Ameriški prvi par nad vejpanje

Elektronske cigarete: Velika zaskrbljenost zaradi mladih kadilcev
Fotografija: Predsednik Donald Trump in prva dama Melania Foto Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Donald Trump in prva dama Melania Foto Reuters

New York – Elektronske cigarete so v ZDA vzele najmanj šest življenj in v boj proti temu se je podala tudi prva dama Melania Trump. S predsedniškim soprogom Donaldom je svojega najstnika Barrona že opozorila na nevarnost za zdravje, zdaj je prvi par posvaril še vse druge.

Ameriški zdravniki in zdravstveni nadzorniki še iščejo krivca za nevarna obolenja in ni jasno, ali so to elektronske cigarete znanih proizvajalcev ali kakšni neavtorizirani dodatki. Bela hiša je napovedala skorajšnjo prepoved elektronskih cigaret z okusi, dokler proizvajalci ne bodo pridobili dovoljenja ameriške uprave za hrano in zdravila FDA. To lahko traja ali se sploh ne bo zgodilo, če bodo obveljala opozorila, da takšne elektronske cigarete resno škodijo zdravju ter zvabijo v škodljivo razvado mladino in otroke.

Težave z dihanjem


Domnevajo, da najmanj pet milijonov mladih Američanov redno kadi »elektronske sisteme za dovajanje nikotina ENDS«, kot v ZDA uradno imenujejo takšne cigarete, mladih je največ tudi med šestimi žrtvami ter 450 hudo obolelimi. Med zadnjimi je tudi osemnajstletna Kalifornijčanka Simah Herman, ki je v bolnišnici s tubami v ustih za spletni svet pozirala z napisom: »Hočem začeti kampanjo proti vejpanju!« Ko je potožila, da težko diha, jo je oče odpeljal na urgenco, ona pa ga je napol nezavestna rotila, naj ji ne dovoli zapreti oči. »Vedela sem, da bi v tem primeru umrla,« je povedala ameriškim novinarjem.
Moški iz Washingtona med kajenjem elektronske cigarete Foto AFP
Moški iz Washingtona med kajenjem elektronske cigarete Foto AFP


Življenje so ji rešili z ventilatorji za pomoč pri dihanju in umetno komo. Navdušena plesalka je že prej obesila ples in šolo na klin, ker ni imela nobene moči več, zdravniki pa niso posumili na elektronske cigarete, čeprav tega ni prikrivala. Na spletnih straneh uglednih zdravstvenih ustanov, kot je center za preprečevanje srčnih bolezni​ Johns Hopkins Ciccarone, navajajo, da elektronske cigarete spuščajo veliko manj toksičnih kemikalij od klasičnega kajenja, čeprav svarijo tudi pred temi. Strokovnjaki se tudi sprašujejo, zakaj se je zdravstvena kriza pojavila prav zdaj, saj so elektronske cigarete v prodaji več kot desetletje.

Hitra zasvojenost


Američani nočejo z zaprtimi očmi vkorakati v še eno zdravstveno katastrofo, potem ko se počasi zmanjšuje število smrti zaradi zasvojenosti z opioidnimi sredstvi za lajšanje bolečin. Lastnikom podjetja Purdue Pharma, ki proizvaja razvpiti Oxycontin, so pravkar odvzeli farmacevtski imperij ter bodo morali plačati tri milijarde dolarjev iz zasebnega premoženja. Kaznovana so tudi nekatera druga podjetja, a to ne more odtehtati uničenih življenj. Na vrhuncu krize leta 2017 je vzelo prevelik odmerek več kot 70.000 ljudi, še vedno pa veliko preveč družin in zlasti otrok trpi zaradi zasvojenosti bližnjih, veliko preveč otrok je brez staršev.

Škode, ki jo povzročajo elektronske cigarete, za zdaj ni mogoče primerjati z opioidi, ki so jih konec koncev predpisovali zdravniki. Pa vendar žrtve nove razvade poročajo o hitri zasvojenosti in mnogi se bojijo vrnitve kadilske krize, ki so jo v devetdesetih letih minulega stoletja komajda zatrli z gigantskimi tožbami proti proizvajalcem cigaret. Ti so se leta 1998 pogodili z državo za stotine milijard dolarjev ter prepoved oglaševanja, in res so cigaretne škatle v ZDA in marsikje drugje popisane z zdravstvenimi ­opozorili.

Kazen je pomagala, namesto nekdanje tretjine danes klasične cigarete kadi le 4 odstotke dijakov. Zato pa se število mladih kadilcev elektronskih cigaret v ZDA približuje številu klasičnih iz sedemdesetih let minulega stoletja, ko so oblasti povzročile preplah. Melania in Donald Trump nista edina zaskrbljena starša.

Komentarji: