Belgijsko sodišče zavrnilo izročitev katalonskih politikov

Možnost pritožbe na odločitev sodišča imajo samo trije nekdanji ministri in tožilstvo, ki je že sporočilo, da se ne bo pritožilo.
Fotografija: Nekdanji katalonski minister za zdravstvo Antonio Comín je zadovoljen z odločitvijo belgijskega sodišča o neizročitvi. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji katalonski minister za zdravstvo Antonio Comín je zadovoljen z odločitvijo belgijskega sodišča o neizročitvi. FOTO: Yves Herman/Reuters

Bruselj – Belgijsko sodišče je danes zavrnilo zahtevo Španije o izročitvi treh katalonskih politikov, ki so se po lanskem spodletelem referendumu o samostojnosti Katalonije skupaj z nekdanjim katalonskim voditeljem Carlesom Puigdemontom in še dvema nekdanjima ministricama zatekli v Belgijo.

Prvostopenjsko sodišče v Belgiji je zavrnilo izročitev treh nekdanjih članov katalonske vlade – Antonia Comína, Lluísa Puiga in Meritxell Serret –, saj vsebina španskega naloga za aretacijo, ki ga je novembra lani izdala sodnica Carmen Lamela, ni skladna z vsebino evropskega pripornega naloga, ki ga je marca izdal sodnik Pablo Llarena. Gre za drugi evropski zaporni nalog, ki je bil izdan po tem, ko je bil prvi preklican decembra lani. 

Možnost pritožbe na odločitev sodišča imajo samo trije nekdanji ministri in tožilstvo, ki je že sporočilo, da se ne bo pritožilo. Španske oblasti, ki zahtevajo izročitev katalonskih independentistov zaradi upora in zlorabe javnega denarja, se pritožiti ne morejo, lahko pa sodnik Pablo Llarena izda nov, torej tretji evropski zaporni nalog, navaja španski El Mundo.


Katalonski independentisti so zadovoljni


Čeprav je bila odločitev belgijskega sodišča o neizročitvi katalonskih politikov sprejeta na podlagi postopkovnih nepravilnosti, nekdanji ministri odločitev podpirajo. »Demokracija ne zlorablja kazenskega zakonika za preganjanje političnih voditeljev,« je danes izjavil Comín in dodal, da morajo španske oblasti pri obračunavanju s katalonskimi voditelji prenehati zlorabljati špansko notranjo zakonodajo in sistem evropskega zapornega naloga.

Puig je prepričan, da bo odločitev belgijskega sodišča vplivala tudi na škotske, švicarske in nemške sodnike, ki odločajo o (ne)izročitvi Clare Ponsatí, Marte Rovire in Carlesa Puigdemonta. Odločitev o neizročitvi bo, kot meni Puig, pozitivno vplivala tudi na prihodnost katalonskih voditeljev, ki so zdaj v španskem priporu.

Komentarji: