Brezbrižnost brazilskega predsednika ne pozna meja

Populistični predsednik Bolsonaro se proti znanju znova »bori« s svojo resnico. Proti priporočilom stroke se je včeraj družil s podporniki na shodu. 
Fotografija: Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je včeraj družil s svojimi podporniki. FOTO: Sergio Lima/AFP
Odpri galerijo
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je včeraj družil s svojimi podporniki. FOTO: Sergio Lima/AFP

Novi koronavirus, ki povzroča bolezen covid-19, ni obšel Latinske Amerike. Medtem ko latinskoameriške države sprejemajo ukrepe za omejevanje širjenja virusa, kot so zaprtje izobraževalnih in kulturnih ustanov, prepoved prihodov tujcev v države in omejeno gibanje znotraj držav, brazilski skrajno desničarski predsednik Jair Bolsonaro še vedno zanika, da novi virus predstavlja nevarnost.Populistični predsednik Bolsonaro se proti znanju znova »bori« s svojo resnico. Ker se je z novim koronavirusom okužilo več članov ekipe, s katero je pred kratkim odpotoval na Florido, kjer se je srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, so mu zdravniki predlagali preventivno samoizolacijo, navaja tiskovna agencija Reuters. Izolacijo je Bolsonaro, prepričan, da je novi virus »medicinska fantazija«, zavrnil. Proti priporočilom stroke se je brazilski predsednik včeraj družil s podporniki, ki so se na shodu zbrali pred predsedniško palačo. Z njimi se je rokoval in, denimo, držal njihove mobilne telefone med fotografiranjem.

Populistični predsednik Bolsonaro meni, da je novi koronavirus »medicinska fantazija«. FOTO: Sergio Lima/AFP
Populistični predsednik Bolsonaro meni, da je novi koronavirus »medicinska fantazija«. FOTO: Sergio Lima/AFP


V nagovoru na facebooku je Bolsonaro z navdušenjem sprejel shod svojih podpornikov. Neprecenljivo je bilo, da so se ljudje zbrali kljub nasprotovanju vseh – medijev, virusu, in priporočilom –, je povedal po Reutersovih navedbah. V nedeljo je število okuženih z novim koronavirusom naraslo z nekaj deset na približno 200. Da bi zamejili širjenje virusa, so ukrepe, kot je zaprtje izobraževalnih in kulturnih ustanov, sprejeli v Riu de Janeiru in São Paulu.

A Bolsonaro ni edini vodja latinskoameriške države, ki mu očitajo nespametno vedenje v času svetovne pandemije. Kritikam se zaradi neodgovornega ravnanja ni izognil niti mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador, ki se je ta konec tedna podobno kot Bolsonaro družil z ljudmi, ki so se ob njegovem obisku zbrali na ulicah zvezne države Guerrero na jugozahodu Mehike. 

Andrés Manuel López Obrador ta konec tedna med podporniki v zvezni državi Guerrero. FOTO: Reuters
Andrés Manuel López Obrador ta konec tedna med podporniki v zvezni državi Guerrero. FOTO: Reuters


Preberite še:

Komentarji: