Britanska opozicija bo podprla razpis predčasnih volitev

Borisu Johnsonu bo v četrtem poskusu najverjetneje uspelo dobiti zeleno luč za razpustitev parlamenta in izvedbo volitev.
Fotografija: Britanski poslanci so na včerajšnjem glasovanju še v tretje zavrnili razpis predčasnih volitev. Foto Afp
Odpri galerijo
Britanski poslanci so na včerajšnjem glasovanju še v tretje zavrnili razpis predčasnih volitev. Foto Afp

Britanski poslanci bodo danes že četrtič zapored glasovali o razpisu predčasnih volitev, s katerimi bo vlada Borisa Johnsona poskušala prelomiti politično blokado v Westminstru in na podlagi njihovega izida tudi potrditi novi ločitveni sporazum v britanskem parlamentu.



Čeprav je od zadnjega glasovanja, na katerem je parlament zavrnil vladni predlog o razpisu predčasnih volitev, minilo manj kot 24 ur, vse kaže, da bodo poslanci vendarle dali zeleno luč za izvedbo volitev predvidoma v sredini decembra. Vodstvo laburistov, največje opozicijske stranke, je namreč danes potrdilo, da njihovi poslanci, zdaj ko je EU potrdila vnovično odložitev brexita za tri mesece, nimajo nobenega razloga več, da bi nasprotovali predčasnih razpustitvi parlamenta in razpisu volitev.

Boris Johnson namerava na volitvah dobiti dokončni mandat za izvedbo brexita. Foto Reuters
Boris Johnson namerava na volitvah dobiti dokončni mandat za izvedbo brexita. Foto Reuters


Najverjetnejši datum volitev je 12. december. To bodo že druge predčasne volitve v manj kot treh letih. Zadnje niso prinesle jasnega zmagovalca, vladajoči konservativci pa so morali za oblikovanje stabilne vlade skleniti dogovor o programskem sodelovanju s severnoirskimi demokratičnimi unionisti (DUP).

Preberite še:

Komentarji: