Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hamas se bo kmalu odzval na izraelski predlog o prekinitvi ognja v Gazi

Verjetna sporna točka ostaja umik Izraela z območja Gaze.
Organizacija World Central Kitchen je na Zahodni breg dostavila hrano. FOTO: Ramadan Abed/Reuters
Organizacija World Central Kitchen je na Zahodni breg dostavila hrano. FOTO: Ramadan Abed/Reuters
STA
1. 5. 2024 | 11:16
1. 5. 2024 | 17:17
4:38

Hamas se bo na izraelski predlog o prekinitvi ognja v Gazi odzval v zelo kratkem času, je danes napovedal predstavnik palestinske islamistične skupine. Hamas sicer vztraja pri trajni prekinitvi ognja v Gazi, kar pa Izrael zavrača. Hamas preučuje izraelski predlog za 40-dnevno prekinitev ognja in zamenjavo več deset talcev za več palestinskih zapornikov.

Visoki uradnik Hamasa Suhail al Hindi je povedal, da bo skupina »v zelo kratkem času jasno odgovorila« na predlog, čeprav ni želel natančno povedati, kdaj naj bi se to zgodilo. Poudaril je tudi, da mora biti vsaka prekinitev ognja trajna. Dodal je, da je prezgodaj govoriti o tem, ali odposlanci Hamasa menijo, da so na pogajanjih v Kairu dosegli kakršenkoli napredek.

Izraelski predlog po navedbah vira, ki je bil seznanjen s pogajanji, vsebuje resnične kompromise, vključno z obdobjem trajnega miru po začetni prekinitvi spopadov ter izmenjavo talcev in zapornikov. Verjetna sporna točka po njegovih besedah ostaja umik Izraela z območja Gaze.

Ameriški časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na egiptovske uradnike, je medtem poročal, da predlog sporazuma med Izraelom in Hamasom predvideva dve fazi. Prva faza bi vključevala izpustitev najmanj 20 talcev v treh tednih prekinitve ognja v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov. Trajanje premirja bi se lahko podaljšalo za en dan za vsakega dodatnega talca.

Druga faza bi vključevala desettedensko premirje, v katerem bi se Hamas in Izrael lahko dogovorila o obsežnejši izpustitvi talcev in daljši prekinitvi spopadov, ki bi lahko trajala do enega leta.

Palestinec s sinom, potem ko sta bila ranjena med enim od izraelskih napadov. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Palestinec s sinom, potem ko sta bila ranjena med enim od izraelskih napadov. FOTO: Hatem Khaled/Reuters

ZDA so odločene, da dosežejo prekinitev ognja v Gazi, ki bo privedla do izpustitve talcev, je danes ob srečanju z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom v Tel Avivu sporočil ameriški državni sekretar Anthony Blinken. Če izpustitve talcev ne bodo dosegli, bo po besedah Blinkna za to odgovoren Hamas. »Odločeni smo, da dosežemo prekinitev ognja, ki bo talce pripeljala domov, in to takoj. Edini razlog, da tega ne bi dosegli, je Hamas,« je sporočil Blinken ob začetku novega kroga pogovorov, katerih cilj je doseči prekinitev ognja v vojni v Gazi.

Ob tem je ponovil svoje besede s torkovega obiska v Amanu, ko je palestinsko islamistično gibanje Hamas pozval, naj sprejme najnovejši izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. »Kot smo rekli. Nič več zamud, nič več izgovorov. Čas je zdaj,« je dejal.

Blinken je danes znova pozval tudi k prizadevanjem za dostavo pomoči v Gazo in dodal, da o teh vprašanjih namerava razpravljati tudi s Hercogom.

Hercog je po navedbah urada izraelskega predsednika medtem izpostavil, da je izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas, trenutno glavna prednostna naloga.

Otrok v begunskem taborišču v Rafi. FOTO: Afp
Otrok v begunskem taborišču v Rafi. FOTO: Afp

Zaveznike je po poročanju francoske agencije AFP tudi pozval, naj zavrnejo prizadevanja za uporabo Mednarodnega kazenskega sodišča proti njegovi državi zaradi vojne v Gazi.

Kot še navaja AFP, so se njegovi komentarji o zavrnitvi preiskave pojavili ob poročilih, da se izraelski uradniki bojijo, da bi lahko sodišče s sedežem v Haagu zaradi dejanj Izraela na palestinskem ozemlju kmalu izdalo naloge za aretacijo.

Blinken se je danes sestal tudi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki mu je ponovil stališče ZDA glede nasprotovanja operaciji v Rafi. Netanjahu je v torek sicer poudaril, da nameravajo posredovati v Rafi, tudi če bodo sklenili dogovor o prekinitvi ognja.

Ameriški državni sekretar se je pred obiskom v Izraelu in Amanu v ponedeljek mudil tudi v Rijadu. Tam se je s kolegi iz več arabskih in evropskih držav med drugim pogovarjal o prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi in zadnji izraelski predlog za premirje označil za »izjemno velikodušen«. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine