Amsterdam v boj proti navalu turistov

Amsterdam na leto obišče okoli 18 milijonov turistov, domačini imajo dovolj stalne gneče ter divjih fantovščin in dekliščin.
Fotografija: V okviru novega načrta za uravnoteženje vpliva turizma je koalicija štirih strank v mestnem svetu sklenila, da bo omejila priljubljene turistične aktivnosti, kot so ture s pivskimi kolesi in pijančevanje na ladjicah, zvišala turistično takso na sedem odstotkov ter omejila število hotelskih sob. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
V okviru novega načrta za uravnoteženje vpliva turizma je koalicija štirih strank v mestnem svetu sklenila, da bo omejila priljubljene turistične aktivnosti, kot so ture s pivskimi kolesi in pijančevanje na ladjicah, zvišala turistično takso na sedem odstotkov ter omejila število hotelskih sob. FOTO: Yves Herman/Reuters

Amsterdam - V Amsterdamu iščejo rešitve, kako bi omejili množice turistov, ki se dnevno gnetejo po ozkih mestnih ulicah in ob kanalih.

Amsterdam na leto obišče okoli 18 milijonov turistov, kar je več kot ima Nizozemska prebivalcev, domačini pa imajo počasi dovolj stalne gneče na ulicah ter divjih fantovščin in dekliščin.

Domačini imajo počasi dovolj stalne gneče na ulicah ter divjih fantovščin in dekliščin. FOTO: Cris Toala Olivares/Reuters
Domačini imajo počasi dovolj stalne gneče na ulicah ter divjih fantovščin in dekliščin. FOTO: Cris Toala Olivares/Reuters


V okviru novega načrta za uravnoteženje vpliva turizma je koalicija štirih strank v mestnem svetu sklenila, da bo omejila priljubljene turistične aktivnosti, kot so ture s pivskimi kolesi in pijančevanje na ladjicah, zvišala turistično takso na sedem odstotkov ter omejila število hotelskih sob. V nekaterih predelih mesta nameravajo popolnoma prepovedati začasno oddajo sob, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Turizem je del mednarodne kulture Amsterdama, ki jo moramo še naprej ceniti,« piše v načrtu, ki ga povzema AFP. A v njem opozorijo, da številne četrti trpijo zaradi »motenja, gneče in smeti«. Mesto mora ostati še naprej primerno za življenje in delo, turizem pa je na drugem mestu, so dodali.

Turisti radi zaidejo v četrt rdečih luči. FOTO: Yves Herman/Reuters
Turisti radi zaidejo v četrt rdečih luči. FOTO: Yves Herman/Reuters


Mestni svet je že januarja sporočil, da bodo prihodnje leto uvedli 30-dnevno omejitev oddajanja zasebnih domov in stanovanj preko spletnih strani, kot je Airbnb.

Komentarji: