»Biti temnopolt v Ameriki ne bi smela biti obsodba na smrt«

Župan Minneapolisa odpustil štiri policiste, vpletene v smrt temnopoltega osumljenca med aretacijo. Podlegel je, ker mu je policist več minut pritiskal koleno na vrat.
Fotografija: V torek so se na ulici, kjer je Floyd umrl, zbrali protestniki, ki so zahtevali aretacije policistov, nato so se odpravili do policijske postaje in polomili nekaj oken ter policijski avto in postajo pobarvali z grafiti.  FOTO: Stephen Maturen/AFP
Odpri galerijo
V torek so se na ulici, kjer je Floyd umrl, zbrali protestniki, ki so zahtevali aretacije policistov, nato so se odpravili do policijske postaje in polomili nekaj oken ter policijski avto in postajo pobarvali z grafiti.  FOTO: Stephen Maturen/AFP

Župan Minneapolisa Jacob Frey je v torek odpustil štiri policiste, ki so bili vpleteni v nasilno aretacijo temnopoltega osumljenca, med katero je ta umrl. Frey se je pri tem opravičil vsej temnopolti skupnosti v mestu in primer zdaj preiskuje FBI. Družina pokojnega je najela odvetnika, v torek pa so že potekali nasilni protesti.



Incident v Minneapolisu bi minil brez težav za policiste, ki so trdili, da se je 46-letni George Floyd upiral aretaciji, če ne bi bilo mimoidočih in njihovih kamer. Posnetek, ki je povzročil odpustitev policistov, sicer ne prikazuje, kaj se je dogajalo prej. Kaže pa, kako policist kleči na vratu temnopoltega brez majice in mu pritiska glavo v asfalt.

»Biti temnopolt v Ameriki ne bi smela biti obsodba na smrt. Pet minut smo gledali, kako beli policist pritiska koleno na vrat temnopoltega človeka. Pet minut. Ko nekdo prosi za pomoč, je treba pomagati. Policist je odpovedal na najbolj temeljni človeški ravni,« je dejal župan.

Na posnetku je slišati prepir med policisti in mimoidočimi, ki so slišali Floyda, kako prosi policista, naj ga spusti, ker ne more dihati. Policisti so ljudem odgovorili, da če lahko govori, potem lahko diha. Kmalu ni več ne govoril in ne dihal in reševalci so ga nepremičnega naložili v vozilo in odpeljali v hladilnico.

FOTO: Stephen Maturen/AFP
FOTO: Stephen Maturen/AFP

 

Varnostnik, s katerimi ni bilo težav


Policisti trdijo, da je Floyd ustrezal opisu osumljenca za ponarejanje v trgovini in se upiral aretaciji. Pritiskanje osumljenca s kolenom ob asfalt je v priročniku policije Minnesote navedeno kot ustrezen način za obvladanje človeka, a je treba paziti, da se ga ne zaduši.

Lokalni mediji poročajo, da je bil priseljenec iz Teksasa zaposlen kot varnostnik v restavraciji in z njim ni bilo težav. Lastnik restavracije je dejal, da je bil dober prijatelj, dober človek in dober najemnik stanovanja. Sodelavci so ga imeli radi.

Poleg preiskave FBI in državne policije Minnesote poteka tudi notranja preiskava policije Minneapolisa, ki sicer, kar zadeva podobne polomije, enakopravno obravnava vse rase. Leta 2017 je temnopolti policist ustrelil in ubil belo žensko, ki je prijavila spolni napad. Policist je dobil le 12 let zapora.

Protestnike so policisti razgnali s solzivcem. FOTO: Stephen Maturen/AFP
Protestnike so policisti razgnali s solzivcem. FOTO: Stephen Maturen/AFP

 

Protestniki zahtevajo aretacije policistov


V torek so se na ulici, kjer je Floyd umrl, zbrali protestniki, ki so zahtevali aretacije »rasističnih policajev«, nato so se odpravili do policijske postaje in polomili nekaj oken ter policijski avto in postajo pobarvali z grafiti. Protestnike so policisti potem razgnali s solzivcem.

Floydovo smrt je obsodila tudi senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki je v igri za podpredsedniško kandidatko demokratske stranke, čeprav skoraj zanesljivo to ne bo postala, potem ko je Joe Biden povzročil razburjenje z izjavo temnopoltemu radijskemu voditelju, da ni črn, če se ne more odločiti zanj, pač pa za Donalda Trumpa.

Biden se je šalil, vendar se je moral potem hitro opravičiti zaradi dolgega jezika, ker so temnopolti aktivisti grozili z odvzemom volilne podpore demokratom, ki jih jemljejo kot nekaj samoumevnega. Aktivisti Bidna opozarjajo, naj si ne drzne izbrati Klobucharjeve, ki se je temnopoltim zamerila pred dvema desetletjema kot tožilka v Minnesoti.

FOTO: Stephen Maturen/AFP
FOTO: Stephen Maturen/AFP




Preberite še:

Komentarji: