Benedikt XVI. ostro nasprotuje spremembam glede celibata

V knjigi, ki je izšla danes, zagovarja duhovniški celibat: Ob tem vprašanju nikakor ne morem ostati tiho, je zapisal 92-letni upokojeni papež. 
Fotografija: Benedikt XVI. je znova razburkal svetovno javnost. FOTO: Alessia Pierdomenico/Reuters
Odpri galerijo
Benedikt XVI. je znova razburkal svetovno javnost. FOTO: Alessia Pierdomenico/Reuters

Upokojeni papež Benedikt XVI. se je odzval na navedbe svojega naslednika Frančiška, da naj bi Katoliška cerkev omilila pravila celibata v amazonski regiji. Svoj zagovor duhovniškega celibata je zapisal v knjigi, ki jo je izdal v soavtorstvu s kardinalom Robertom Sarahom. V njej Benedikt XVI. piše, da ob tem vprašanju nikakor ne more ostati tiho. 

Papež, ki se je upokojil leta 2013, je prepričan, da ima celibat, »večstoletna cerkvena tradicija, velik pomen, ker omogoča duhovnikom, da se osredotočijo na svoje dolžnosti«. Obeh (po)klicev, torej poroke in duhovništva, pa ni mogoče hkrati uresničevati, je še zatrdil nekdanji papež. Le redko se zgodi, da bi 92-letni Benedikt, prvi papež, ki je odstopil v zadnjih 600 letih, posegel v cerkvene zadeve. 



Vatikan knjige, ki jo je pred današnjim izidom delno predstavil francoski časnik Le Figaro, še ni komentiral. So pa bili nad Benediktovim vmešavanjem nekoliko presenečeni vatikanski komentatorji: »Benedikt XVI. se ni nikoli zavezal, da bo v pokoju molčal. A to je kljub vsemu resna kršitev cerkvenih dogem,« je ob Benediktovem pisanju tvitnil zgodovinar in teolog z univerze Villanova Massimo Faggioli. Novinar italijanskega katoliškega časopisa Joshua McElwee je papežev komentar prav tako opisal kot »neverjetnega«. 



Benedikt XVI. je pripadnik skrajno konservativne katoliške struje. S tradicionalnim pogledom na katoliške vrednote je ob upokojitvi obljubil, da bo ostal skrit pred svetom in molčal. A se tega ni prav vselej držal. V člankih, knjigah in intervjujih je nekajkrat poudaril drugačen pristop do vodenja Cerkve, kot ga ima aktualni papež. Ta je vidno bolj napreden, poroča BBC

Za mnoge je celibat ključni del katoliškega duhovništva. FOTO: Vatican media/Reuters
Za mnoge je celibat ključni del katoliškega duhovništva. FOTO: Vatican media/Reuters


Kakšna je predlagana sprememba celibata? 


Katoliški škofje z vsega sveta so se oktobra lani zbrali na sinodi, na kateri so razpravljali o prihodnosti cerkve v državah ob Amazonki. Po zaključku srečanja so izdali dokument s podrobnostmi, ki zadevajo Katoliško cerkev, dotaknili so se tudi celibata. Predlagali so namreč, da bi lahko v odročnih delih amazonske regije dovolili posvetitev v duhovniško službo tudi starejšim, poročenim moškim. Na ta način bi nekoliko ublažili težave s pomanjkanjem duhovnikov v regiji. 

Papež Frančišek je dejal, da bo o tem razmislil, prav tako tudi o drugih predlogih, ki zadevajo varovanje okolja in vlogo žensk v Cerkvi. Odločitev naj bi sprejel v nekaj mesecih, še piše britanski BBC

Za mnoge je celibat ključni del katoliškega duhovništva. Duhovniki naj bi bili namreč poročeni z Bogom in naj jih v tem odnosu ne bi nič motilo, tako tudi ne soproga ali družina. Tradicionalisti znotraj Katoliške cerkve to strogo zagovarjajo.

Preberite še:

Komentarji: