Ameriški kongres prvič preglasoval Trumpov veto

Po preglasovanju veta je obrambni proračun, ki mu je nasprotoval ameriški predsednik, sprejet.
Fotografija: Donald Trump predsednik ZDA ostaja do 20. januarja. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump predsednik ZDA ostaja do 20. januarja. FOTO: Saul Loeb/AFP

Ameriški kongres je prvič v štirih letih mandata predsednika ZDA Donalda Trumpa preglasoval njegov veto, in sicer na obrambni proračun, ki, tako Reuters, med drugim določa plače vojakov in nakupe vojaške opreme. Predstavniški dom kongresa je Trumpov veto v ponedeljek zavrnil s 322 glasovi proti 87, senat pa včeraj z 81 poti 13. 740 milijard dolarjev vreden obrambni proračun do konca septembra je tako sprejet.

Trump je vložil veto zaradi nestrinjanja s preimenovanjem vojaških oporišč, ki nosijo imena poveljnikov nekdanje konfederacije južnih držav. Prav tako ga je zmotilo, da zakonodaja ne vključuje odprave določene pravne zaščite podjetjem, kot sta Facebook in Twitter, ki po trenutni zakonodaji ne odgovarjata za vsebino, ki jo na družbenih omrežjih objavijo uporabniki. 

Trump, ki ga je pri predlogu proračuna motila tudi omejitev njegovih pooblastil za umik vojske iz Iraka in Afganistana, je glasovanje komentiral na twitterju. Kot je zapisal, je senat zamudil priložnost za odvzem zaščite družbenim medijem pred tožbami in izid glasovanja označil kot patetičen. Hkratno senatno zavrnitev povečanja pomoči Američanom zaradi pandemije novega koronavirusa s 600 na 2000 dolarjev pa je označil kot nepošteno in nespametno.



Trump, ki se s položaja poslavlja 20. januarja, je v štirih letih vladanja pred tem vložil osem vetov na zakone in vsi so bili uspešni, ker republikanci nikoli niso nasprotovali in posledično kongres ni uspel zbrati potrebne dvotretjinske večine za preglasovanje vetov.

Komentarji: