Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izraelska vojska se uri za morebitne bojne operacije v Libanonu

Mejni prehod Kerem Šalom zaprt, v Gazo ni ne pomoči ne goriva. Sedež Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem začasno zaprt.
Dim nad južno libanonsko vasjo Kfar Kila po bombardiranju izraelske vojske. FOTO: Rabih Daher/Afp
Dim nad južno libanonsko vasjo Kfar Kila po bombardiranju izraelske vojske. FOTO: Rabih Daher/Afp
STA, P. M., M. P. V.
10. 5. 2024 | 07:58
10. 5. 2024 | 17:42
12:59

Izraelska vojska izvaja urjenja v primeru izbruha večje vojne na meji z Libanonom, so danes sporočile izraelske oborožene sile. Rezervisti se na severu države usposabljajo za bojne operacije znotraj Libanona, kjer so izraelske sile danes v čezmejnem obstreljevanju ubile še dve osebi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah libanonskih državnih medijev je izraelska vojska v današnjem obstreljevanju ubila reševalca in vzdrževalca telekomunikacijskega omrežja.

Gre za zadnji izmed več sto smrtnih žrtev medsebojnega obstreljevanja med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki neprekinjeno traja od 8. oktobra lani. Izrael je v tem obdobju večkrat javno zagrozil z invazijo Libanona, ki jo je nazadnje izvedel leta 2006.

Hezbolah je bil sicer kot stranka in oboroženo gibanje ustanovljen s pomočjo Irana leta 1985 v odgovor na prvo izraelsko zasedbo južnega Libanona, ki je trajala od leta 1982 do 2000.

FOTO: Hatem Khaled/Reuters
FOTO: Hatem Khaled/Reuters

UNRWA: Iz Rafe od ponedeljka zbežalo 110.000 ljudi

Iz Rafe na jugu Gaze je od ponedeljka, odkar je Izrael okrepil vojaške operacije v tem mestu, zbežalo že okoli 110.000 ljudi, je danes ocenila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). V Rafi naj bi po podatkih ZN živelo 1,4 milijona notranje razseljenih oseb.

UNRWA trpko dodaja, da nikjer v Gazi ni varno in da so razmere za življenje strahovite, zato je edino upanje takojšnja prekinitev spopadov.

Po besedah vodje pisarne Združenih narodov za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) na palestinskih ozemljih v Gazi Georgiosa Petropoulosa se prebežniki premikajo nazaj proti severu območja Gaze. »Med njimi se jih je večina morala seliti petkrat ali šestkrat,« je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po navedbah palestinskih oblasti mejni prehod Rafa z Egiptom ostaja zaprt za dostavo humanitarne pomoči, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rafa FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Rafa FOTO: Hatem Khaled/Reuters

Izraelska vojska je po navedbah DPA sporočila, da so Hamasovi vojaki še vedno na vzhodu mesta Rafa in v soseski Zeitun, kjer jim je uspelo »likvidirati več teroristov in uničiti njihovo infrastrukturo«.

V Rafi naj bi izraelska vojska odkrila več vhodov v podzemne predore. Navajajo, da so med spopadi na palestinski strani prehoda Rafa v Egipt »uničili več terorističnih celic«.

Izraelska letala naj bi napadla več ciljev na območju Rafe, s katerih so v zadnjih dneh na Izrael izstrelili rakete in minometne izstrelke. Hkrati naj bi izraelska letala na območju Gaze napadla približno 40 ciljev.

Tarča napadov je bil tudi mejni prehod Kerem Šalom, ki je pomemben prehod za dostavo humanitarne pomoči v blokiranem obalnem pasu.

V Gazi tudi humanitarci ne morejo opravljati svojega dela

Izrael je z zaprtjem ključnih mejnih prehodov v Gazi ohromil dobave pomoči, je v četrtek opozoril vodja urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) na palestinskih ozemljih Andrea De Domenico. Kot je dejal, je agencija z nedeljskim zaprtjem prehoda Kerem Šalom izgubila glavno vstopno točko za dobavljanje pomoči v enklavo.

»Izgubili smo glavno vstopno točko za vso humanitarno pomoč,« je poudaril De Domenico in v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP ovrgel trditve izraelskih oblasti, da se mejni prehod Kerem Šalom po raketnem napadu Hamasa znova odpira. Izraelske navedbe je pred tem demantirala tudi agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Po besedah vodje urada OCHA na palestinskih ozemljih v Gazi zalog goriva ni več, kar pomeni, da humanitarne službe svojih nalog ne morejo opravljati. »To popolnoma hromi humanitarne operacije,« je poudaril in ob pomanjkanju zalog hrane med drugim izpostavil nevarnost prekinitve zdravstvene oskrbe podhranjenih otrok.

V Gazi od začetka izraelske vojaške kampanje pred več kot sedmimi meseci vlada pomanjkanje osnovnih dobrin. Doslej so te zaradi izraelskih ovir v omejenem obsegu v enklavo praviloma prihajale čez mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom, ki ga je izraelska vojska pred kratkim zasedla.

V iskanju varnega kraja FOTO: AFP
V iskanju varnega kraja FOTO: AFP

Pod mednarodnim pritiskom je Izrael odprl prehoda Erez na severu in Kerem Šalom na jugu, a je slednjega v nedeljo zaprl, potem ko so bili tam zbrani vojaki tarča raketiranja oboroženega krila palestinskaga islamističnega gibanja Hamas.

Po naklepnih požigih začasno zaprli sedež UNRWA

Sedež Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v Vzhodnem Jeruzalemu so začasno zaprli zaradi drugega naklepnega požiga z izraelske strani v zadnjem tednu, je v četrtek po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil vodja agencije Philippe Lazzarini. Na sedežu je poleg agencij ZN še bencinska črpalka.

»Izraelski prebivalci so dvakrat izvedli požigalski napad na sedež UNRWA v okupiranem vzhodnem Jeruzalemu,« je Lazzarini po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zapisal na omrežju X. »To se je zgodilo, medtem ko se je tam nahajalo osebje UNRWA in drugih agencij ZN.«

»Zaradi drugega zastrašujočega incidenta v manj kot tednu dni sem sprejel odločitev, da zapremo območje, kjer je sedež UNRWA, dokler ne bo znova vzpostavljena ustrezna varnost,« je dejal Lazzarini.

V požigu ni bil nihče poškodovan, je pa požar povzročil precejšnjo škodo.

Lazzarini je pojasnil, da je na območje umeščena bencinska črpalka za vozni park agencij. Zaposleni so poskušali pogasiti požar, medtem ko so izraelski gasilci potrebovali nekaj časa, da so prispeli na kraj požara, je dodal.

»To je nezaslišano. Življenja osebja so bila znova resno ogrožena,« je dejal Lazzarini. Njegovih navedb ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča DPA.

Kontekst, v katerem sta bila izvršena zadnja požiga na sedežu UNRWA v v Vzhodnem Jeruzalemu, je znan. Izraelska vlada trdi, da so v napadih na Izrael 7. oktobra sodelovali uslužbenci UNRWA in da se je v agencijo infiltrirala palestinska islamistična skupina Hamas.

V preiskavi je neodvisna komisija, ki jo vodi nekdanja francoska zunanja ministrica Catherine Colonna, aprila ugotovila, da mora Izrael še predložiti dokaze v podporo svojim trditvam, da je nekaj uslužbencev agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) članov terorističnih organizacij oziroma povezanih s Hamasom ali Islamskim džihadom.

UNRWA je glavni izvajalec humanitarne pomoči v Gazi. Zaradi obtožb Izraela je agencija zašla v veliko krizo, saj so nekatere države donatorice začasno ali trajno ustavile njeno financiranje.

Delegacija Hamasa zapustila Kairo

Delegacija Hamasa, ki je v Kairu sodelovala v novem krogu pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi, je zapustila egiptovsko prestolnico in se odpravila v katarsko Doho, je danes sporočilo palestinsko islamistično gibanje, potem ko je Izrael menda zavrnil nov predlog za premirje. Po navedbah skupine je pogajalska žogica zdaj popolnoma na izraelski strani.

»V praksi je okupacija (Izrael) zavrnila predlog, ki so ga predložili posredniki, in mu ugovarjala pri več osrednjih točkah,« je sporočil Hamas ter pojasnil, da je v luči tega njihova delegacija zapustila Egipt in se odpravila v Katar.

Po navedbah gibanja je pogajalska žogica zdaj v celoti na strani Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Egiptovska tiskovna agencija Al-Qahera je pred tem v četrtek poročala, da sta Kairo po dveh dneh pogajanj zapustili delegaciji obeh strani.

image_alt
Ljudje panično bežijo iz Rafe, izraelska ofenziva se širi

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v telefonskem pogovoru ameriškemu kolegu Antonyju Blinknu povedal, da morata tako Izrael kot Hamas pokazati prožnost v pogajanjih, če hočeta skleniti premirje, je razvidno iz sporočila zunanjega ministrstva v Kairu.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ZDA Matthew Miller pa je glede pogovora med Blinknom in Šukrijem dejal, da je prvi mož ameriške diplomacije egiptovskemu kolegu zagotovil, da ZDA ne podpirajo obsežnejše izraelske vojaške operacije v Rafi in da nasprotujejo kakršnemukoli prisilnemu razseljevanju Palestincev.

Tovornjaki na cesti blizu Mitzpe Ramona FOTO: Shimon Bokshtein/Reuters
Tovornjaki na cesti blizu Mitzpe Ramona FOTO: Shimon Bokshtein/Reuters

Da Washington ne podpira večje izraelske kopenske ofenzive v mestu na skrajnem jugu enklave, je v četrtek poudaril tudi ameriški predsednik Joe Biden. Izraelu je zagrozil s prekinitvijo dobav ofenzivnega orožja, če se bo to zgodilo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odziv izjavil, da se bo Izrael v Gazi bojeval sam, če bo treba.

Izrael se je v Gazi pripravljen boriti sam

»Če bomo morali ostati sami, bomo ostali sami,« je Netanjahu dejal v videosporočilu. Dodal je, da se bo Izrael za zmago v vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas boril z vsemi štirimi.

Netanjahu je pri tem omenil izraelsko vojno za neodvisnost leta 1948 in dejal, da je Izrael takrat zmagal tudi brez orožja. Država je zdaj po njegovih besedah veliko močnejša in enotna v svojem cilju, da premaga sovražnike.

image_alt
Hamas sprejel predlog za prekinitev ognja, Izrael bombardira Rafo

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je sicer v četrtek zvečer poudaril, da ima vojska dovolj orožja za dokončanje misije v Rafi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pri tem je v televizijskem nagovoru dejal, da so ZDA od začetka vojne proti Hamasu pomagale Izraelu. »Imamo svoje interese in smo občutljivi za interese ZDA,« je dodal.

Izrael je v zadnjih dneh že izvedel nekaj omejenih operacij v Rafi, vključno z zasedbo mejnega prehoda z Egiptom, vendar pa Biden meni, da s tem še ni prekoračil meje. Na območje mesta se je sicer v več kot sedmih mesecih izraelskih operacij iz drugih delov uničene enklave zateklo več kot milijon Palestincev.

Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na Gazo. Po poročanju AFP je Rafa tarča topniškega ognja, letalski napadi in spopadi pa naj bi potekali tudi severneje, v mestu Gaza.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine