Aljasko stresel močan potres

Žarišče potresa je bilo v bližini mesta Anchorage, iz katerega poročajo o poškodovanih objektih in cestah. O morebitnih žrtvah še ne.
Fotografija: FOTO: Mike Dinneen/AP
Odpri galerijo
FOTO: Mike Dinneen/AP

Aljasko je stresel močan potres magnitude 6,6 oziroma celo 7,0, poroča mednarodni tisk. Njegovo žarišče je bilo okoli 12 kilometrov severno od mesta Anchorage, ki je z okoli 300 tisoč prebivalci največje na Aljaski. V tem mestu poročajo o poškodovanih objektih, razpokah na zgradbah in poškodovanih ali povsem uničenih cestah, o morebitnih žrtvah ali ranjenih zaenkrat ne.

Poročajo tudi o izpadu električnega toka. V Anchoragu so zaprli letališče Teda Stevensa, preventivno pa so zaustavili tudi pretok po kar 1290 kilometrov dolgem naftovodu Trans-Alaska. Kot poroča agencija AP, so lokalne oblasti na otočju Kodiak, ki je dobrih 300 kilometrov oddaljeno od Anchoraga, in celotni južni obali Aljaske izdale opozorilo pred grožnjo cunamija in ljudi napotile na višje ležeče predele. Opozorilo so sicer kasneje preklicali.

FOTO: AP
FOTO: AP




Ameriški geološki center je potresni sunek ocenil na 6,6 stopnje, meteorološka agencija pa celo na 7,0. Čez nekaj minut mu je sledil nekoliko šibkejši sunek 5,8 stopnje, ki pa je ljudi, ki so se ob prvem sunku zatekli iz objektov in se že začeli vračati vanje, prepričal, da vrnitev ni varna.

Ozemlje Aljaske je potresno izredno aktivno. Na leto na polotoku povprečno zaznajo kar 40.000 potresov, število močnih pa presega število potresov v vseh ostalih zveznih državah ZDA.

FOTO: AP
FOTO: AP

Komentarji: