Bruselj: Ne vemo, katero misijo je imel Janša v mislih

V Bruslju navajajo, da je to vprašanje omenil zunanji minister Anže Logar, a pri drugih zunanjih ministrih se ideja ni prijela.
Fotografija: Poljski premier Mateusz Morawiecki, češki premier Petr Fiala in slovenski premier Janez Janša na vlaku na poti v Kijev. FOTO: Twitter vlade Republike Slovenije
Odpri galerijo
Poljski premier Mateusz Morawiecki, češki premier Petr Fiala in slovenski premier Janez Janša na vlaku na poti v Kijev. FOTO: Twitter vlade Republike Slovenije

V zunanji službi EU niso seznanjeni o nobenih pogovorih o vrnitvi delegacije EU v Kijev. Premier Janez Janša je danes po poročanju STA povedal, da ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije EU v Kijevu, če se bo Unija odločila za ta korak.

Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo, je dodal. V Bruslju navajajo, da je to vprašanje v ponedeljek omenil zunanji minister Anže Logar, a pri drugih zunanjih ministrih se ideja ni prijela.

Kot je pojasnil glasnik evropske zunanje službe Peter Stano, je bila delegacija EU iz Kijeva premeščena v Rzeszow na Poljskem blizu meje z Ukrajine. Tam deluje kot središče za usklajevanje nadaljnje evropske in mednarodne podpore Ukrajine in tudi evakuacijo ljudi.

image_alt
Janša zadovoljen z odzivom prostovoljcev za Kijev

»Nisem gotov, v kakšnem kontekstu je slovenski premier govoril o kandidatih, ki bi lahko vodili misijo EU in katero misijo je konkretno imel v mislih, a naša delegacija v Kijevu ima ustrezno imenovanega, polno operativnega in zelo aktivnega vodjo delegacije, ki opravlja veliko delo v zelo težkih okoliščinah,« je povedal Stano. Želijo si, da bi se delegacija vrnila čim prej, kot se bo lahko; redno pa tudi ocenjujejo položaj.    

Neuradno je v Bruslju sicer mogoče slišati, da ne bi smeli pozabiti, da morajo imeti diplomatske misije na terenu zagotovljeno ustrezno zaščito, ki jo običajno priskrbi država gostiteljica. Zato da bi bilo precej nenavadno to zahtevati od ukrajinske strani, ko potrebujejo vsakega človeka za bitko proti ruskemu agresorju. Drugače kot države članice (denimo Slovenija) EU tudi nima vojaških ali specialnih sil, ki bi bile poslane za zaščito delegacije EU.

Komentarji: