Banana republika Trump

Predsednikov osupljivi napad na pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa.
Fotografija: Odnos med Donaldom Trumpom in pravosodnim ministrom Jeffom Sessionsom (desno) je na spolzkih tleh. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Odnos med Donaldom Trumpom in pravosodnim ministrom Jeffom Sessionsom (desno) je na spolzkih tleh. FOTO: Reuters

New York – »Združene države­ niso banana republika z dvema pravnima sistemoma, enim za večinsko stranko in drugim za manjšinsko,« je republikanski senator Benjamin Sasse ošvrknil ameriškega predsednika. Po mnenju Donalda Trumpa namreč pravosodje ne sme preiskovati članov stranke na oblasti.

Pri 45. predsedniku ZDA nikoli ni jasno, ali je dejansko tako nepoučen in nerazgledan, kot kažejo njegove izjave, ali samo predseduje po načelih resničnostne televizije, po katerih je pomembno nenehno dražanje in ščuvanje, vsebina pa je drugotnega pomena. V ponedeljek popoldne se je znova lotil pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, tokrat mu je očital, da je tik pred kongresnimi volitvami dovolil obtožnico proti dvema priljubljenima poslancema republikanske stranke. »Dve lahki zmagi sta zdaj negotovi, ker ni dovolj časa. Dobro delo, Jeff ...« je Trump zapisal na predsedniškem razglasu, twitterju. Nato je svoje pisanje nadgradil z obtožbo, da je njegov minister, eden izmed prvih vidnih zagovornikov Newyorčanove kampanje, postal priljubljen pri demokratih.

Trump je najverjetneje imel v mislih kalifornijskega poslanca Duncana Hunterja, ki je obtožen, da je s soprogo zapravil več kot četrt milijona dolarjev iz sklada za svojo volilno kampanjo za njune osebne potrebe, kar velja za veliko kršitev volilne zakonodaje. New­yorški poslanec Chris Collins naj bi izrabil notranje informacije in sporočil družini, naj takoj prodajo delnice farmacevtskega podjetja, ko njihovo zdravilo ni prestalo preizkusa. Oba sta zavzeta Trumpova privrženca, oba sta zanikala krivdo, Collins se je odpovedal jesenski kandidaturi, Hunter še vztraja. To je očitno sprožilo jezen refleks prvega republikanca, nejevoljnega, ker v razbeljenem ponedeljku ni mogel na igrišče za golf.
 

Razlog za odstavitev


Odgovori so prišli hitro, Sasse je poudaril, da sta bila njegova strankarska kolega »obtožena zaradi dokazov, ne pa zaradi tega, kdo je bil predsednik ob začetku preiskav« (Trump je trdil, da je pravosodje obe začelo v času predsednika Baracka Obame). »Predsednik poskuša omajati legitimnost pravosodnega sistema, ker so ogroženi njemu bližnji,« je opozorila nekdanja zvezna tožilka Joyce Vance. Richard Painter, nekdanji odvetnik za etična vprašanja v Beli hiši Georgea Busha mlajšega, je zapisal, da če spodnji dom zaradi tega ne bo začel postopka za odstavitev predsednika, ki očitno ni prebral ustave, ga ne bodo ustavili zaradi ničesar. Z njim se je včeraj strinjal tudi Jeffrey Toobin, pravni analitik CNN, »samo ta tvit je dovolj za predsednikovo odstavitev, to je velika sramota ... žalitev vseh, ki delajo v pravosodju«.

Kako resno je predsednik prekršil norme, je pokazal prav tako oster odziv Brita Huma, političnega analitika konservativne televizije Fox News, na kateri redko najdejo slabo besedo za Trumpa. »Ali se bo kdaj naučil, da delo pravosodnega ministra ni igranje vratarja za predsednika ali njegovo stranko oziroma katerokoli stranko?« je opozoril Hume. Odnos med Sessionsom in Trumpom je na spolzkih tleh, odkar se je minister odrekel odločanju o ruski preiskavi, njegov namestnik pa je imenoval posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, ki sistematično plete mrežo okoli Trumpa in natančno pregleduje njegovo početje. Predsednik že mesece napada in žali Sessionsa ter pravosodno ministrstvo. »Dokler sem minister, politični nagibi ne bodo neprimerno vplivali na delovanje ministrstva,« je Sessions prejšnji mesec sporočil v enem izmed redkih odzivov.
 

Uslužno orodje


Demokrati seveda še zdaleč ne bodo branili ministra, ki je odgovoren za kruto politiko ničelne tolerance, po kateri so na meji ločevali otroke od staršev in jih zapirali v taborišča. Ukinil je desetletno tradicijo ministrstva, da ščiti pravice najbolj občutljivih manjšin, pod njegovim vodstvom so podprli lokalno zakonodajo, ki bi lahko tisočem odvzela možnost za udeležbo na volitvah, odpravili strog nadzor policijskih oddelkov, ki so redno kršili pravice državljanov. Sessions je bil poslušno orodje pri izvrševanju predsednikovih najtemačnejših pobud, toda ker ga je razočaral pri edini temi, ki obseda Trumpa, Muellerjevi preiskavi, je pri njem v nemilosti, pričakujejo, da se bo moral po volitvah posloviti od ministrovanja.



Trumpovo tvitanje bi zbudilo veliko več odziva, če ga ne bi zasenčil začetek senatnega zaslišanja Bretta Kavanaugha, kandidata za vrhovnega sodnika. Nenehni očitki demokratov, da Bela hiša skriva dokumente o njegovem delovanju, ter več kot 30 aretiranih protestnikov, ki so prekinjali zaslišanje, so naznanili težavnost procesa. Trumpova senca je ves čas visela nad senatnim odborom za pravosodje, izkušeni demokratski senator Patrick Leahy je predsednika in njegovo tvitanje označil za »Alico v Čudežni deželi«, nato pa opozoril, da verjetno ni po naključju predlagal za vrhovnega sodnika prav Kavanaugha, ki trdi, da predsednika ne bi smeli »obremeniti« s kriminalnimi ali civilnimi preiskavami, dokler je v Beli hiši.

Preberite še:

Komentarji: