77-letni kardinal spoznan za krivega spolnih zlorab otrok

George Pell je najvišji cerkveni dostojanstvenik doslej, ki so ga spoznali za krivega spolnih zlorab.
Fotografija: Za vsako od dejanj mu grozi do deset let zapora. FOTO: Con Chronis/Afp
Odpri galerijo
Za vsako od dejanj mu grozi do deset let zapora. FOTO: Con Chronis/Afp

Avstralska porota je kardinala Georga Pella spoznala za krivega spolnih zlorab otrok. Leta 1996 je v katedrali v Melbournu zlorabil dva dečka. Pell se je sicer vseskozi zagovarjal, da je nedolžen, a očitno porote, ki jo je sestavljalo osem moških in štiri ženske, ni prepričal. Kakšna kazen ga bo doletela, bo znano v začetku marca.

Podrobnosti sojenja so vse do danes ostale skrite, saj avstralski zakon nalaga diskretnost, da ne bi medijsko poročanje morebiti vplivalo na odločitev porote. Ta je za odločitev sicer potrebovala tri dni in pol. 11. decembra, ko so Pellu prebrali razsodbo, je bil po poročanju CNN videti šokiran. Pell, ki mu grozi do 50 let zapora, ostaja na prostosti do izreka kazni, ki bo predvidoma sredi marca. Njegovi odvetniki so napovedali pritožbo.

77-letni nekdanji vatikanski zakladnik je bil eden najvplivnejših ljudi znotraj Katoliške cerkve. Med sojenjem se je porota zamenjala, ker se prva ni mogla zediniti o njegovi krivdi oziroma nedolžnosti. Druga porota ga je spoznala za krivega ne le spolnega napada na otroka, mlajšega od 16 let, pač pa tudi štirih posameznih poskusov spolnega napada na otroka. 

Katoliška cerkev se v zadnjih letih spopada s številnimi podobnimi obtožbami s strani žrtev, ki naj bi jih zlorabljali duhovniki in drugi vplivni posamezniki znotraj institucije. Cerkev se je s tem spoprijela tako, da je plačala žrtvam za molk ter umaknila napadalce v druga mesta. 

Pellov primer v teh dneh še bolj bode v oči, saj se je pred kratkim končal vrh, ki ga je sklical papež Frančišek. Na njem so razpravljali prav o pedofiliji in škandalih, ki so močno načeli ugled cerkve.

Aktualni papež je na začetku svojega ustoličenja žrtvam obljubil resno podporo in kaznovanje krivcev. FOTO: Handout Afp
Aktualni papež je na začetku svojega ustoličenja žrtvam obljubil resno podporo in kaznovanje krivcev. FOTO: Handout Afp


Pell je z obsodbo postal najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki so ga spoznali za krivega spolnih zlorab. Leta 1996 je v Melbournu v cerkvenih prostorih odkril dva dečka, ki sta pila vino. Zagrozil jim je, da bosta kaznovana ter ju prisilil v nespodobna dejanja, so na sodišču povedali tožilci. 

Porota je poslušala pričanje ene od žrtev (celotno sojenje je slonelo prav na tej izpovedi), druga je namreč medtem umrla, ter zavrnila argument Pellovega odvetnika Roberta Richterja, da sta si dečka zgodbo izmislila. Priča je v torek dogodek opisala kot stresen: »Bilo je sramotno, počutil sem se osamljenega, depresivnega in se nenehno boril sam s seboj. Kot veliko preživelih žrtev sem potreboval dolga leta, da sem razumel, kakšen vpliv je imela zloraba na moje življenje.«

Med pričanjem je razkril nekaj srhljivih podrobnosti zlorabe. Pell naj bi enega od dečkov, takrat sta bila stara 13 let, tako prisilil v oralni spolni odnos in nato zahteval, da enako izvedeta fanta tudi med seboj. Vse skupaj je trajalo približno šest minut, medtem ko so zunaj stali in čakali številni verniki. Richter je to komentiral z besedami, da bi si le nor človek upal storiti kaj takšnega. A je priča ponovila, da se je zgodilo točno tako, kakor je opisal sodišču.

Mesec dni kasneje je kardinal enega od njiju stisnil ob zid in ga grabil za spolne organe. Druga žrtev je kasneje umrla zaradi prevelikega odmerka droge, potem ko si ni nikoli povsem opomogla zaradi spolne zlorabe. O dogodku ni fant nikoli nikomur črhnil niti besede. 



Avstralska škofovska konferenca se je odzvala na obtožbe zoper Pella z besedami, da je primer šokiral mnoge v Avstraliji in drugo po svetu, ter da cerkev še vedno predstavlja varen kraj za vse ljudi. 

Kardinal George Pell je v izjavi za javnost zapisal, da je nedolžen in da bo pri tem vztrajal. Kljub temu je nanj padla senca že, ko so ga obtožili, da prekriva zlorabe drugih duhovnikov, kaplja čez rob so bile njegove lastne zlorabe. Nemudoma so ga umaknili iz papeževega kroga, njegov mandat na čelu vatikanskega zakladnika se je uradno končal v nedeljo. 

Kardinal George Pell je v izjavi za javnost zapisal, da je nedolžen in da bo pri tem vztrajal. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Afp
Kardinal George Pell je v izjavi za javnost zapisal, da je nedolžen in da bo pri tem vztrajal. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Afp


Razsežnosti, ki so jih dobile spolne zlorabe v Katoliški cerkvi, so postale ne slutene. V 70. letih prejšnjega stoletja se je o tem le redko razpravljalo, v 80. letih so zlorabe počasi začele kapljati na dan na Irskem, nato pa se je škandal razplamtel in domine so padale ena za drugo. 

Papeži so se s tem spopadali zgolj z besedami, resničnih ukrepov, ki bi stanje izboljšali ter storilce privedli pred roko pravice, je bilo malo (če sploh). Aktualni papež je na začetku svojega ustoličenja žrtvam obljubil resno podporo in kaznovanje krivcev. Ustanovil je tudi komite, ki naj bi se s podporo Vatikana boril proti spolnim zlorabam.

Tudi na nedavnem srečanju je obljubo ponovil, a se kljub temu ni mogel izogniti kritikam, da preprosto ne naredi dovolj za kaznovanje duhovnikov. Tudi številne skupine, ki pomagajo žrtvam, na vatikanske ukrepe gledajo bolj ali manj s skepso. Uradni Vatikan obsodbe še ni komentiral. 

Komentarji: