Azija čestita Bidnu in svojemu Lotosovemu cvetu

Xi noče prvi čestitati Bidnu, ker se zaveda, da kitajsko-ameriški odnosi tudi po Trumpu ne bodo nič boljši.
Fotografija: Navdušenje v v indijski vasi, kjer je bil rojen ded Kamale Harris. Foto: Afp
Odpri galerijo
Navdušenje v v indijski vasi, kjer je bil rojen ded Kamale Harris. Foto: Afp

Azijski državniki so pohiteli s čestitkami Joeju Bidnu ob zmagi, v indijski vasi, kjer je bil rojen ded Kamale Harris, pa je bilo slišati pokanje petard in vzklike ponosa ob dejstvu, da je prva podpredsednica v zgodovini ameriške demokracije po rodu prav iz Tulasendrapurama v indijski državi Tamil Nadu.

»Čestitamo ti, Kamala Harris, ponos naše vasi!« je neka ženska z barvami v prahu napisala pred svojo hišo. »Vanakkan (pozdrav) Ameriki!« Mati bodoče podpredsednice ZDA je bila rojena v Indiji. Pri devetnajstih letih je odšla na študij na Univerzo Kalifornije. Ko je v zakonu s profesorjem ekonomije iz Britanske Jamajke dobila prvo hčer, ji je dala ime, ki v sanskrtu pomeni »Lotosov cvet«.

image_alt
Še štiri leta Trumpa? Nekaterim se to ne zdi slabo


Tudi indijski premier Narendra Modi, ki je v minulih štirih letih s predsednikom Donaldom Trumpom razvijal svojevrstno protikitajsko zavezništvo, je pohitel in prek twitterja čestital Bidnu ob »spektakularni zmagi«, hkrati pa izrazil upanje, da bodo »ob podpori in vodstvu Kamale Harris indijsko-ameriški odnosi postali še bolj trdni«.

Tvite s čestitkami je Biden v nedeljo dobil tudi od indonezijskega predsednika Džoka Vidodoja, filipinskega Rodriga Duterteja, malezijskega premierja Muhidina Jasina in tajvanske predsednice Tsai Ing-wen. V prisrčnih sporočilih, ki sta jih novo izvoljenemu ameriškemu predsedniku po isti poti  poslala južnokorejski predsednik Mun Dže In in japonski premier Jošihide Suga, pa je bilo mogoče zaznati tudi pridih olajšanja. Nobeden od njiju se namreč ni hotel povsem ukloniti pritiskom Trumpove administracije glede povečanja finančne udeležbe pri vzdrževanju ameriških vojaških oporišč v teh dveh državah in nobeden od njiju ni hotel izbirati med Ameriko in Kitajsko v času, ko za veliko gospodarsko okrevanje še kako potrebujeta veliko azijsko sosedo. 

Xi Jinping ne bo zlahka pozabil, da ga je Biden razglasil za »bandita«. FOTO: Greg Baker/Afp
Xi Jinping ne bo zlahka pozabil, da ga je Biden razglasil za »bandita«. FOTO: Greg Baker/Afp


Poleg tega od Bidna oba pričakujeta, da bo v odnosih s Pekingom ohranil neomajno stališče do kitajskega ozemeljskega ekspanzionizma, kar tudi bo politika novega ameriškega predsednika, vsaj glede na njegove izjave in programska besedila, objavljena v minulih mesecih. 

Kitajsko politično vodstvo bo s čestitkami počakalo, vsaj dokler se ne razčisti povolilno prizorišče, na katerem poskuša Trump še vedno izpodbijati legalnost Bidnove zmage. Xi Jinping ne bo zlahka pozabil, da ga je Biden razglasil za »bandita« in prisegal, da bo vodil mednarodno kampanjo, s katero bodo »na Kitajsko izvedli pritisk, jo osamili in kaznovali« zaradi kršenja človekovih pravic in prikrivanje koronavirusa. 

image_alt
Na Bidnovo zmago se je prvi odzval kitajski juan


Kljub temu je pričakovati sporočilo vodstva v Pekingu s pozivom h »konstruktivnemu sodelovanju«. Xi zgolj ne želi biti med prvimi, ki ga bodo poslali. S tem daje vedeti, da je Kitajski vseeno, kdo sedi v Beli hiši. Kitajska ima svoj načrt. 

Partijsko glasilo Renmin Ribao pa je kljub temu dalo vedeti, kaj si misli o Trumpovih poskusih izpodbijanja rezultata volitev. Čeprav je twitter v Kitajski blokiran, ima ta časopis na tem omrežju svoj račun. Ko je Trump čivknil: »Jaz sem zmagal na teh volitvah, in to prepričljivo!«, je Ljudski dnevnik (kar pomeni ime tega časopisa)  odgovoril z emodžijem, nasmejanim do solz, in z eno samo besedo: »Haha!«

Preberite še:

Komentarji: