Države zavrnile podaljšanje embarga na prodajo orožja Iranu

Za podaljšanje embarga na prodajo orožja Iranu je poleg ZDA glasovala samo Dominikanska republika.
Fotografija: Protestnik je izrazil nasprotovanje nameri ZDA po ponovni uvedbi sankcij proti Iranu. FOTO: Jim Bourg/Reuters
Odpri galerijo
Protestnik je izrazil nasprotovanje nameri ZDA po ponovni uvedbi sankcij proti Iranu. FOTO: Jim Bourg/Reuters

Varnostni svet Združenih narodov včeraj ni izglasoval podaljšanja embarga za prodajo orožja Iranu. Za resolucijo sta glasovali le ZDA in Dominikanska republika, proti sta bili Kitajska in Rusija, ostale članice varnostnega sveta pa so se vzdržale. 

Embargo na prodajo orožja v Iran se izteče oktobra letos. Konec sankcije sledi podpisu jedrskega sporazuma, v katerem se je Iran leta 2015 zavezal k omejenemu bogatenju urana. 

Rezultat glasovanja je pokazal, da unilateralizem nima podpore in da izsiljevanje ne bo uspešno, je po Reutersovih navedbah po glasovanju komentiral kitajski veleposlanik pri ZN Zhang Jun. Iz Washingtona medtem napovedujejo, da bodo vztrajali pri podaljšanju sankcij zoper Iran. Podlaga za ponovno uvedbo vseh (ekonomskih) sankcij naj bi bilo določilo jedrskega sporazuma, ki predvideva vrnitev sankcij v primeru nespoštovanja jedrskega sporazuma.

Sedež ZN v New Yorku. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Sedež ZN v New Yorku. FOTO: Carlo Allegri/Reuters


ZDA so sicer od sporazuma odstopile pred dvema letoma, a vztrajajo, da lahko, tako Reuters, zahtevajo uvedbo sankcij, saj jih resolucija ZN o jedrskem dogovoru označuje za sodelujočo državo. 

V izogib nadaljnjemu zaostrovanju odnosov med sprtima ZDA in Iranom je ruski predsednik Vladimir Putin predlagal videokonferenco, na kateri bi se sestale ZDA in preostale članice jedrskega sporazuma, torej Iran, Francija, Kitajska, Nemčija in Velika Britanija. 

Komentarji: