»Brez dela ni plačila«

Več kot 400.000 ljudi španske poslance in senatorje poziva, naj se odpovedo denarnemu nadomestilu za čas, ko bo parlament razpuščen.
Fotografija: Španski poslanci in senatorji »bodo (zopet) brez dela«. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Odpri galerijo
Španski poslanci in senatorji »bodo (zopet) brez dela«. FOTO: Sergio Perez/Reuters

»Štiri leta, štiri volitve,« je poudarek, s katerim so svoj nagovor pričeli pobudniki peticije, ki španske poslance in senatorje poziva, naj se odrečejo nadomestilu plače v času do novembrskih volitev, ko bodo vrata parlamenta zaprta. Razočarani nad aktualno politično situacijo so v nadaljevanju zapisali: »Pozor, še naprej nas imajo lahko za norca.«

Potem, ko je vodji socialistov PSOE Pedru Sánchezu dokončno spodletelo pri sestavljanju vlade in je postalo znano, da bodo državljani Španije 10. novembra – drugič letos – odšli na volitve, pobudniki peticije menijo, da si njihovi predstavniki v času od razpusta parlamenta do sklica novega ne zaslužijo denarnega nadomestila.

Kot pojasnjujejo, imajo poslanci pravico zaprositi za denarno nadomestilo v višini dveh mesečnih plač, čeprav »bodo (zopet) brez dela«. Ob razpustu parlamenta marca letos je namreč za nadomestilo zaprosilo 216 poslancev (odreklo se mu je 5 upravičencev). Spletno peticijo je na platformi Change.org doslej podpisalo več kot 400.000 ljudi.  
 

Preberite še:

Komentarji: