Pri 94 letih prepotovala 500 kilometrov, da je lahko volila

Ker ni dobila glasovnice za glasovanje po pošti, je sin moral Mildred Madison peljati volit iz Illinoisa v Michigan, kjer je prijavljena.
Fotografija: Zgodnje osebno glasovanje na voliščih po ZDA se je že začelo. FOTO: Jonathan Drake/ Reuters
Odpri galerijo
Zgodnje osebno glasovanje na voliščih po ZDA se je že začelo. FOTO: Jonathan Drake/ Reuters

Mildred Madison je sicer doma v Detroitu v ameriški zvezni državi Michigan, a je lani jeseni zaradi slabega počutja, ki pri njenih štiriindevetdesetih ni nič nenavadnega, začasno odšla živet k sinu Julianu v petsto kilometrov oddaljen Zion v zvezni državi Illinois. Tam jo je ujela pandemija koronavirusa, zato se vse do zdaj ni vrnila domov. Vse dokler ni bilo treba oddati glasu za predsedniške volitve, poroča CNN. 

Mildred, ki vse od svoje polnoletnosti ni izpustila nobenih volitev ne na lokalni in ne na višjih ravneh vse do zvezne, bi sicer lahko glasovala po pošti in je zato tudi zaprosila za glasovnico. Toda ker pošte z materiali in glasovnico ni in ni bilo, je postajala vedno bolj nemirna in sin Julian pravi, da je že vedel, kam pes taco moli. Tako sta dvanajstega oktobra zjutraj sedla v avtomobil, približno opoldne sta že prispela na Mildredino volišče v Detroitu, Mildred je oddala svoj glas in do večera sta bila že nazaj. V enem dnevu sta v obe smeri prepotovala skoraj tisoč kilometrov, ampak tako je moralo biti, pravi Mildred. Kajti »letošnje volitve so velika stvar. Verjetno so najpomembnejše volitve v ZDA doslej in treba se jih je udeležiti. Storila sem to in oddala glas za ljudi, za katere sem hotela voliti. Upam, da bodo prav ti zmagali.«


 

Bogata zgodovina političnega aktivizma


Sicer pa ima Mildred za seboj bogato zgodovino političnega aktivizma, še posebno na področju volitev. V svojem mestu je bila aktivna na področju izobraževanja in politike, vse odkar so se njeni štirje otroci začeli šolati v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Najprej je bila aktivna v Združenju staršev in učiteljev – PTA, nato je bila ena od vodilnih v lokalni Ligi volivk, pa tudi sama je bila izvoljena v mestni svet in v svet za vzgojo v Clevelandu in v svet za vzgojo v Ohiu. Postala je tudi prva temnopolta predsednica Lige volivk v Clevelandu in leta 1980 ji je uspelo, da so zaključno predvolilno predsedniško debato med kandidatoma Ronaldom Reaganom in Jimmyjem Carterjem organizirali prav v Clevelandu. 

Toda Mildred pravi, da niso pomembne samo predsedniške volitve, ampak vsake volitve. Vsake štejejo.

Preberite še:

Komentarji: