Bruselj za Evropo brez sovraštva do mavričnega

Evropska komisija s svežnjem predlogov za zagotavljanje enakosti pravic spolnih manjšin.
Fotografija: Osebe LGBTIQ so nesorazmerno pogosto tarče različnih vrst nestrpnosti. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Osebe LGBTIQ so nesorazmerno pogosto tarče različnih vrst nestrpnosti. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Bruselj – Evropska komisija je objavila prvo strategijo za enakost lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih oseb in oseb queer (LGBTIQ). Tako naj bi bila zagotovljena krepitev njihovih pravic.

Kljub napredku v zadnjih letih ugotavljajo, da se je lani skoraj vsaka druga oseba LGBTIQ počutila diskriminirano. Študija agencije EU za temeljne pravice je lani pokazala 43-odstotni delež diskriminiranih, leta 2012 je bil nižji, 37-odsotni. Kriza s covidom-19, pravijo, je še poslabšala položaj. V časih zapiranja meja in karanten so se pojavljali zapleti s priznavanjem obstoja zvez in čezmejnim združevanjem mavričnih družin. V evropski komisiji opozarjajo, da so ukrepi za omejitev virusa številne osebe LGBTIQ zaprli v sovražno okolje s tveganjem nasilja in depresij. Širili so tudi lažne informacije o njihovi krivdi za širjenje virusa.

image_alt
V rožnatem evropskem trikotniku


»Vsakdo se mora počutiti svobodnega, da je, kar je – brez strahu ali preganjanja. To je to, kar je Evropa in kar zagovarjamo,« je sporočila podpredsednica evropske komisije za vrednote in preglednost EU Věra Jourová. Bruselj postavlja cilje za pet let, vključno z zakonodajo in financiranjem. Pregledali bodo diskriminacijo, denimo pri zaposlovanju ali v sistemih umetne inteligence. Na drugem mestu je zagotavljanje varnosti. V sodelovanju z državami članicami bi okrepili zaščito pred sovraštvom.

image_alt
»Francova smrt nam je dala kisik«


Tretje področje so pravice mavričnih družin. Zaradi različnih ureditev v državah članicah zveze med družinskimi člani niso enako priznane povsod po EU. Evropska komisija bo zato predlagala zakonodajo o vzajemnem priznavanju starševstva. Vodilo naj bi bilo, da če si starš v eni državi članici, moraš biti po vsej EU. Proučila bo ukrepe za podporo vzajemnemu priznanju istospolnih partnerstev. Zadnje, četrto področje delovanja bo mednarodna podpora pravic oseb LGBTIQ, ki v več delih sveta doživljajo resne kršitve pravic in zlorabe.

»Vsakdo se mora počutiti svobodnega, da je, kar je – brez strahu ali preganjanja. To je to, kar je Evropa in kar zagovarjamo,« je sporočila podpredsednica evropske komisije za vrednote in preglednost EU Věra Jourová. FOTO: Chalinee Thirasupa/Reuters
»Vsakdo se mora počutiti svobodnega, da je, kar je – brez strahu ali preganjanja. To je to, kar je Evropa in kar zagovarjamo,« je sporočila podpredsednica evropske komisije za vrednote in preglednost EU Věra Jourová. FOTO: Chalinee Thirasupa/Reuters


»Smo leta 2020«


V zadnjih mesecih je v središču pozornosti Poljska, kjer so iz vrst nacionalno-konservativne vlade in lokalnih skupnosti prihajala sporočila, usmerjena proti LGBTIQ. Nekaj poljskih krajev, ki so se razglasili za območja brez ideologije LGBTIQ, je ostalo brez bruseljskega financiranja programov za partnerske kraje. Drugih ukrepov še nimajo na mizi. Po besedah komisarke Jourove strategija ni usmerjena proti nikomur in v 21. stoletju bi morala biti enakost oseb LGBTIQ samoumevna. »Smo leta 2020. Sovraštvo in diskriminacija ljudi iz spolnih manjšin ne sodi v sedanjo Evropo,« je povedala.

image_alt
Nevarno življenje in nova srbska beseda: »autovanje«


Glede načrtovanih omejitev za istospolne pare pri posvojitvi na Madžarskem je Jourová opozorila, da je družinska zakonodaja v pristojnosti držav članic, temeljna načela EU pa morajo biti spoštovana. V programu trojnega predsedstva svetu EU (Nemčija, Portugalska, Slovenija) je zaveza o vključevanju enakosti v vse politike, vključno z enakostjo in pravicami spolov in oseb LGBTIQ, spodbujanjem kulturne raznovrstnosti, zagotavljanjem enakih možnosti za vse, preprečevanjem vseh vrst diskriminacije, vključno s kaznivimi dejanji iz sovraštva, ter odpravljanjem nasilja v družini.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je septembra v svojem prvem govoru o stanju v Uniji sporočila, da ne bo počivala pri gradnji Unije enakopravnosti, »kjer si lahko to, kar si, kjer lahko ljubiš, kogar želiš – brez strahu pred obtoževanjem ali diskriminacijo.« Biti to, kar si, po njenem mnenju ni ideologija, ampak tvoja identiteta, ki ti je ne more odvzeti nihče. »Zato bom kristalno jasna: območja s prepovedmi vstopa za osebe LGBTIQ so območja brez človečnosti. Za taka območja v naši Uniji ni prostora.«

Preberite še:

Komentarji: