»Antisemitizem se ne konča pri Judih«

V Jeruzalemu so se zbrali svetovni državniki na forumu v spomin na žrtve holokavsta.
Fotografija: Izraelski premier Benjamin Netanjahu in izraelski predsednik  Reuven Rivlin skupaj z množico svetovnih voditeljev na petem svetovnem o holokavstu v Jeruzalemu. Foto: Abir Sultan/Afp
Odpri galerijo
Izraelski premier Benjamin Netanjahu in izraelski predsednik  Reuven Rivlin skupaj z množico svetovnih voditeljev na petem svetovnem o holokavstu v Jeruzalemu. Foto: Abir Sultan/Afp

V Izraelu še ni bilo tako velikega mednarodnega dogodka, kakor je bil današnji peti svetovni forum o holokavstu, ki je bil posvečen 75-letnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz-Birkenau v okupirani Poljski, kjer je bilo umorjenih več kot milijon ljudi, večinoma Judov.

Več kot 40 državnikov in visokih gostov je prišlo, za varnost so temeljito poskrbeli, okolica jeruzalemskega muzeja Jad Vašem pa je bila hermetično zaprta. »Brez spominjanja se lahko zgodovina ponovi. Antisemitizem se ne konča pri Judih. Skupaj z rasizmom sta bolezni, ki uničujeta ljudi in države. Nobena družba in nobena demokracija ni imuna pred tem,« je povedal gostitelj, izraelski predsednik Reuven Rivlin.

Poleg njega sta bila slavnostna govorca tudi francoski in ruski predsednik, Emmanuel Macron in Vladimir Putin, njun poljski kolega Andrzej Duda pa je protestno odpovedal prihod, ker ga v nasprotju s Putinom niso povabili za govorniški oder. Med Moskvo in Varšavo je v zadnjem času prišlo do resnih zaostritev, ki so jih povzročile različne interpretacije najvišjih predstavnikov oblasti o tem, kdo je bil sokriv za začetek druge svetovne vojne.

Ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Abir Sultan/ REUTERS
Ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Abir Sultan/ REUTERS


Ob robu slovesnosti so izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je prej za največjo antisemitsko državo razglasil Iran, predsednik Rivlin in njegov ruski kolega Putin odkrili spomenik nacističnim žrtvam v nekdanjem Leningradu, današnjem Skt. Peterburgu, ki je bil kar 900 dni v nemškem obroču, v tem času pa je umrlo od 600.000 do 1,5 milijona ljudi. Rivlin je spomnil, da je 27. januar skupni praznik Rusov in Judov, saj so na ta dan leta 1944 zlomili blokado Leningrada, točno leto kasneje pa je Rdeča armada osvobodila taborišče smrt Auschwitz-Birkenau.

Preberite še:

Komentarji: