Dogovor o Tiktoku sprejemljiv za ameriškega predsednika

Ustanovitev podjetja Tiktok Global bi naslovilo skrb ameriške vlade glede varovanja podatkov uporabnikov tiktoka v ZDA.
Fotografija: Iz Tiktoka so sporočili, da bo sodelovanje z Oraclom in Walmartom rešilo vprašanje prihodnosti platforme v ZDA. FOTO: Mario Tama/AFP
Odpri galerijo
Iz Tiktoka so sporočili, da bo sodelovanje z Oraclom in Walmartom rešilo vprašanje prihodnosti platforme v ZDA. FOTO: Mario Tama/AFP

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj odobril namero dogovora med ameriškim podjetjem Oracle in kitajskim podjetjem Bytedance, ki ima v lasti družbeno omrežje Tiktok. Dogovor bo predvidoma preprečil prepoved uporabe aplikacije Tiktok v ZDA, ki jo Trump želi uveljaviti, saj po njegovem aplikacija ogroža nacionalno varnost ZDA. 

Preberite še: Sodobna hladna vojna bo spremenila svet in internet

Dogovor po navedbah Reutersa predvideva ustanovitev novega podjetja Tiktok Global s sedežem v ZDA, ki bo imel v lasti Tiktok in katerega večina direktorjev bo iz ZDA (vključno z glavnim direktorjem). Oracle bo predvidoma imel v lasti 12,5-odstotni lastniški delež, za delnice (7,5 odstotkov) pa se zanima tudi Walmart. Izvršni direktor te trgovske multinacionalne korporacije Doug McMillon bo po pisanju britanskega Guardiana predvidoma eden od vodilnih v Tiktok Global. Upoštevajoč, da bo, tako Reuters, 80 odstotkov Tiktok Globala v lasti kitajskega Bytedanca, ki je trenutno v 40-odstotni lasti investitorjev iz ZDA, bodo ameriški investitorji nadzorovali 53 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja. 

Iz Tiktoka so po navedbah STA sporočili, da bo sodelovanje z Oraclom in Walmartom rešilo varnostne pomisleke ameriške administracije in vprašanje prihodnosti platforme v ZDA. Oracle bo namreč skrbel za tehnološki vidik, gostil vse ameriške podatke in varoval druge sisteme, s čimer bodo izpolnili zahteve ZDA glede varovanja podatkov. 

Preberite še:

Komentarji: