Ruske oblasti z množičnimi aretacijami podpornikov Navalnega

Policija je po podatkih neodvisnih opazovalcev po vsej državi pridržala več kot 4400 protestnikov, tudi Julijo Navalni.
Fotografija: FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

V številnih mestih v Rusiji se je na protestih za izpustitev zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega kljub opozorilom oblasti, da so nezakoniti, zbralo več deset tisoč ljudi. Policija je po zadnjih podatkih neodvisnih opazovalcev po vsej državi pridržala več kot 4400 protestnikov, kar je več kot na protestih prejšnji konec tedna.

Protesti v podporo Navalnemu so danes ob poostrenih varnostnih ukrepih potekali od Vladivostoka na ruskem Daljnem vzhodu do Moskve in St. Peterburga. Po navedbah neodvisne organizacije OVD-Info, ki spremlja proteste, so kljub prepovedi potekali v več kot 50 ruskih mestih.

Soočenje v Moskvi. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Soočenje v Moskvi. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters


Samo v Moskvi je policija pridržala več kot 1300 protestnikov, v St. Peterburgu pa skoraj tisoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju več opozicijskih medijev je policija aretirala soprogo Navalnega, Julijo, ko se je ta pridružila protestnikom. Policija je po vsej državi pridržala tudi najmanj 82 novinarjev.

Število pridržanih na današnjih protestih je tako višje kot prejšnjo soboto, ko je policija pridržala 4000 ljudi, poroča AFP.

Preberite še: Junak pobožnih želja doma in v tujini

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo na množično policijsko nasilje nad miroljubnimi protestniki. V Moskvi in St. Peterburgu so varnostne sile uporabljale električne paralizatorje, proti protestnikom naj bi uporabili tudi gumijevke.

V Kazanu, približno 700 kilometrov vzhodno od Moskve, so morali pridržani študentje sleči spodnje perilo in predati mobilne telefone in druge osebne predmete, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Ruska policija prijela več kot tistoč protestnikov


Oblasti so pred načrtovanimi shodi zaprle središča ruskih mest, tudi v Moskvi. Na ulicah mest je bilo nameščenih več tisoč pripadnikov policije, opremljenih za posredovanje v izgredih.

V Moskvi so zaprli več postaj podzemne železnice in omejili gibanje, na ulicah v središču mesta je bilo opaziti na stotine policistov. Prestolnica je na nekaterih mestih dobila videz oblegane trdnjave, poroča AFP.

Protestnik v Moskvi. FOTO: Yuri Belyat/Reuters
Protestnik v Moskvi. FOTO: Yuri Belyat/Reuters


Protestniki, ki so sprva načrtovali, da se bodo zbrali pred sedežem varnostne službe FSB, so se zato razkropili po različnih delih mesta, organizatorji so v zadnjem trenutku spreminjali lokacije protestov. Na protestnih shodih po prestolnici so v hudem mrazu in snegu vzklikali različna gesla, kot so »Svoboda« in »Putin je tat«. Zbrali so se tudi pred zaporom, kjer je pridržan Navalni.

Številni so v povezavi z objavljenim videoposnetkom razkošne palače na obali Črnega morja, ki ga je objavila ekipa podpornikov Navalnega, nosili zlato pobarvane straniščne ščetke. Palača na obali Črnega morja naj bi bila Putinova, gradnjo pa naj bi financiral z denarjem iz podkupnin. Putin je to sicer odločno zanikal.

image_alt
Navalni prepričan, da za zastrupitvijo stoji Putin


Ruske oblasti so že večkrat opozorile pred udeležbo na nedovoljenih shodih in zagrozile s kazenskimi obtožbami proti protestnikom. Minulo soboto so na protivladnih protestih po vsej državi pridržale več kot 4000 ljudi. Policija je poleg tega preiskala domove in pisarne več sodelavcev Navalnega in jih prav tako pridržala.

Policijske enote. FOTO: Yuri Belyat/Reuters
Policijske enote. FOTO: Yuri Belyat/Reuters


44-letni Navalni se je 17. januarja vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, naslednji dan pa zanj odredile 30-dnevni pripor.

ZDA so danes obsodile ostro ukrepanje ruskih oblasti proti podpornikom Alekseja Navalnega. Na kritike Washingtona se je nemudoma odzvalo rusko zunanje ministrstvo, ki je ZDA obtožilo »grobega vmešavanja« v ruske notranje zadeve.

Preberite še:

Komentarji: