Spopadi iz Etiopije prešli še v Eritrejo

Tigrejci se domnevno ne spopadajo le z etiopsko, temveč tudi z eritrejsko vojsko. Amnesty International poroča o obširnih pokolih civilistov.
Fotografija: Lokalne etiopske milice na poti v boj s Tigrejsko osvobodilno fronto. FOTO: Tiksa Negeri/Reuters
Odpri galerijo
Lokalne etiopske milice na poti v boj s Tigrejsko osvobodilno fronto. FOTO: Tiksa Negeri/Reuters

V Etiopiji se že dva tedna stopnjuje oborožen konflikt. Po političnih sporih med zvezno vlado in vlado manjšinskega ljudstva Tigrejcev v severovzhodni pokrajini Tigre ob meji z Eritrejo in Sudanom se je vojna razlila čez državno mejo v Eritrejo. Agencija združenih narodov za begunce svari pred humanitarno krizo. 27.000 ljudi jih je iz Etiopije pobegnilo v sosednji Sudan. Število mrtvih ni znano, Al Džazira poroča o »več sto« smrtnih žrtvah. 

image_alt
Etiopija hodi po robu državljanske vojne


Debretsion Gebremichael, predsednik regije in vodja Tigrejske osvobodilne fronte. FOTO: Tiksa Negeri/Reuters
Debretsion Gebremichael, predsednik regije in vodja Tigrejske osvobodilne fronte. FOTO: Tiksa Negeri/Reuters
Etiopska vojska je v ponedeljek z letali bombardirala Mekelle, glavno mesto Tigre. Podatki o dogajanju so skopi, saj so povezave, tudi internetne, prekinjene. Vodja Tigrejske ljudske osvobodilne fronte (TLOF) Debretsion Gebremichael je potrdil, da etiopska vojska bombardira tigrejsko prestolnico, pri čemer sta bila po njegovih besedah ubita dva človeka, dodal je, da so izvedli tudi napade z brezpilotniki na mesto Alamata. Etiopska vojska medtem trdi, da je »​osvobodila Almato«.​ Podatkov o žrtvah ni, ​Amnesty Inetrnational pa poroča o obširnih pokolih civilistov, ki sta jih domnevno izvedli obe strani. 

Etiopski begunci poskušajo prečkati reko, ki razmejuje Etiopijo in Sudan. FOTO: El Tayeb Siddig/Reuters
Etiopski begunci poskušajo prečkati reko, ki razmejuje Etiopijo in Sudan. FOTO: El Tayeb Siddig/Reuters


Etiopski premier Abiy Ahmed FOTO: Pool New Reuters
Etiopski premier Abiy Ahmed FOTO: Pool New Reuters
Kljub dolgotrajni vojni med Etiopijo in njeno severno sosedo Eritrejo – za njeno končanje je predsednik vlade Abiy Ahmed, ki Etiopijo vodi v državljansko vojno, prejel Nobelovo nagrado za mir – se je eritrejska vojska pri napadu na Tigrejce pridružila etiopski. Gebremichael je dejal, da se TLOF na več frontah spopada z etiopsko armado in »16 eritrejskimi divizijami«. V odgovor na domnevno eritrejsko vpletenost so Tigrejci v soboto izvedli raketne napade na Eritrejsko prestolnico Asmaro. ​Eritrejska vlada vpletenost v spopade v Etiopiji zanika.

image_alt
Stabilni odnosi so priložnost za regijo


​Uganda in Kenija sta se ponudili za mediacijo med sprtima stranema, a Nobelov nagrajenec za mir pogajanja zavrača, dokler TLOF ne bo razorožena. 

Preberite še:

Komentarji: