Abas napovedal razpustitev palestinskega parlamenta

Hamas je obsodil njegovo namero, češ da gre za korak, ki »služi njegovim strankarskim interesom«, in pozvalo Egipt k blokadi tega ukrepa.
Fotografija: Palestinski parlament se ni sestal že od leta 2007, ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo in od tam pregnal Fatahove sile. FOTO: Said Khatib/APF
Odpri galerijo
Palestinski parlament se ni sestal že od leta 2007, ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo in od tam pregnal Fatahove sile. FOTO: Said Khatib/APF

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v soboto napovedal, da bo skladno z odločitvijo ustavnega sodišča razrešil nedelujoči palestinski parlament, ki ga vodi palestinsko gibanje Hamas. To je obsodilo namero predsednika, češ da gre za korak, ki »služi njegovim strankarskim interesom«, in pozvalo Egipt k blokadi tega ukrepa.

»Odločitev, ki jo je sprejelo ustavno sodišče o razpustitvi zakonodajnega sveta in sklicu volitev v obdobju šestih mesecev, moramo takoj implementirati,« je besede Abasa na srečanju palestinskega vodstva v Ramali povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinski predsednik sicer ob tem ni navedel, kdaj je sodišče v Ramali sprejelo to odločitev.

Abas, čigar gibanje Fatah vlada na Zahodnem bregu, je v minulih mesecih poskusil znova pritisniti na Hamas. Med drugim je zmanjšal plače na območju Gaze, ki je pod izraelsko blokado.

Mahmud Abas. FOTO: Jason Lee/Reuters
Mahmud Abas. FOTO: Jason Lee/Reuters


Hamas je danes v odgovoru sporočil, da zavrača odločitev sodišča, ki ga je ustvaril Abas za »legitimacijo njegovih arbitrarnih odločitev«.

V izjavi še piše, da bi moral palestinski predsednik sprejeti vabilo vodje Hamasa Ismaila Hanije na srečanje in s tem končati palestinsko razdeljenost. »Abas se je raje odločil za uničenje palestinskega političnega sistema, ohranitev njegovega unilaterizma in razpustitev zakonite institucije Palestincev,« so dodali. Gibanje je ob tem pozvalo Egipt, ki si prizadeva za spravo Hamasa in Fataha, naj blokira ukrep.

Hamas je na parlamentarnih volitvah leta 2006 prepričljivo premagal gibanje Fatah. Odtlej sta strani sprti, spodletelo pa je že več poskusov sprave. Med drugim tudi zato, ker Hamas noče razorožiti svojega vojaškega krila.

Palestinski parlament se ni sestal že od leta 2007, ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo in od tam pregnal Fatahove sile. Palestinski zakon sicer omogoča, da predsednik parlamenta v primeru smrti 83-letnega Abasa v času službovanja postane začasni predsednik. Abasov mandat bi se moral izteči že leta 2009, vendar je v odsotnosti volitev ostal na položaju.

Preberite še:

Komentarji: