Izraelska vojska: Iz Libanona so vdrli v naš zračni prostor

V spopadih med izraelsko vojsko in gibanjem Hamas že na tisoče žrtev, domove zapustilo več kot 260.000 ljudi, brez hrane jih je pol milijona.
Fotografija: V krajih na severu Izraela ob meji z Libanonom so se oglasile sirene, vojska pa je tamkajšnje prebivalce pozvala, naj do nadaljnjega ostanejo v zakloniščih. FOTO: Said Khatib/AFP
Odpri galerijo
V krajih na severu Izraela ob meji z Libanonom so se oglasile sirene, vojska pa je tamkajšnje prebivalce pozvala, naj do nadaljnjega ostanejo v zakloniščih. FOTO: Said Khatib/AFP

19.20 Izraelska vojska omenja vdor v zračni prostor iz Libanona

Izraelska vojska je danes sporočila, da je prišlo do domnevnega vdora v izraelski zračni prostor iz Libanona. V krajih na severu Izraela ob meji z Libanonom so se oglasile sirene, vojska pa je tamkajšnje prebivalce pozvala, naj do nadaljnjega ostanejo v zakloniščih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so k umiku na varno pozvali prebivalce obmejnih krajev v Galileji, na Golanski planoti ter na območju Haife.

V strahu pred morebitnim vojaškim zaostrovanjem med šiitskim gibanjem Hezbolah in izraelsko vojsko so svoje domove zapustili tudi številni prebivalci na jugu Libanona. Po navedbah očividcev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija DPA, je v celoti opuščenih več vasi na območju.

18.15 ZN želijo humanitarno pomoč v Gazo dostaviti preko Egipta

Združeni narodi želijo dostaviti humanitarno pomoč za več kot dva milijona ljudi v Gazi preko Egipta, je danes sporočila predstavnica agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). Trenutno sicer ZN še razpravljajo z oblastmi v Egiptu o najbolj učinkovitem načinu dostave pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je trenutno v Kairu, kjer z egiptovskimi oblastmi razpravlja o razmerah v Gazi in se dogovarja, kako bi lahko najbolje zagotovili prehajanja uslužbencev ZN in humanitarne pomoči na in z območja Gaze, je predstavnica UNRWA dejala za dpa.

Zagotovila je, da delajo vse na tem, da bodo dostavo omogočili preko prehoda Rafa takoj, ko bodo razmere dopuščale.

17.30 Izraelske in palestinske rakete zadele tudi bolnišnico in štab Rdečega polmeseca

Raketa, izstreljena iz območja Gaze, je danes zadela bolnišnico v mestu Aškelon na jugu Izraela, pri čemer smrtnih žrtev ni bilo, poročajo tuje tiskovne agencije. Medtem so iz palestinskega Rdečega polmeseca sporočili, da je izraelska vojska bombardirala njihov štab v Gazi. Poročil o smrtnih žrtvah napada za zdaj prav tako ni bilo.

16.45 Britanski zunanji minister na solidarnostnem obisku v Izraelu

Britanski zunanji minister James Cleverly je prispel v Izrael, da bi izkazal »neomajno solidarnost z izraelskim ljudstvom po Hamasovih terorističnih napadih,« je sporočila britanska vlada. Od sobote je v Izraelu umrlo ali je pogrešanih 17 britanskih državljanov, med njimi so tudi otroci, poroča BBC.

Cleverly se bo v Izraelu predvidoma srečal s posamezniki, ki so preživeli napade Hamasa, in s tamkajšnjimi političnimi voditelji.

Več predstavnikov vlade v Londonu je v preteklih dneh poudarilo, da ima Izrael pravico do samoobrambe, podobno sporočilo je podal tudi vodja opozicije Keir Starmer. Cleverly je ponovil to stališče tudi po začetku silovitega obstreljevanja Gaze in napovedi izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta, da v enklavo ne bodo spustili vode, hrane, elektrike in goriva.

15.00 V Bruslju minuta molka

Pred poslopjem evropskega parlamenta v Bruslju so se danes voditelji institucij EU, poslanci in številni sodelavci z minuto molka poklonili žrtvam napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael. Predsednica parlamenta Roberta Metsola je opozorila, da za terorizem ni nikakršnega opravičila. Z minuto molka se je začel tudi kolegij evropskih komisarjev.

»Svet je bil priča pobijanju Judov zgolj zato, ker so bili Judi. Spet. V Izraelu,« je v nagovoru pred evropskim parlamentom poudarila Metsola. Zbrali so se, da izrazijo solidarnost, obsodijo teroristična dejanja in zahtevajo takojšnjo izpustitev talcev, je dejala.

Kot je dodala, je Evropa sicer pripravljena sodelovati pri iskanju rešitev, a opravičila za terorizem ni. »Hamas je teroristična organizacija. Ne predstavljajo legitimnih želja palestinskega naroda. Ne ponujajo rešitev. Ponujajo prelivanje krvi,« je dejala in poudarila, da gre pri zadnjih dejanjih Hamasa za »terorizem v svoji najhujši obliki«.

14.45 Število tujih žrtev izraelsko-palestinskega konflikta narašča

Število žrtev med tujimi državljani po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael narašča. Po zadnjih podatkih je med mrtvimi več kot 80 tujcev. Med njimi je tudi devet zaposlenih iz UNRWA, Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

14.30 V Gazi zmanjkalo električne energije

V edini elektrarni v Gazi je zmanjkalo goriva, kar – tako BBC – pomeni, da se bodo ljudje odslej lahko zanašali le na generatorje – če bodo imeli gorivo za njihovo delovanje. Novico jee potrdilo tudi palestinsko podjetje za proizvodnjo električne energije, ki je že pred tem napovedalo, da bodo prešli na pridobivanje energije s sončnimi elektrarnami, s čimer bodo zagotovili za deset ur elektrike na dan.

14.00 Več organizacij vlado poziva k umiku podpore izraelski politiki

Več organizacij in gibanj, med njimi prvopodpisano Gibanje za pravice Palestincev, je danes v javnem pismu premiera Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k takojšnjemu umiku »podpore izraelski okupacijski politiki«. Kot so zapisali, Izrael krši mednarodno pravo in pravico Palestincev do obstoja.

Podpisniki opozarjajo, da ob političnih obsodbah napadov palestinskega gibanja Hamas na Izrael »ne bi smeli pozabiti na temeljni vzrok nasilja v regiji – na izraelsko politiko apartheida, etničnega čiščenja, kolonizacije in popolnega vojaškega nadzora nad palestinskim prebivalstvom«.

Prepričani so, da enostranska podpora Izraelu, ki jo izkazujeta tudi Golob in Fajonova, prispeva k stopnjevanju nasilja v regiji. Kritični so, češ da se napade Palestincev na Izrael obsoja, medtem ko se izraelske napade na Palestino obravnava kot del pravice do samoobrambe. »Tovrstne izjave ignorirajo kršitve mednarodnega prava Izraela in pravico palestinskega prebivalstva do obstoja, samoodločbe in samoobrambe,« so zapisali.

Goloba in Fajonovo so pozvali k takojšnjemu umiku izjav podpore Slovenije Izraelu. Obenem bi morali po prepričanju podpisnikov prekiniti gospodarsko in politično sodelovanje z Izraelom ter priznati Palestino kot samostojno državo.

»Slednje so le prvi koraki, s katerimi bo Slovenija začela zahtevati spoštovanje mednarodnih obveznosti s strani Izraela, slovenska vlada pa izpolnjevati predvolilne obljube,« so zapisali.

Med 42 podpisniki so med drugim Mirovni inštitut, Danes je nov dan, PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, društvo Humanitas, Slovenska filantropija, Mladi za podnebno pravičnost in Umanotera.

13.05 Rusija bi bila posrednica v izraelsko-palestinskem konfliktu

Rusija je pripravljena odigrati vlogo pri reševanju spora med Izraelom in Palestinci, so danes sporočili iz Kremlja. Kot so pojasnili, Moskva vzdržuje dialog z obema stranema v konfliktu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova Rusija »lahko sodeluje v procesih reševanja« konflikta, saj z obema stranema vzdržuje dialog. »Nedvomno je treba obsoditi dejanja, ki jih lahko označimo le kot terorizem. Vendar pa ne smemo pozabiti, kakšni so bili predhodniki teh razmer,« je poudaril.

13.00 Ljudje se zatekajo v bolnišnice

Bolnišnice v Gazi so polne ljudi, ki iščejo zgolj varno streho nad glavo. FOTO: Said Khatib/AFP
Bolnišnice v Gazi so polne ljudi, ki iščejo zgolj varno streho nad glavo. FOTO: Said Khatib/AFP

Britansko-palestinski kirurg Ghasan Abu Sitta pravi, poroča BBC, da se je bolnišnica v Gazi, kjer dela, spremenila v begunsko taborišče: »Ljudje se bojijo in zato pripeljejo svoje družine, da ostanejo v kompleksu bolnišnice kot varnem prostoru.«

Kirurg je dejal, da obstaja »stalen tok ranjencev« in da je njegova bolnišnica, tako kot večina drugih bolnišnic v Gazi, zasedena.

Gaza ima od 2200 do 2500 postelj, ranjenih pa so imeli že 4500, je dodal.

12.50 Odbor za zunanjo politiko obsodil napad Hamasa

Odbor za zunanjo politiko (OZP) je na današnji seji obsodil napad palestinske skupine Hamas na Izrael, obe strani pa pozval k spoštovanju mednarodnega prava ter vrnitvi k mirovnim pogovorom. Opozicija je bila pri tem posebej kritična do Levice, ki da s svojimi stališči ruši enotnost slovenskega odziva na zadnje dogajanje na Bližnjem vzhodu.

Odbornike iz opozicije je zmotilo predvsem pismo danes na seji sicer odsotnega vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca, ki je najnovejši konflikt postavil v zgodovinski kontekst. V tej luči je ministrico Tanjo Fajon pozval, naj preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja iz zasedenih palestinskih ozemelj, naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj EU, vključno z uvedbo sankcij ter začne postopke za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države.

Deli vojaške opreme palestinskega strelca FOTO: Jack Guez/AFP
Deli vojaške opreme palestinskega strelca FOTO: Jack Guez/AFP

Fajonova je danes ponovila, da ima Izrael pravico do samoobrambe, a pri tem dodala, da z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v Gazi, kjer izraelska vojska nadaljuje silovito obstreljevanje. Zunanja ministrica želi videti, da se nasilje prekine in da se oblikujejo humanitarni koridorji. Humanitarna pomoč Palestincem se po njenem ne sme ustaviti. Glede morebitnega priznanja Palestine je dejala, da je o tem treba doseči konsenz, da pa to ta čas ni prioriteta.

Njen predhodnik na čelu zunanjega ministrstva Anže Logar (SDS) je izrazil mnenje, da je v tem primeru Izrael žrtev, Hamas pa agresor. Pozive k mirovnim pogajanjem, ki da jih sicer podpira, je komentiral, rekoč, da Izrael pri teh nima sogovorca na palestinski strani. Palestinska vlada s sedežem na Zahodnem bregu je namreč v sporu s Hamasom in nanj nima vpliva.

12.30 Vse več razseljenih

Okoli 264.000 Palestincev od skupno 2,2 milijona, kolikor jih živi na območju Gaze, je bilo zaradi izraelskega obstreljevanja iz zraka, kopnega in morja prisiljeno zapustiti svoje domove; njihovo število še naprej narašča.

Razseljeni so se večinoma zatekli v šole, okoli 74.000 pa se jih je domnevno namestilo pri sorodnikih in sosedih ter v cerkvah in drugod, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha).

Poudarili so, da je to največje število razseljenih na območju Gaze od 50-dnevnih sovražnosti leta 2014.

12.00 Izraelske zračne sile potrdile napad na islamsko univerzo v Gazi

Iz Gaze so že včeraj poročali, da je bil v izraelskih zračnih napadih uničen del islamske univerze v mestu Gaza. Kot navaja BBC, so univerzo po navedbah zračnih sil Izraelci napadli, ker »služi kot glavni center za usposabljanje Hamasovih inženirjev« in je »pomembno središče politične in vojaške moči«.

11.15 Izrael odgovoril na libanonske rakete

Izraelska vojska je menda zaradi rakete, ki jo je izstrelil Hezbolah, napadla libanonsko ozemlje. Libanonski državni mediji trdijo, da sta bili obstreljeni dve območji, navaja BBC. »Območje okoli Dhajre je bombardirano s sovražnim topništvom, medtem ko so območje okoli Yarina zadele fosforne granate,« je poročala libanonska nacionalna tiskovna agencija. BBC teh podrobnosti ni potrdil. Kot javlja libanonska milica Hezbolah, je izstrelila dve raketi na postojanko izraelske vojske kot odgovor na izgubo treh svojih borcev v spopadih z Izraelom ta teden.

11.00 Papež pozval Hamas k izpustitvi talcev

Papež Frančišek je danes skrajno palestinsko gibanje Hamas pozval k izpustitvi talcev, ki jih je gibanje zajelo po sobotnem napadu na Izrael. Pri tem je izrazil zaskrbljenost zaradi izraelskega obleganja Gaze, a sočasno Izraelu tudi priznal pravico do samoobrambe. »Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak mir,« je poudaril 86-letni poglavar Katoliške cerkve in dodal, da ima Izrael kot napadena država pravico do samoobrambe, vendar je kljub temu izrazil zaskrbljenost nad izraelskim obleganjem Gaze, »kjer je bilo tudi veliko nedolžnih žrtev«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.40 Prizori v kibucu kot iz apokaliptičnega filma

V kibucu Kfar Aza, eni od izraelskih skupnosti ob meji z Gazo, so še v torek zjutraj potekali spopadi s pripadniki Hamasa, ki so v soboto zjutraj vdrli na izraelsko ozemlje. Zvečer so nato od tam začela prihajati poročila o njegovih prebivalcih, ki so jih ubili napadalci in naj bi jih bilo po navedbah izraelske vojske najmanj sto.

Iz kibuca Kfar Aza odnašajo mrtve. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
Iz kibuca Kfar Aza odnašajo mrtve. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Tiskovni predstavnik vojske je davi na novinarski konferenci prizore iz kibuca, kjer je sicer živelo okrog 400 ljudi, primerjal s tistimi »iz apokaliptičnih filmov«. Potem ko je izraelski vojski uspelo prevzeti nadzor nad območjem, kjer so se menda borili z okoli 70 pripadniki Hamasa, zdaj od tam odnašajo žrtve. Na tleh ležijo tudi trupla ubitih napadalcev.

Po navedbah enega od vojakov so napadalci ob prihodu zažgali več domov, da bi stanovalce pregnali na plan. Francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC navajata izjave še drugih vojakov, ki med drugim govorijo o pokolu, med ubitimi so menda tudi otroci. Nekatera trupla žrtev so bila obglavljena.

10.20 Ob 14. uri v Gazi popoln električni mrk

Zadnja novica, ki jo je objavil BBC, je, da palestinska energetska uprava napoveduje, da bo edina elektrarna v Gazi popolnoma prenehala delovati danes ob 14. uri po lokalnem času.

10.00 Elektrike le še za nekaj ur

Po podatkih agencije ZN za palestinske begunce od sobote skoraj pol milijona ljudi ni moglo dobiti svojih obrokov hrane. FOTO: Said Khatib/AFP
Po podatkih agencije ZN za palestinske begunce od sobote skoraj pol milijona ljudi ni moglo dobiti svojih obrokov hrane. FOTO: Said Khatib/AFP

Elektrarna v Gazi je trenutno edini tamkajšnji vir elektrike, goriva pa ji bo zmanjkalo v desetih do 12 urah, je za radio Glas Palestine povedal vodja palestinske energetske uprave Thafer Melhem, navaja BBC. Izrael je v ponedeljek prekinil preskrbo Gaze z elektriko; razglasil je »popolno obleganje«. Agencija ZN za palestinske begunce sporoča, da skoraj pol milijona ljudi od sobote ni moglo dobiti svojih obrokov hrane.

9.00 Države EU odrekajo razvojno pomoč palestinskim ozemljem

Danska in Švedska sta začasno ustavili razvojno pomoč za palestinska ozemlja, humanitarno pomoč pa ohranili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danska vlada želi s temeljitim pregledom pomoči zagotoviti, da danskih sredstev ne bodo zlorabili za posredno podporo terorističnim organizacijam, ki napadajo Izrael. Pregled bodo izvedli »v tesnem dialogu z danskimi partnerji v EU in nordijskimi državami«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih danskega zunanjega ministrstva gre za 72 milijonov danskih kron (okoli 9,7 milijona evrov) za letos, potem ko je København letos za palestinska ozemlja že namenil 115 milijonov danskih kron.

Tudi v Stockholmu nočejo, da bi denar švedskih davkoplačevalcev šel v roke tistim, ki se ne distancirajo od terorizma. Tako letos za razvojno pomoč ne bodo namenili okoli 57 milijonov švedskih kron (okoli pet milijonov evrov), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ustavitev razvojne pomoči Palestini s ciljem njenega pregleda sta zaradi napada Hamasa na Izrael v ponedeljek že objavili Avstrija in Nemčija.

8.20 Ameriška letalonosilka z vojaško pomočjo za Izrael že v Sredozemlju

Največja vojaška ladja na svetu Gerald Ford v pomoč Izraelcem. FOTO: Mc2 Jackson Adkins
Največja vojaška ladja na svetu Gerald Ford v pomoč Izraelcem. FOTO: Mc2 Jackson Adkins

Prvič od začetka spopadov med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas pred petimi dnevi je v Izrael ponoči prispelo prvo ameriško letalo s strelivom za izraelsko vojsko. To je danes sporočila izraelska vojska, ki se je ZDA zahvalila za podporo.

Vojska je sporočila, da je letalo z naprednim strelivom pristalo v letalskem oporišču Nevatim na jugu države in da je namenjeno za »izvedbo pomembnih napadov in pripravo na nadaljnje scenarije«, je poročanje izraelskih medijev povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Izraelska vojska se je zahvalila ZDA za podporo. Naši skupni sovražniki vedo, da je sodelovanje med našima vojskama močnejše kot kdaj prej in ključni dejavnik varnosti in stabilnosti v regiji, so zapisali v izjavi.

V vzhodno Sredozemlje je medtem prispela ameriška letalonosilka Gerald Ford, največja vojaška ladja na svetu, z osmimi eskadriljami letal, križarko z vodenimi raketami ter rušilci z vodenimi raketami, so sporočili iz centralnega poveljstva ameriške vojske. S ciljem odvračanja Izraelu sovražnih akterjev oziroma preprečitve dodatne zaostritve razmer ali razširitve vojne so napovedali tudi napotitev več vojaških letal F-15, F-16 in A-10.

Prihod ameriške vojaške pomoči, kot tudi dodatne okrepitve, če bo potrebno, je v torkovem telefonskem pogovoru izraelskemu premieru Benjaminu Netanjahuju obljubil ameriški predsednik Joe Biden. Govorila sta tudi o prizadevanjih obeh držav, da se zagotovi, da noben sovražnik Izraela ne bo mogel izkoristiti trenutnega položaja v svojo korist.

Napade pripadnikov skrajnega palestinskega gibanja Hamas je nato Biden v govoru označil za dejanja čistega zla. Potrdil je, da so med talci Hamasa tudi ameriški državljani in da jih je doslej v Izraelu umrlo 14.

Po napovedih State Departmenta pa bo v četrtek Izrael obiskal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Poškodovani in uničeni objekti v Gazi, od koder se je umaknilo že več kot 260.000 ljudi. FOTO: Belal Al Sabbagh/AFP
Poškodovani in uničeni objekti v Gazi, od koder se je umaknilo že več kot 260.000 ljudi. FOTO: Belal Al Sabbagh/AFP

8.05 Palestinci demonstrirajo

Ko se je zdanilo, je na tisoče Palestincev v mestih na okupiranem Zahodnem bregu organiziralo demonstracije proti izraelskim zračnim napadom na območje Gaze. Palestinska tiskovna agencija je poročala, da so imeli protestniki dvignjene palestinske zastave in slike žrtev, ubitih v Gazi.

8.00 Najhujši napad

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v telefonskem klicu zahvalil ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za podporo.

Dejal je, poroča BBC, da je bil napad Hamasa eden najhujših napadov na Jude po holokavstu.

7.22 Napadi so se ponoči nadaljevali

Več deset bojnih letal je zgodaj davi napadlo več kot 200 ciljev na območju Al Furkan, od koder naj bi Hamas načrtoval in izvajal napade na Izrael, je sporočila izraelska vojska. V 24 urah je bil to že tretji obsežen napad v Gazi.

Po navedbah izraelske vojske so bojna letala v Gazi uničila radarski sistem, ki ga je Hamas uporabljal za odkrivanje vojaških letal in raket. V regiji Bejt Hanun so zadeli osemdeset ciljev Hamasa, vključno z dvema bančnima podružnicama, ki ju islamistično gibanje uporablja za »financiranje terorizma« v palestinski enklavi, so dodali.

Spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas so doslej zahtevali že več kot 2000 življenj, sporoča tiskovni predstavnik izraelske vojske. Po najdbi trupel 1500 borcev Hamasa je mrtvih že več kot 3000. Izraelske letalske sile so ponoči nadaljevale napade na Gazo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število smrtnih žrtev v Izraelu je naraslo na najmanj 1200, je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Velika večina smrtnih žrtev so bili po njegovih navedbah civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je do torka zvečer na tem območju zaradi protinapadov izraelskega letalstva umrlo najmanj 900 ljudi.

Izrael je poročal tudi o streljanju na meji z Libanonom, izraelske sile pa so odgovorile tudi na strele iz Sirije, poroča britanski BBC.

image_alt
Želijo uničiti Hamas, kaznujejo pa vse

Po podatkih Združenih narodov je zaradi izraelskih zračnih napadov v Gazi razseljenih več kot 260.000 ljudi.

7.00 Boji se bodo okrepili

BBC omenja opozorila izraelske vojske, da se bodo boji še okrepili. Njihov tiskovni predstavnik podpolkovnik Jonathan Conricus upa, da se bo podpora Izraelu nadaljevala tudi po zaostritvi spopadov.

»Upamo, da bo tako tudi, ko se bodo spopadi okrepili in bo prizore, ki prihajajo iz Gaze, težje razumeti in se z njimi spopasti,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: