga je premagal prav Luzar. Po naših informacijah je Hudoklin naredil katastrofalno napako, ko je za župana kandidiral na listi Desus in bil hkrati v prvem krogu občinskih volitvah pred štirinajstimi dnevi tudi nosilec liste SLS za v občinski svet. Tega mu volivke in volivci očitno niso oprostili.


Šentrupert


V šentrupertski občini je Andreju Martinu Kostelcu (SDS) uspelo spodnesti županski stol dolgoletnemu prvemu možu občine Rupertu Goletu (skupina volivcev). Kostelec je prejel dobrih 53 odstotkov glasov volivk in volivcev. Tu je bilo predvolilno vzdušje precej razgibano, za kar je poskrbel tudi tamkajšnji župnik Jakob Trček. Trček je namreč prejšnjo nedeljo pri dveh dopoldanskih mašah pozival farane, da je čas za spremembe, ker da občina nima primernega odnosa do Cerkve. To je zelo razjezilo nekatere vernike in tudi Goleta, ker da župnik med bogoslužjem nima pravice izvajati političnih govorov in pozivati volivce kako naj volijo. Nasprotniki Kostelca, ki se je pred leti z družino iz Argentine preselil v Šentrupert tudi niso mirovali. O njem so širili neresnice in se spustili na nizko raven osebne diskreditacije, a jim vse skupaj ni pomagalo.


Šmartno pri Litiji


V šmarski občini nekdanji župan Milan Izlakar (NSi) ni uspel premagati aktualnega župana Rajka Meserka (skupina volivcev). Po štirih letih premora se ni uspel vrniti v občinsko zgradbo, saj je Meserko prejel dobrih 54- odstotno podporo volivcev. Volilna kampanja je bila v nekaterih vaseh precej burna, saj so se nekateri vanjo pretirano vživeli in trgali plakate nasprotnega kandidata. Izlakar je za Delo povedal, da so se o njem širile celo govorice, da rad pogleda v kozarec, kar odločno zavrača, saj »če spiješ kozarček ali dva res ne moreš biti globoko v kozarcu«. Priznal pa je, da tudi njegovi podporniki niso držali križem rok in so nasprotnemu kandidatu očitali, da v vseh štirih letih ni naredil ničesar za razvoj občine, ter da so se šli nekakšno visoko politiko, ki v lokalno skupnost ne sodi. Izlakar je napovedoval v primeru zmage gradnjo centralnega vrtca, ki ga je resnici na ljubo obljubljal že v času svojega dolgoletnega županovanja, a ga nikoli ni uspel zgraditi.


Črnomelj


Naslednja štiri leta bo črnomaljsko občino vodil nekdanji direktor zavarovalnice Tilia Andrej Kavšek (Lista za razvoj), ki je v drugem krogu županskih volitev ugnal Majo Kocjan (SDS). Protimigrantska politika Kocjanove očitno ni prepričala večine volivk in volivcev v tem jugovzhodnem delu države. Zmagovalec Kavšek je prejel 72,40 odstotka glasov. Za največje presenečenje v tej občini so poskrbeli volivci v prvem krogu volitev pred štirinajstimi dnevi, saj se aktualni županji Mojci Čemas Stjepanovič (SD, Desus), ki je bila prva dama občine dve mandatni obdobji, ni uspelo uvrstiti v drugi krog volitev. Takrat jo je premagala prav Kocjanova za vsega 60 glasov. Kavšek je takoj po izvolitvi za župana za Delo napovedal, da bo vso energijo usmeril v projekt oskrbe Bele krajine s kvalitetno električno energijo in v projekt gradnje tretje razvojne osi. Večjo pristojnost namerava dati krajevnim skupnostim. Ne namerava pa pred prevzemom županskega žezla opraviti revizijo poslovanja občine. V okviru občinskega sveta se zavzema za t. i. programsko koalicijo, saj »nimam zamere niti do desnih niti do levih političnih strank«.

Andrej Kavšek je zmagal v občini Črnomelj. FOTO: osebni arhiv
Andrej Kavšek je zmagal v občini Črnomelj. FOTO: osebni arhiv


Žužemberk


V Žužemberku se po petih županskih mandatih poslavlja Franc Škufca (skupina volivcev), ki je v volilni bitki izgubil z izzivalcem Jožetom Papežem (NSi), ki je prejel 57 odstotkov glasov. Po izjavah naših sogovornikov so volivke in volivci Škufci obrnili hrbet predvsem zaradi številnih sodnih postopkov, v katerih je sedemkrat nastopil kot obtoženec na sodišču. Res je tudi, da nikoli ni bil pravnomočno obsojen. Vseh ovadb zoper njega je bilo že več kakor 35. Zaradi suma nepravilnosti pri oddaji naročil za šolske prevoze, saj je na občinskih razpisih redno izbrano bivše županovo podjetje FS (Franc Škufca op. p.) Prevozi, so kriminalisti februarja letos opravili hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov. Do sodnega epiloga še ni prišlo. Novi župan Papež se zavzema za razvoj turizma, manjši komunalni prispevek za podjetnike in obrtnike ter za čimprejšnje dokončanje gradnje suhokrajinskega vodovoda.


Moravče


Za vsega 70 glasov je legenda slovenskih županov Martin Rebolj (SD) izgubil županski stolček proti izzivalcu, nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku v Avstraliji Milanu Balažicu (skupina volivcev). Volilni boj v tej občini bo tamkajšnjim prebivalcem ostal v spominu kot izjemno krut, na trenutke celo pobalinski. Trgali so se namreč plakati in diskreditirali nasprotnika na vse mogoče načine. Balažic je širši slovenski javnosti znan po tem, da je bil leta 2011 imenovan za veleposlanika, vendar mandata ni dokončal, ker ga je predsednik republike Borut Pahor tri leta zatem odpoklical zaradi udeležbe Nicholasa Omana (trgovec z orožjem in obsojen pedofilije) na odprtju konzulata v Melbournu, saj je njegova navzočnost razburila skupnost avstralskih Slovencev. Balažic je takrat zatrjeval, da ga je vlada Alenke Bratušek glede Omana vključila v tajno diplomatsko dejavnost prepisa naftnih zemljišč v Bosanskem Brodu.

Balažic je pred drugim krogom volitev Rebolja obtoževal korupcije in klientilizma, prekoračitve pooblastil in oškodovanja občine.


Dolenjske Toplice


V topliški občini se je posrečila zmaga županskemu povratniku Francu Vovku (skupina volivcev), ki je to odgovorno funkcijo opravljal prve tri mandate. Zadnjih osem let je županoval Jože Muhič (skupina volivcev), ki je tokrat zbral premalo glasov. Plakatna vojna, ki je zaznamovala volitve pred štirimi leti in je takrat polnila časopisne stolpce, se tokrat ni ponovila, saj je zadnje tedne volilni boj potekal precej bolj mirno. Novo izvoljeni župan Vovk, ki je zbral dobrih 61 odstotkov glasov, je za Delo napovedal, da sta zanj prednostni nalogi gradnja nove osnovne šole z vrtcem ter obvoznica mimo občinskega središča, saj se zdaj kraj utaplja v prometu. Opozoril je, da gre za naložbi, ki jih ne bo mogoče uresničiti v enem mandatu ampak v dveh.


Šmarješke Toplice: Na tesno gre


Prava volilna drama se dogaja v topliški občini, kjer je sprva kazalo, da bo zmagal izzivalec aktualne županje Bernardke Krnc (skupina volivcev) Marjan Hribar (skupina volivcev), a se je kasneje kolo volilne sreče obrnilo na stran Krnčeve in spet na stran Hribarja, ki je prevzel vodstvo za vsega skupaj nekaj glasov. Krnčeva je za Delo okoli 22. ure povedala, da je izid zelo, zelo tesen, ter da so se na voliščih dogajale številne nepravilnosti. Občinska volilna komisija zdaj vnovič prešteva vse glasovnice.


Bernardka Krnc ob 23.15 uri: Borila se bom do konca


Ni še delnih neuradnih rezultatov, je za Delo povedala Krnčeva. Dva glasova ima njen protikandidat Hribar za zdaj več. Vendar bosta dva glasova jutri prispela tudi po pošti in se bosta točno ob 12. uri odprla. »Dva glasova bomo skušali razveljaviti, saj je na volišče prišla dementna oseba z vnukom iz nasprotnega tabora. Nič še ni odločeno. Jaz se bom borila do konca,« je povedala Krnčeva. Hribar se na naše klice ni odzval. 


O županu lahko odloča celo žreb


Predsednik občinske volilne komisije v Šmarjeških Toplicah Fredi Bančov je za Delo povedal, da so poročilo volilnih odborov obravnavali in rezultate pozno zvečer vnesli v aplikacijo državne volilne komisije. »Izid je zelo tesen, trenutno vodi županski kandidat Hribar za dva glasova, jutri (v ponedeljek op. p.) prispeta največ dve glasovnici po pošti in potem delamo naprej,« je povedal Bančov, ki ni želel ugibati, kaj se lahko še zgodi, saj se »postopek lahko zapelje v različne smeri«.  

Preberite še:

Komentarji: