Aretirali še osem ljudi, osumljenih vpletenosti v tragedijo v Essexu

Konec oktobra so v tovornjaku v Veliki Britaniji odkrili trupla 39 nezakonitih prebežnikov. Vietnamska in britanska oblast se trudita, da bi čim prej identificirali žrtve.
Fotografija: Petindvajsetletnega voznika tovornjaka, v katerem so bila trupla, so aretirali 23. oktobra in obtožili ubojev, pranja denarja in pomoči pri nezakonitih prebegih. FOTO: Ben Stansall/AFP
Odpri galerijo
Petindvajsetletnega voznika tovornjaka, v katerem so bila trupla, so aretirali 23. oktobra in obtožili ubojev, pranja denarja in pomoči pri nezakonitih prebegih. FOTO: Ben Stansall/AFP

Vietnamska oblast je v povezavi s smrtjo 39 ljudi, ki so jih našli v tovornjaku v Veliki Britaniji, aretirala še osem oseb. Oktobra so v tovornjaku s hladilnikom v Essexu na vzhodu Londona odkrili osem ženskih in 31 moških trupel. Umrli so bili domnevno državljani Vietnama. Tragedija je pretresla ne le Veliko Britanijo, pač pa vso Evropo. Mnogi so pri tem izpostavili problem nezakonitih migracij iz Vietnama v Evropo. 

Britanska policija je sprva sicer sporočila, da so žrtve kitajski državljani, a se je nato več vietnamskih družin oglasilo in izrazilo bojazen, da so umrli njihovi sorodniki. Za zdaj uradnih informacij o tem še ni. 

Kar nekaj žrtev je menda izhajalo iz dveh provinc v osrednjem Vietnamu, tudi iz province Nghe An, v kateri so aretirali osem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »To je bila velika in boleča humanitarna nesreča,« je dejal direktor policije v provinci Nghe An Ngujen Hu Cau. Aretacije je potrdil v videokomentarju, ki ga je objavil državni časopis Tuoi Tre. Tudi vietnamska tiskovna agencija je pisala o aretacijah, in sicer da so osumljence pridržali zaradi »organiziranja in trgovine z ljudmi, ki so šli v tujino zaradi dela«.



V provinci Ha Tinh so prejšnji reden v zvezi z incidentom v Essexu aretirali še dva osumljenca. Kot še poroča AFP, so posredniki delovali v mestih, ki so vroča točka nezakonitih migracij iz Vietnama v Evropo.

Vietnamska in britanska oblast se trudita, da bi čim prej identificirali žrtve. Vzorce DNK in prstne odtise so vzeli že več članom družin z območja obeh provinc. Sorodniki umrlih so povedali, da so otroci šli v tujino s trebuhom za kruhom, da bi zaslužili denar tudi za tiste, ki so ostali doma. 

Velika Britanija je priljubljena destinacija za nelegalne prebežnike, od katerih mnogi končajo na farmah, ki gojijo konopljo. Ko se želijo vrniti domov, si zaradi pomanjkanja denarja največkrat izberejo nezakonite načine – tovornjake, v katerih se skrivajo in tako potujejo čez Rusijo in Kitajsko. Te poti so seveda nevarne, saj jih veliko konča v tovarnah ali bordelih, kjer jih izkoriščajo kot malo plačano delovno silo. 

V provinci Ha Tinh so prejšnji reden v zvezi z incidentom v Essexu aretirali še dva osumljenca. FOTO: Ben Stansall/AFP
V provinci Ha Tinh so prejšnji reden v zvezi z incidentom v Essexu aretirali še dva osumljenca. FOTO: Ben Stansall/AFP


25-letnik obtožen 39 ubojev, pranja denarja in pomoči pri nezakonitih migracijah


Petindvajsetletnega voznika tovornjaka, v katerih so bila trupla, so aretirali 23. oktobra in obtožili ubojev, pranja denarja in pomoči pri nezakonitih prebegih. Britanske pristojne službe se trudijo, da bi jim Severna Irska izročila tudi državljana, ki ga sumijo vpletenosti v incident v Essexu. 

Britanska policija je poleg tega izrazila željo po zaslišanju bratov Ronana in Christopherja Hughesa, ki sta nezakonite prebežnike domnevno prevažala iz Severne Irske. Še tri druge osebe so aretirali in izpustili po plačilu varščine. 

Komentarji: