Na Hrvaškem odprli cesto proti Splitu, proti Zagrebu še ne

Iz Dalmacije lahko osebna vozila proti notranjosti države vozijo po Jadranski magistrali. Ponekod so sicer zapore.
Fotografija: Močno sneženje v Gorskem kotarju je ohromilo promet. FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
Odpri galerijo
Močno sneženje v Gorskem kotarju je ohromilo promet. FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL

Na Hrvaškem, kjer je bila Dalmacija od nedelje popoldne zaradi slabega vremena odrezana od preostalega dela države, so danes popoldne za osebna vozila odprli avtocesto proti Splitu, še naprej pa je zaprta v smeri proti Zagrebu, je sporočil Hrvatski autoklub (HAK).

Iz Dalmacije lahko osebna vozila proti notranjosti države vozijo po Jadranski magistrali. Ponekod so sicer zapore.

Za tovornjake s prikolicami je promet še vedno prepovedan iz notranjosti proti Dalmaciji, Reki ali Istri ter v obratni smeri.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je sporočil, da zaradi močne, mestoma tudi orkanske burje, v torek ostaja v veljavi rdeče opozorilo za Velebitski kanal, oranžno opozorila pa velja za zahodno obalo Istre in Kvarnerja.

Hrvaško je v nedeljo zajelo snežno neurje, ki je ob orkanski burji povzročilo prometni kaos, zaradi česar je na poti obstalo okoli 500 ljudi, ki so se zatekli v sprejemne centre v Gračacu, Obrovcu, Gospiću in Kninu. Tu so počakali, da so se odprle ceste, po katerih so nameravali potovati.

Nekatera naselja na jugozahodu države so ostala brez elektrike, v več delih države pa gasilci odstranjujejo porušena drevesa in polomljene veje.

Snežni plugi so od sobote med čiščenjem snega prevozili 75.000 kilometrov, kar je skoraj dva kroga okoli Zemlje, so sporočili iz podjetja Hrvatske autoceste.

Težave tudi v Bih in Srbiji

Obilne snežne padavine so povzročale težave v prometu tudi v večjem delu Bosne in Hercegovine in na severu Srbije.

Zaradi velikih nanosov snega, ki v sarajevskem kantonu neprekinjeno pada že zadnjih 24 ur, se je prestolnici BiH podrlo več dreves, poroča sarajevski spletni portal Klix.ba.

Sever Srbije vključno z Beogradom je v nedeljo prekril sneg, južni del države pa so zaznamovale spomladanske temperature. V Leskovcu so tako ob 12. uri izmerili celo 22 stopinj, je poročala srbska nacionalna televizija RTS.

Zaradi mokrega in težkega snega je ponekod prišlo tudi do izpadov elektrike. Iz Elektromreže Srbije so danes sporočili, da popravljajo poškodovane daljnovode, in napovedali, da bodo odpravili težave v naslednjih urah.

Preberite še:

Komentarji: