Avstralija priznala zahodni Jeruzalem za prestolnico Izraela

Država sledi zaveznici ZDA, vendar ne bo takoj preselila veleposlaništva iz Tel Aviva.
Fotografija: Pravni položaj Jeruzalema je že več let v središču izraelsko-palestinskega spora. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pravni položaj Jeruzalema je že več let v središču izraelsko-palestinskega spora. FOTO: Reuters

Avstralski predsednik vlade Scott Morrison je sporočil, da je Avstralija danes priznala zahodni Jeruzalem za uradno prestolnico izraelske države. Po njegovih besedah Avstralija sicer še ne namerava preseliti veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, kjer bo simbolično odprla le urad za trgovino in obrambo. Selitev naj bi potekala po tistem, ko bo mednarodna skupnost določila končni status mesta.

Morrison je prav tako napovedal, da je Avstralija pripravljena priznati vzhodni del mesta kot prestolnico palestinske države, vendar bo to storila le takrat, ko se bo končal 70 let trajajoči bližnjevzhodni konflikt med državama.

Predsednik vlade je obrazložil, da bosta priznanje Jeruzalema in premestitev veleposlaništva prispevala k mirovnem sporazumu med sprtimi Izraelci in Palestinci. Kljub temu je današnja napoved že požela kritike.

Palestinske pristojne službe so označile avstralsko priznanje kot neodgovorno, saj domnevajo, da bo škodilo mirovnem procesu. »Odločitev avstralske vlade za priznanje Jeruzalema kot izraelske prestolnice je ena od tistih, v katerih malenkostna domača politika usmerja neodgovorne politike, ki ogrožajo svetovni mir in varnost," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil palestinski mirovni pogajalec Saeb Erekat.

Erekat je prav tako obrazložil, da je končni status celotnega Jeruzalema še vedno predmet pogajanj, vzhodni Jeruzalem pa je po njegovih besedah še vedno neodtujljivi del zasedenih palestinskih ozemelj.

Avstralska organizacija za priznanje Palestine je izrazila ogorčenje nad odločitvijo države in napovedala, da bo tovrstno enostransko priznanje le poglobilo konflikt v Palestini.

Scott Morrison je bil deležen ostrih kritik že oktobra, ko je prvič naznanil namero selitve veleposlaništva in priznanja Jeruzalema, sosednja država Indonezija z večinskim muslimanskim prebivalstvom pa je prekinila dolgoletna pogajanja o trgovinskem sporazumu med državama.

Morrison je obrazložil, da bosta priznanje Jeruzalema in premestitev veleposlaništva prispevala k mirovnem sporazumu med sprtimi Izraelci in Palestinci. FOTO: Reuters
Morrison je obrazložil, da bosta priznanje Jeruzalema in premestitev veleposlaništva prispevala k mirovnem sporazumu med sprtimi Izraelci in Palestinci. FOTO: Reuters


Avstralija po vsej verjetnosti sledi zaveznici ZDA, ki je maja letos preselila svoje veleposlaništvo v Jeruzalem. Predsednik Donald Trump je po mnenju mnogih s takšnih dejanjem izničil dolgoletna prizadevanja ameriške diplomacije za vzpostavitev miru v regiji.

Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2017 pripravila resolucijo, v kateri je zapisala, da je enostransko priznanje Jeruzalema za novo prestolnico Izraela, nično in neveljavno.

Pravni položaj Jeruzalema se že več let nahaja v središču izraelsko-palestinskega konflikta. Izrael dojema Jeruzalem kot večno in nedeljivo mesto, medtem ko Palestinci obravnavajo vzhodni del mesta, ki so ga okupirale izraelske vojaške sile leta 1967, kot bodočo prestolnico palestinske države.

Preberite še:

Komentarji: