Američani sestrelili kitajski vohunski balon

Predsednik Biden ukazal varno ukrepanje. ko je balon dosegel Atlantski ocean, kritiki pa ga obtožujejo razkazovanja ameriške šibkosti.
Fotografija: Kitajski vohunski balon je na koncu počil - kot balonček, s tem pa še ni konec vročih ameriških razprav. Foto Randall Hill/Reuters
Odpri galerijo
Kitajski vohunski balon je na koncu počil - kot balonček, s tem pa še ni konec vročih ameriških razprav. Foto Randall Hill/Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je obljubil, da bodo poskrbeli za kitajski obveščevalni balon nad ZDA, in res so ga sestrelili po dosegu Atlantskega oceana ob 14.38 po vzhodnoameriškem času. Vojaška letala so napadla za tri avtobuse obsežni balon s kovinskimi strukturami za domnevno vohunjenje in v Beli hiši ter Pentagonu upajo, da bodo pridobili čim več ostankov.

Že vse od odkritja balona nad Montano so poudarjali, da nočejo ogroziti nikogar na tleh ter so s sestrelitvijo počakali do balonovega prihoda do Južne Karoline in čez. Že prej so izjavljali, da so zavarovali morebitne vohunske cilje, republikanci pa demokratskega predsednika obtožujejo, da je avtokratskemu komunističnemu režimu, ki velja za najresnejšega strateškega nasprotnika ZDA, razkril ameriško zunanjepolitično šibkost.

V Pekingu so kmalu priznali lastništvo balona, a so ves čas zagotavljali, da gre za nedolžnega vremenarskega, ki je skrenil s poti, ter Američane so pozivali, naj ohranijo hladno kri. Kritiki pa verjamejo, da sta Bela hiša in Pentagon za balon vedela že konec januarja, ko naj bi prek zahodne obale Aljaske začel potovati proti jugu. Uradno so ga opazili šele nad vojaškim oporiščem Malmstrom v Montani, enim treh z velikimi zalogami medcelinskih balističnih raket.

Iz ameriškega obrambnega ministrstva so sporočil, da je sestrelitev z enim samim izstrelkom izvedlo vojaško letalo F-22 raptor, ki je v akcijo poletelo z vojaškega oporišča Langley.  »V sredo sem Pentagonu ukazal sestralitev, takoj ko bo mogoče brez škode za kogar koli na tleh, odločili so, da je to najbolje narediti nad vodo,« je predsednik Biden pohvalil vse vpletene. Na letališču v Hagerstownu, kjer se je pogovarjal z novinarji, je iz predsedniškega letala Air Force One izstopil na poti v predsedniško letovišče Camp David v Marylandu.

Ameriški predsednik Joe Biden je ukazal varno sestrelitev.. Foto Andrew Caballero-reynolds/Afp
Ameriški predsednik Joe Biden je ukazal varno sestrelitev.. Foto Andrew Caballero-reynolds/Afp

Biden pa je v Hagerstown priletel iz newyorškega Syracusa, kjer je obeležil smrt brata svoje prve žene Neilie. Tam ga je spremljal njun sin Hunter, z vseh strani obtoževan služenja velikih vsot pri kitajskih podjetjih s povezavami z vlado in partijo. Podatki o tem prihajajo s prenosnega računalnika, ki ga je Hunter Biden konec leta 2019 pozabil v delawarski popravljalnici in če je predsednik pred izvolitvijo namigoval na rusko zaroto, zdaj prvi sin s tožbo proti lastniku popravljalnice Jeanu Paulu Mac Isaacu priznava lastništvo računalnika z množico zelo spornih podatkov.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je že odpovedal za jutri načrtovani obisk v Pekingu, ameriška zvezna uprava za letalstvo pa je pred akcijo prepovedala polete potniških in drugih letal več sto kvadratnih kilometrov v bližini južnokarolinske atlantske obale, v večini nad Atlantskim oceanom. Peking Washington obtožuje zlorabe incidenta, po njihovih zagotovilih povzročenega z vremenskimi razmerami, za diskreditacijo Kitajske, v Pentagonu pa so v soboto še en domnevni kitajski vohunski balon naznanili nad Južno Ameriko.

Preberite še:

Komentarji: