Bruselj pozval Zagreb, naj odgovori na slovensko pismo o arbitraži

Po še neuradnih informacijah je evropska komisija pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pisno odgovori na slovensko pismo.
Fotografija: Po še neuradnih informacijah je evropska komisija pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pisno odgovori na slovensko pismo, s katerim je Ljubljana začela postopek po 259. členu pogodbe o delovanju EU. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Po še neuradnih informacijah je evropska komisija pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pisno odgovori na slovensko pismo, s katerim je Ljubljana začela postopek po 259. členu pogodbe o delovanju EU. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po še neuradnih informacijah je evropska komisija pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pisno odgovori na slovensko pismo, s katerim je Ljubljana začela postopek po 259. členu pogodbe o delovanju EU.

Če v trimesečnem roku ne bo preobrata, bo postopek pripeljal do slovenske tožbe proti Hrvaški pred sodiščem EU. Naslednji korak po hrvaškem pisnem odgovoru naj bi bil ustna obravnava 2. maja. Evropska komisija pričakuje, da bosta sodelovali obe državi. Kdo bo vodil postopek na strani evropske komisije, še ni znano.

V evropski komisiji so datum ustne obravnave potrdili. Tako naj bi obe strani dobili možnost, da predložita svoja stališča. Potrdili so tudi, da so Hrvaško pozvali, naj pošlje svoj pisni odgovor.

Poudarjajo še, da so, kot že v preteklosti v pravnih sporih med članicami, pripravljeni posredovati. Navajajo lanski primer Almaraz med Portugalsko in Španijo glede skladiščenja radioaktivnih odpadkov.

Kakšna bo drža evropske komisije?


Sproženi postopek sicer omogoča evropski komisiji, da po predstavitvi argumentov poda mnenje.

Ocene tega, ali ga bo evropska komisija sploh podala, so različne. Po enem od scenarijev se s svojo držo raje ne bo izpostavljala, ker bi bilo preveč ranljiva na pravnem področju. Komisija ima pristojnost, da kot varuhinja pogodb sama sproži sodni postopek proti državi članici, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti po pravu EU.

Kot je znano, Slovenija očita Hrvaški, da z neizvajanje arbitražne odločbe krši pravo EU na treh področjih: ribištva, schengena in prostorskega načrtovanja.

Poleg tega očita Hrvaški, da krši načelo lojalnega sodelovanja iz 4. člena pogodbe o EU. To načelo zahteva od Unije in držav članic, da se medsebojno spoštujejo in si pomagajo pri izpolnjevanju nalog, ki izhajajo iz pogodb.

Komentarji: