Avstrijske oblasti ukinile opravljanje vozniškega izpita v turškem jeziku

Nov ukrep bo še poslabšal odnose med Avstrijo in Turčijo.
Fotografija: Avstrijske oblasti krčijo stroške pri opravljanju vozniških izpitov. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Avstrijske oblasti krčijo stroške pri opravljanju vozniških izpitov. FOTO: Shutterstock

Dunaj - Avstrijske oblasti so sporočile, da kandidati za opravljanje vozniškega izpita teoretičnega preizkusa znanja ne bodo mogli več pisati v turškem jeziku. Za tak ukrep so se odločili, da bi skrčili stroške.

Večina kandidatov se sicer odloči za opravljanje pisnega dela v nemščini, je pa turški jezik kljub temu druga najpogostejša izbira. Avstrijski minister za promet Norbert Hofer, član skrajno desne Svobodnjaške stranke, je pojasnil, da želijo s tem privarčevati nekaj denarja: »Vsak jezik, ki ga ponudimo, stane državo petmestno število evrov. Ta vsota niti slučajno ni upravičen strošek.«

Dodal je še, da bi radi prebivalce s tem spodbudili k učenju nemškega jezika. »Zame je pomembno, kateri jezik postavljamo v ospredje,« je dodal Hofer. 

BBC navaja, da bodo kandidati pisni del sicer še vedno lahko opravljali v angleškem, hrvaškem in slovenskem jeziku. Bo pa nov ukrep najverjetneje še poslabšal avstrijske odnose s Turčijo, ki že tako niso ravno na zavidljivi ravni. Avstrija je edina država zahodne Evrope, ki ima v vladi skrajno desno stranko. 

Kancler Sebastian Kurz si ob tem že dlje časa prizadeva, da bi Evropska unija (EU) prekinila pogajanja s Turčijo o približevanju te evropski skupnosti držav, kar je (pričakovano) precej vznejevoljilo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Maja lani je zato Turčija uporabila veto pri odločitvi o sodelovanju Avstrije z Natom. Avstrija ni članica omenjene severnoatlantske povezave, za razliko od Turčije, ki je ena ključnih zaveznic pri operacijah. 

Komentarji: