Ameriški predsednik v šoli pri Pelosijevi

Prva poslanka demokratov je Donaldu Trumpu pokazala, kako se bijejo politične bitke.
Fotografija: Prva poslanska demokratov Nancy Pelosi je predsednika ZDA ugnala v kozji rog. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Prva poslanska demokratov Nancy Pelosi je predsednika ZDA ugnala v kozji rog. FOTO: AFP

Nancy Pelosi je v petek zvečer po večerji v restavraciji vstala od mize, osebje pa je začelo vzklikati in ploskati. »Potrebujemo nekoga, ki se bori za nas,« je dejala natakarica na robu solz. Komentatorji so vodjo demokratskih poslancev razglasili kar za »vrhovno poveljnico Donalda Trumpa«. Njun spopad se je začel s predsednikovimi dvomi o političnem preživetju izkušene demokratke, pet tednov kasneje je Trump potolčen, Pelosijeva pa vlada Washingtonu.

Konec lanskega leta ni bilo čisto gotovo, ali bo Pelosijevi sploh uspelo zbrati dovolj podpore v lastni stranki, da bo znova lahko vihtela kladivce predsedujoče v poslanskem domu. Zdaj demokratski poslanci, ki so menili, da je čas za umik 78-letne Kalifornijke in zamenjavo na vrhu stranke, ne morejo prehvaliti njene odločnosti v 35-dnevnem soočenju s predsednikom. Zrasla je celo njena podpora v javnosti, kljub temu da je v zadnjih letih veljala za simbol demokratske elite.


Rep med nogami


Trump je izjemno slabo ocenil razmere, rekordna zaustavitev dela vlade ne samo da ni povzročila razkola na levici, ampak je celo poenotila stranko, medtem ko so se hude razpoke pojavile na desnici, še posebej med republikanskimi senatorji, ki jih prihodnje leto čakajo težavne volitve. Tudi konservativni analitiki Pelosijevi priznavajo izjemno politično spretnost. Predsednik je očitno preslišal opozorilo njene hčerke Alexandre: »Odrezala ti bo glavo, pa sploh ne boš vedel, da krvaviš

Trump doživlja enega najtežjih trenutkov svojega predsedovanja. Uspelo mu je poenotiti liberalce, odvrniti zmerno sredino in razjeziti konservativno desnico, kar je po svoje občudovanja vreden dosežek. »Dobre novice za Georgea Busha starejšega: od danes ni več največja šleva, ki je opravljala delo predsednika ZDA,« je konservativna komentatorka Ann Coulter ostro ozmerjala predsednika, ker se je vdal in podpisal začasno financiranje vlade, ne da bi v zameno dobil zahtevanih 5,7 milijarde dolarjev za gradnjo zidu na južni meji. Trump, ki razume samo zmage in poraze, je zaradi pritiska skrajne desnice preglasil svojo stranko v kongresu in se podal v trd boj z demokrati, ne da bi imel pripravljen izhod iz krize. Zato je moral na koncu stisniti rep med noge in se vdati kot popoln poraženec.
 

Naveličani Američani


Boj za zid seveda še ni končan, stranki sta začeli pogovore o krepitvi varnosti na meji, toda zdi se malo verjetno, da bodo demokrati v treh tednih nenadoma privolili v gradnjo zidu. Predsednikov zet in svetovalec Jared Kushner sicer še vedno trdi, da bodo poskušali doseči celovito reformo politike priseljevanja, ki bo vključevala tudi obmejne ovire (novo ime Bele hiše za zid), toda to ima podobne možnosti za uspeh kot njegov načrt za bližnjevzhodni mirovni sporazum. Razsrjeni Trump zagotavlja, da boj ni končan, kar pomeni, da se Američani lahko 15. februarja soočijo z novo ustavitvijo dela vlade, predsednik pa bo nato kljub dvomom na desnici razglasil izredne razmere na meji in s preusmerjanjem denarja začel graditi zid.

Predsednik Trump je izjemno slabo ocenil razmere in povzročil razkol na desnici. FOTO: Brendan Smialowski / AFP
Predsednik Trump je izjemno slabo ocenil razmere in povzročil razkol na desnici. FOTO: Brendan Smialowski / AFP


Velik del ameriške desnice še vedno verjame, da je fizično zazidanje meje rešitev za težave, njene najbolj konservativne skupine, ki sanjajo o zmanjšanju velikosti in vpliva zvezne vlade, so zaustavitev njenega dela celo razumele kot pozitiven korak. Toda večina Američanov je naveličana boja za zid, republikanski senatorji pa si ne želijo nove serije zgodb o težavah zveznih uslužbencev brez plač, ker jih je predsednik vzel za talce. Še zlasti ko so nadzorniki zračnega prometa v petek z zamudami na newyorških letališčih pokazali, kako učinkovit je lahko upor proti nespametni politiki vlade.


Politična ohromelost


Republikanci so jeseni doživeli poraz v poslanskem domu, namesto da bi strnili vrste, so še mesec dni zapravljali že tako pičel politični kapital. Že tako impulzivni predsednik je z obtolčenim egom še toliko bolj nepredvidljiv. Toda ankete kažejo, da bi bila uvedba izrednih razmer na meji med Američani izjemno nepriljubljena. Že tako nizka podpora predsedniku se je še znižala, njegovega dela ne podpira okoli 60 odstotkov volivcev. Trump ima doslej najnižjo povprečno podporo med vsemi ameriškimi predsedniki v prvih dveh letih vodenja države. Če držijo tudi poročila o prepirih in neenotnosti znotraj republikanske stranke, se lahko zgodi, da bo Bela hiša ostala brez opore tudi v senatu, ki je v rokah desnice. To bi pomenilo, da je predsednik izgubil skoraj vso politično moč za vladanje.

Preberite še: