Donald Trump nima prav, kriminala v Nemčiji je manj

Predsednik ZDA je migrante okrivil za višanje stopnje kriminala v Nemčiji, a podatki kažejo, da kriminal tam upada.
Fotografija: Trump kot vzrok za zaostrovanje svoje migrantske politike navaja tudi Nemčijo. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Trump kot vzrok za zaostrovanje svoje migrantske politike navaja tudi Nemčijo. FOTO: Yves Herman/Reuters

Washington/Berlin – »Kriminala v Nemčiji je deset odstotkov več (oblasti nočejo poročati o teh zločinih), odkar so sprejeli imigrante. V drugih državah je še slabše. Amerika, bodi pametna,« je pred dnevi tvitnil Trump.


 
»Ljudje v Nemčiji se obračajo proti svojemu vodstvu, ker imigracija načenja že tako napeto koalicijo v Berlinu. Kriminal v Nemčiji je v porastu. Po vsej Evropi so naredili veliko napako, ko so dovolili sprejem več milijonov ljudi, ki so tako močno in nasilno spremenili njihovo kulturo,« pa je Trump tvitnil v ponedeljek.
 


Trditev je, sodeč po zadnjih uradnih podatkih, napačna, poroča AP. Nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu na Trumpov tvit navajala podatke, ki kažejo, da je stopnja kriminala po vsej državi upadla za skoraj deset odstotkov in je na najnižji ravni po letu 1992. Policija je lani obravnavala 5,8 milijona zločinov v primerjavi s 6,4 milijona leta 2016. Statistika »govori sama zase«, je dejala Merklova. Se pa je – za 3,2 odstotka – lani povečalo število umorov. V številnih razvpitih primerih, ko so bili osumljenci migranti, so pisali mediji po vsej državi. Primeri, ko so bili osumljenci Nemci, niso bili deležni takšne medijske pozornosti, poroča AP.


Več umorov

 
Medtem ko Trump ni navajal vira za svoje trditve, je verjetno imel v mislih razširjeno študijo iz začetka leta, ki je pokazala 10,4-odstoten porast števila nasilnih kriminalnih dejanj v nemški zvezni deželi Spodnja Saška med letoma 2015 in 2016. Študija, ki jo je financirala vlada, je pokazala, da lahko 92 odstotkov od približno 1700 dodatnih kriminalnih dejanj pripišejo povečanju števila beguncev v teh dveh letih. Vendar so številke kriminalnih dejanj v Spodnji Saški veliko manjše, kot so bile desetletje prej, pred prihodom migrantov. Študija je navajala, da je bila večina beguncev mladih moških in da je ta populacija bolj nagnjena k nasilnim dejanjem ne glede na to, ali so migranti ali Nemci. Strokovnjaki so poleg tega opozorili, da v natrpanih začasnih nastavitvenih centrih pogosto izbruhnejo pretepi, ki jih prijavijo kot napade.
 
Nemške oblasti so dodatno izpostavile, da pri migrantih, ki imajo večjo možnost, da bodo lahko ostali v Nemčiji, obstaja manjša verjetnost, da bodo zakrivili zločin, kot pri tistih, ki imajo slabše možnosti, da ostanejo v Nemčiji. Poudarili so še, da na stopnjo kriminala vpliva pomanjkanje žensk med begunci in da bi združevanje družin lahko pomembno pripomoglo k odpravi problema.


Zaskrbljeni zaradi novih migrantov

 
Je pa imel Trump tudi deloma prav, in sicer v delu, da se Nemci obračajo proti svojemu vodstvu. Nemška javnost je vse bolj zaskrbljena zaradi prihoda imigrantov, kažejo ankete. To je vodilo do krepitve skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), v zadnjih dneh pa je privedlo do javne krize v največji stranki CDU/CSU, saj je notranji minister Horst Seehofer zagrozil Merklovi, da mora spremeniti svojo politiko odprtih vrat za migrante.

Nemška kanclerka kljub temu ostaja trdna pri svojih stališčih. Danes je znova izpostavila, da Evropa potrebuje evropsko rešitev. Ne bi bilo dobro, če bi vsakdo breme valil na drugega, je dejala v povezavi z zahtevami stranke CSU, da bi že na nemški meji zavračali vse registrirane migrante v drugih državah EU. Merklova je v nagovoru ob današnjem dnevu beguncev poudarila, da je večina pribežnikov žrtev. »Migracije pa so danes evropski izziv,« je poudarila.

Horst Seehofer, ki je govoril pred Merklovo, je dejal, da kdor pozna usodo nemških razseljencev po koncu druge svetovne vojne, potem si lahko predstavlja, kaj žene številne begunce našega časa. Zagotovil je, da je kljub morda drugačnemu vtisu v ospredju njegove Krščansko-socialne unije (CSU) predvsem humanost in s tem nekoliko omilil predhodne »grožnje« kanclerki. Vendar pa tudi Seehofer ne namerava popustiti v sporu z Merklovo glede predloga CSU, da bi že na meji zavračali vse migrante, ki so jih registrirale druge države.

Komentarji: