Donalda Trumpa ne bo na ustoličenju Joeja Bidna

Demokratska prvakinja Nancy Pelosi se pred odhodom republikanskega predsednika iz Bele hiše boji jedrskega napada.
Fotografija: Demokratski predsednik Barack Obama se je pred štirimi leti udeležil Trumpove inauguracije. Foto Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
Demokratski predsednik Barack Obama se je pred štirimi leti udeležil Trumpove inauguracije. Foto Carlos Barria/Reuters

Washington – Odhajajoči republikanski predsednik ZDA Donald Trump se ne bo udeležil ustoličenja svojega demokratskega naslednika Joeja Bidna. Prek tviterja, kjer so mu končno odmrznili račun, je napovedal tudi prihodnji »gigantski glas za 75 milijonov ameriških domoljubov«, ki so volili zanj ter za njegovi gibanji 'najprej Amerika' in 'naredimo Ameriko spet véliko'.



Zadnje Trumpovo tvitanje je v skladu s prejšnjimi, da ne bo več nasprotoval Bidnovemu prevzemu Bele hiše, a vendarle vidi nov začetek tudi zase in svoje privržence. »Na noben način in v nobeni obliki ne bodo prezirani ali deležni krivičnega obravnavanja!« Opazovalci domnevajo, da bo prestolnico zapustil devetnajstega januarja, saj je to zadnji dan, ko še lahko uporablja znamenito ameriško predsedniško letalo Air Force One. Pričakovati je tudi, da se bo skupaj s slovensko prvo damo Melanio in drugimi člani svoje družine odpravil v domači floridski Mar-a-Lago, potem ko je Škotska dala jasno vedeti, da zaradi pandemičnih omejitev ne bo dovolila nobenega posebnega leta iz ZDA. Prej so nekateri domnevali, da se bo Trump odpravil na svoje golfišče v domovini matere Mary Anne.

Bo republikanski prvak iz Washingtona še zadnjič odletel s predsedniškim letalom Air Force One? Foto Mandel Ngan/Afp
Bo republikanski prvak iz Washingtona še zadnjič odletel s predsedniškim letalom Air Force One? Foto Mandel Ngan/Afp


Po pogovorih časopisa Washington Post z nekaterimi sodelavci republikanske administracije naj bi bil predsednik v »psihološko krhkem« stanju, ena redkih z dostopom do njega naj bi bila njegova hči Ivanka. Po poročanju drugih medijev pa Trump še pred odhodom s položaja načrtuje obisk meje z Mehiko, da bi tako izpostavil uspehe svoje priseljeniške politike. Če to drži, je pričakovati, da bodo demokratski nasprotniki poskušali z vsemi silami preprečiti razkazovanje preteklih dosežkov. Zaradi sredinega naskoka udeležencev trumpovskih demonstracij na kongres ZDA mrzlično iščejo načine za Trumpovo odstranitev iz Bele hiše še pred koncem mandata, več tožilcev napoveduje preiskave.

Visoka demokratka Nancy Pelosi se boji Trumpovega jedrskega napada. Foto Erin Scott/Reuters
Visoka demokratka Nancy Pelosi se boji Trumpovega jedrskega napada. Foto Erin Scott/Reuters


Demoratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi hoče "nestabilnemu" predsedniku odvzeti tudi kode ameriških jedrskih arzenalov. Povedala je, da se je z vojaškim poveljnikom Markom Milleyjem pogovarjala o preprečitvi morebitnih vojaških sovražnosti vključno z ukazom za jedrski napad. 

Komentarji: