Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriških križark ne bo več na Kubo

Trumpova vlada bo močno omejila turistične povezave med državama.
Razgled na Havano bo ostal, le po novem brez križark v ozadju.<br />
FOTO: Reuters
Razgled na Havano bo ostal, le po novem brez križark v ozadju.<br /> FOTO: Reuters
U. I.
4. 6. 2019 | 21:55
2:10
Ameriška vlada je danes naredila nov korak k zaostrovanju odnosov s Kubo. Za potovanja na največji karibski otok je razglasila stroge omejitve, ki bodo začele veljati že jutri. Kot so zapisali, bodo z omejevanjem turističnih potovanj dosegli tudi to, da ameriški dolarji ne bodo prišli v roke kubanske vojske, vohunov in tajnih služb. Poteza ameriškega predsednika, ki ne skriva svoje nenaklonjenosti do kubanskega režima, ni nikakršno presenečenje, saj so jo napovedali že aprila. Eden od njenih ciljev je tudi vlado v Havani prisilili, da bi odrekla podporo odstavljenemu venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru.

Odslej na karibski otok, za katerega še vedno velja ameriški embargo, ne bo več mogoče potovati na križarkah, prav po morju pa je tja pripotovala večina ameriških turistov. Po novem bodo prepovedali tudi pristajanje športnim plovilom in jahtam, za ameriška zasebna letala bodo zaprta kubanska letališča. Prepovedana bodo tudi tako imenovana izobraževalna potovanja, s katerimi so se doslej ameriški turisti izogibali prepovedi, ki je uradno veljala za turistične obiske.
 
Medtem ko so se kubanske oblasti na twitterju odzvale z izjavo, da bo Američanom tudi tokrat spodletelo, pa so tisti, ki b Havani živijo od turizma, priznali, da bo to zanje hud udarec, saj kar 50 odstotkov prometa ustvarijo z ameriškimi gosti, ki k njim pripotujejo na križarkah.

Potem, ko je tedanji ameriški predsednik Barack Obama leta 2014 obiskal Kubo in omilil sankcije in otoplil odnose med dolgoletnima sovražnicama, so spet vzpostavili redne letalske linije in ladijske prevoze. Turisti iz ZDA so postali drugi najštevilčnejši gosti, takoj za Kanadčani. Kljub oteženim razmeram pa vse možnosti za turistične povezave niso izčrpane, saj so komercialni leti vsaj zaenkrat še dovoljeni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine